Шри Ланка – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

За малките си размери, Шри Ланка е остров, който ни предлага множество чудеса и едно невероятно разнообразие от атракции и приключения. Брегове, изпъстрени с бели пясъци и екзотична растителност, приказна природа и богато културно наследство. Към всичко това прибавяме топлите и приятелски усмивки на местните жители, вкусната азиатска храна, прекрасните места за отсядане и сравнително ниските разходи по време на престоя ни.

За съжаление този красив тропически рай с гостоприемни домакини е белязан и от лоши събития. Десетилетия наред местните синхали и тамили водят вътрешни борби, които прерастват в гражданска война през 1983 година. Примирието между тях през 2001 г. ускори безпрецедентния растеж в туризма, който за съжаление бе почти спрян заради опустошителното цунами в Индийския океан през декември 2004 г.

Все пак, Шри Ланка успя да се възстанови от последвалата я трагедия – туризмът отново се възражда с бързи темпове, инфраструктурата се подобрява и този привлекателен екзотичен остров е все повече готов да посреща сърдечно своите гости.

Местоположение

Шри Ланка е тропическа островна държава, разположена в Индийския океан, на площ от приблизително 65,6 хил. кв.км. Бреговата линия се простира на 1410 км, а дължината и ширината на острова са съответно 435 км и 225 км. По-голямата част от Шри Ланка е заобиколена от пясъчни брегове и малки лагуни, по дължина на крайбрежието също има участъци от коралови рифове. По-голямата част от страната е заета с равнини, а в централната част се издигат стъпаловидни планини с най-висока точка е връх Португалия – 2 524 м.

Население

Населението на Шри Ланка е приблизително 19,9 млн.души и е съставено предимно от синхали, които са основно будисти и представляват 74% от населението и тамили, които са предимно индуси и са около 14 %,. От дълго време между двата етноса съществува голямо напрежение. Причината е желанието на много тамили, най-вече в северна и източна Шри Ланка да се отделят в своя независима държава. През 1983 г. вътрешният конфликт в страната преминава в гражданска война, довела до над 60 000 жертви. В следствие, в страната настъпва сериозна икономическа криза. През 2001 г., преговорите за временно прекратяване на огъня нормализират обстановката в страната и дават надежда за по-голяма автономия на тамилите.

Официални езици в Шри Ланка са синхалски и тамилски, макар че намират приложение английският и арабският езици.

Национална кухня

Шриланкската кухня е уникална като културата на страната. По-голямата част от местните се хранят със зеленчуци. Характерно за местната храна е, че тя може да бъде приготвена по различен начин в отделните региони на острова.

Едно типично ястие от шриланкската кухня съдържа ориз, сушена риба или много зеленчуци. Кърито е задължителна подправка в местната кухня и се използва в най-различен вид, с различни цветове и аромати.

Визи

Българските граждани, които възнамеряват да пътуват до Шри Ланка с цел туризъм, гостуване на роднини и приятели или други цели, освен имиграция, не е необходимо да имат издадена виза. Те могат да получат разрешение за влизане и престой до 30 дни. За тази трябва да представят задграничен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната, самолетен билет за връщане или средства за закупуването му, покана, в случай, че целта на престоя им е бизнес или лично посещение, както и доказателство за достатъчни налични средства за пребиваване им в Шри Ланка.

Контакти на Посолството на Демократична социалистическа република Шри Ланка в Полша, акредитирано в Република България

Poland, 02-665 Warsаw, ul. &ldquo,Wilanowska&rdquo, 313А
Тел.: (+48 22) 853 88 96, 853 88 97
Факс: (+48 22) 843 53 48
E-mail: lankaemb@medianet.pl Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
www.srilankaembassy.pl

Кога да посетим Шри Ланка
Пари и разходи за Шри Ланка
Дестинации в Шри Ланка


Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар