Френска Полинезия – Информация за Туристи, Забележителности и Оферти за Почивка

Booking.com

Може би всеки от вас е мечтал поне веднъж да се докосне до девствената красотата на едно от най-екзотичните кътчета на света – Френска Полинезия. Разположени в далечния Тихи Океан, изящните коралови атоли ни пленяват с прелестните си хотели и бунгала, заобиколени от екзотична растителност, бели плажове и кристална тюркоазна вода.

Несъмнено най-популярната туристическа дестинация е така бленувата от всички Бора Бора, превърнала се в олицетворение на лукс и неописуема екзотика. Разположен в прелестна лагуна и бариерен риф, богат на пъстър подводен свят, островът е истинско съкровище в сърцето на Френска Полинезия и вълшебно място за романтична ваканция или меден месец.

Не по-малко изкусително за почивка е Таити – най-големият и най-многолюден остров във Френска Полинезия. Той е разположен на около 230 км от Бора Бора, сред приказна красота и езкотика. Не пропускайте да посетите модерния пристанищен град Папеете – столицата на Френска Полинезия и остров Моореа, пленяващ с разкошните си водопади, високи зелени планини и притихнали вулкани – гледката буквално ще ви остави без дъх, а почивката ви ще по-красива дори от мечтите ви.

Местоположение


Разположена в източната част на Тихия океан, на площ от 4 167 км, Френска Полинезия е отвъдморска територия на Франция, включваща 5 архипелага и общо 108 екзотични острова, наречени Дружествени острови (част от които са прочутите туристически дестинации Таити и Бора Бора), Тубуай, Туамоту, Маркизки острови и острови Гамбие. Невероятно красивите острови са с вулканичен произход, като най-високата точка се намира на 2 241 м при връх Орохена. Над 60 % от местното население е концентрирано в най-големият от Дружествените острови – Таити и по-конкретно столицата Папеете, която е и административен център.

Население


Населението на Френска Полинезия наброява приблизително 260 хил. жители. Над 60% от местните са концентрирани в най-големия от Дружествените острови Таити и района около столицата Папеете. Близо 56% от населението е представено от таитянците, около 8% са туамотуанци, 7% – тубуайци, 7 % маркизци, 8% френско-полинезийски метиси, а останалата част е представена от французи, китайци и др. Над 90% от населението на Френска полинезия са християни – по-голямата част, от които протестанти, а по-малката. Официалните езици на островите са френски и таитянски, но се използват и други полинезийски езици.

Национална кухня

Ако вече сте се запътили към някой от островите на Френска Полинезия, със сигурност ще останете запленени от местната кухня. Тя е известна с богатото си изобилие от екзотични плодове и зеленчуци и божествено вкусна прясна риба, която с френски маниер подчертава таитянските съставки. Освен на полинезийските и френски ястия, на островите можете да опитате и други интернационални кухни, като виетнамска, китайска и италианска.

Все пак, ако желаете да се докоснете до истинската таитянска храна, ви препоръчваме да се запознаете отблизо с т.нар. Ahima&rsquo,a – традиционен начин за приготвяне на храната в специална фурна под земята. Тя се превръща в истиснки ритуал, обикновено в неделя сутрин или по празниците. Местните приготвят по този необикновен начин риба, свинско, пилешко месо или зеленчуци, които се разстилат върху палмови или бананови листа и се ядат с ръце. Този традиционен начин на приготвяне на храна обикновено е придружен от типични полинезийски танци. Не пропускайте да опитате и националното ястие на Таити &bdquo,oisson cru&rdquo,, което е наистина божествено – съставено е от сурова риба и кубчета зеленчуци, мариновани с лимонов сок и поляти обилно с кокосово мляко. От десертите, истинско изкушение е &ldquo,poe&rdquo, – сладък пудинг, приготвен от корените на тропическото растение таро, банан, ванилия, папая или тиква, поляти богато със сироп от кокосово мляко.

Визи


Френска Полинезия е отвъдморска територия на Франция. Поради тази причина българските граждани, които желаят да предприемат пътуване до там са подложени не са подложени на визов режим, в случай, че престоят им продължи до 3 месеца. Необходими документи при пристигане са валиден задграничен паспорт и дупосочен самолетен билет, както и доказателство, че притежавате достатъчно финансови средства за престоя си.

Кога да посетим Френска Полинезия
Пари и разходи за Френска Полинезия
Дестинации във Френска Полинезия

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар