Южна Корея – Информация, Забележителности и Оферти за Почивка в Южна Корея

Кога да посетим Южна Корея
Пари и разходи за Южна Корея
Дестинации в Южна Корея

Южна Корея – познаваме я с блестящото й развитие, ненаситния апетит за технологичен напредък и упоритата нагласа на корейците, че няма невъзможни неща. Това е страна, която силно прогресира напред и вярва в неограничените възможности.

В столицата Сеул, ще уловите това усещане най-силно. Лесно ще бъдете запленени от кипящата енергия на мегаполиса, от радостта и насладата, които корейците изпитват към живота, както и многобройните денонощни атракции в динамичния град.

За съжаление повечето чуждестранни туристи се отправят към столицата и много малка част се осмеляват да опознаят вътрешността на страната. А тя е изпълнена с древни храмове, живописни планини, буйни оризища и китни риболовни селца. Ако по душа сте изследователи и търсите приключения, се отдайте на едно такова предизвикателство, за да откриете богатото културно наследство на страната и да преживеете едно наистина страхотно пътуване.

Местоположение 

Южна Корея е разположена на площ от близо 48 500 кв.км. в Източна Азия и заема най-южната част на Корейския полуостров. Страната може да бъде разделена на четири региона: източен регион – съставен от високи планински вериги и тесни крайбрежни равнини; западен регион – богат на широки крайбрежни равнини, речни басейни и подвижни хълмове, югозападен регион –интересен с преплитащите се планини и долини и югоизточен регион, на чиято територия преобладава широкия басейн на река Накдонг.

Към територията на страната принадлежат и над 3000 предимно малки и необитаеми острови, които са разположени на западно и южно от бреговете й. Най-големият остров, принадлежащ към страната е разположеният на около 100 км от южното крайбрежие остров Джеджу. На този остров се издига и най-високата точка в Южна Корея – връх Халла сан, който е притихнал вулкан с височина 1 950 метра.

Население

Населението в Южна Корея е приблизително 48,5 млн. души. Страната се отличава с една от най-високата средна гъстота в света. Над 10 милиона души живеят в столицата Сеул, като голяма част от местното население е концентрирана също и в други главни градове като Пусан, Тегу, Инчхон, Куангджу, Теджон и Улсан. Процесът на урбанизация се засилва все повече в страната, въпреки предприетите огранизителни мерки от страна на правителството.

По-голямата част от населението е съставено от етнически корейци, а най-голямата малцинствена група са китайците, следвани от японците. Официалният език в страната е корейски, но приложим също е и англиският език.

Религията играе важна роля в живота на корейците. Корейската конституция провъзгласява свобода на вероизповеданията, а броят на вярващите се увеличава все повече. Най-разространените религии са будизмът и гристиянството.

Национална кухня 

Както повечето етнически групи в целия свят, Южна Корея е създала своя кулинарна култура, водена от уникалната си история и климат.Корейците силно вярват, че храната трябва да бъде хармонизирана с естествени аромати и това балансирано хранене през целия ден е изключително полезно за здравето им. Повечето от тях също мислят, че закуската е най-важното хранене по време на деня. Заради земеделския си произход, корейците придават голямо значение на правилното подреждане на масата и етикета по време на хранене. Те  също обичат да подреждат храната по красив начин и имат специални храни за различните сезони.

Едно от типичните корейски ястия се нарича „pekpan“ и се състои от ориз. Всъщност благоуханния влажен ориз придружава всяко ядене, независимо дали е подправен или не. Супата също е важна част от корейската кухня. Други традиционни ястия включват морски дарове, месо, зеленчуци и билки.

Визи

Българските граждани които желаят да посетят Южна Корея в рамките до 90 дни с цел туризъм, гостуване или други цели, различни от упражняване на платена дейност, могат да направят това, без да им бъде издавана виза.

При пристигането ви в страната, ще се наложи да попълнете информационен формуляр, в който трябва да упоменете името на хотела или точния адрес, на който ще отседнете. При краткосрочно пребиваване няма изискване за задължителна регистрация пред корейските имиграционни служби.

Контакти на Посолство на Република България в Сеул, Република Корея

723-42, Hannam 2-dong, Yongsan-ku, Seoul, 140-894, Republic of Korea
Tel: (0082-2) 794-86-25
Tel: (0082-2) 794-86-26
Fax: (00822) 794-86-27
e-mail: seoul_bg@yahoo.co.uk

Конакти на Посолство на Република Корея в България

1040 София
СТЦ “ИНТЕРПРЕД”, бул. “Драган Цанков” 36, ет. 7А
Тел.: 971 21 81, факс: 971 33 88
E-mail: korean-embassy@mofat.go.kr
koremb@safemessaging.biz
www.mofat.go.kr/mission/emb/embassy_en.mо
Работно време: 09.00 – 12.30 и 14.00 – 17.30 часа
(понеделник – петък)

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар