Виетнам – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Още щом стъпите във Виетнам, попадате в един напълно различен свят – свят, в който цветовете са по-ярки, културата по-богата, а историята по-завладяваща. Твърде дълго, свързвана с ужасите на войната, страната най-накрая успя да спечели последната си битка и привлече към себе си запалените почитатели на азиатската култура.

Виетнам е една от най-гъсто населените страни на планетата. Навсякъде улиците са буквално претъпкани от прелитащи мотоциклети и скутери. Една от най-интересните гледки е да видите как едно цяло семейство се вози качено на един мотоциклет. Когато сте в столицата Ханой ще забележите, че елегантният град все повече си съперничи с динамичния Хо Ши Мин. И двете дестинации се борят наравно за вниманието на чуждестранните посетители, които идват привлечени от този уникален микс между старото и новото.

Има и други места във Виетнам, които разкриват безкрайно красиви гледки. Рано сутринта в делтата на река Меконг, можете да видите как се носят бавно във водата плаващи пазари, предлагащи изобилие от плодове и зеленчуци. Типична за страната гледка са простиращите се яркозелени оризища, над които се подават конусните шапки на отрудени хора. Не по-малко очарователни са малките селца на север, в които животът сякаш е същия като през отминалите векове – там хората са мили и сърдечни и все още гордо носят своите традиционни носии. Когато разгледате всичко това, ще се уверите, че Витнам е една наистина зашеметяваща страна, до която си заслужава да се докоснете.

Местоположение

Виетнам е разположен на площ от 331 688 кв.км в източната част на полуостров Индокитай. Страната граничи с Тайландския залив, Тонкинския залив, Китай, Лаос, Камбоджа и Южно-Китайско Море. Бреговата линия на страната е дълга общо 3 260 км, като към територията на страната принадлежат 12 морски мили териториални води и икономическа зона от 200 морски мили, които са недостъпни за други страни. Столицата на Виетнам е град Ханой.

Население

Виетнам е една от най-гъсто населениете страни в света. Днес населението на страната наброява над 82 млн. души. Близо 90% от местните са виатнамци и те са концентрирани предимно около крайбрежието и устията на Червената река и река Меконг. В страната живеят близо 60 малцинства, които обитават планински райони. Най-големите градове са Хо Ши Мин, в който живеят близо 4 млн.души и столицата Ханой обитавана от над 2 млн. жители. Официалниата религия в страната е будизмът, а официален език – виетнамският.

Национална кухня

Виетнамската кухня е прочута с използването на ориз, пресни билки, соев и рибен сос в своите ястия. Страната е богата на изобилие от екзотични плодове и зеленчуци. Типичните местни рецепти включват много зеленчуци, билки и подправки. Местната кухня включва и много вегетариански ястия заради будистките вярвания на виатнамците. Ястията с месо се приготвят най-често от свинско, пилешко и морски дарове.

Визи

Българскитв граждани, които желаят да пътуват до Виетнам, е необходимо да притежават виза. Следва да бъдат подготвени следните документи: валиден задграничен паспорт, молба за издаване на входно-изходна виза за Виетнам, 1 брой снимка с размери 4 х 6 см 3, копие от личната карта. Кандидатът за виза може да получи визата си от Консулска служба при Посолството на Виетнам в България. Друг вариант е сам да организира получаването на разрешение за издаване на виза от Визовата служба във Виетнам.

Посолство на Република България в Ханой, Виетнам

5 Nui Truc Str.
Van Phuc, P.O.Box 10
Тел.: (0084 4) 38-45-29-08
Факс: (0084 4) 38-46-08-56
e-mail: bgremb@fpt.vn

Консулска служба при Посолството на Виетнам в България:

Тел. в работното време на Консулска служба: + 359 2 963 37 42
Тел. извън работното време на Консулската служба:
+ 359 2 963 26 09, 963 27 43
Факс: + 359 2 963 36 58
E-mail: vnemb.bg@mofa.gov.vn
Website: http://www.vietnamembassy-bulgaria.org/

Кога да посетим Виетнам
Пари и разходи за Виетнам
Дестинации във Виетнам


Booking.com

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар