Площад Испания, Рим (Piazza di Spagna)

Booking.com

Ако сте се запътили на екскурзия в Италия, то добре е да добавите в списъка със забележителности Площад Испания.

Той е номер едно и сред най-красивите площади на Рим. Днес площадът е място, на което се организират много срещи и разходки.

Името му произхожда от разположеното там испанско посолство. Някога през XVII век, тези места били под испанско владение. За надмощието му са се водили битки и преговори от две други страни – Испания и Франция. От присъствието на всяка са останали спомени, в доказателство днес. От тук е съхранена и сградата за испанско посолство.

Най-високо на стълбището е построена църква, носеща наименованието „Тринита дей Монти„. Тя е културно наследство от Франция.

Френският крал Луи XI  е тежко болен, годината е 1483г.. Папата Сикст IV праща в Париж отшелник от Каламбрия, на име Франциско ди Паола. Той бил популярен с чудесата, които вършел. На него били отредени грижите за краля. Въпреки, че не успял да излекува Шарл XI, Франциско си спечелва уважението на сина му. Той бил бъдещия Шарл VIII. Възкачил се на трона си, Шарл VIII купува обширни лозя в Рим и там финансира строежа на манастир. Него дарява на ордена, в който член е и Франциско ди Паола.

По-късно в 1502 г. крал Луи XII изгражда църква до манастира, нарича я: „Тринита дей Монти”. Тя е създадена за католиците на Франция, живеещи по онова време в Рим.

Обелискът, е друга уникална по рода си забележителност. Той се издига точно, пред църквата. Поставен е в чест и по желание на папа Пю VII. Първото му място, където се намирала, били градините на Салустий, римски политик. Това е и което го отличава от повечето обелиски в Рим, а именно, че не е доставен от Египет.

Испанските стълби

Стигнахме и до символа на площад Испания. Това са Испанските стълби. Отнело цял един век, докато римските папи и френските владетели обсъждали как да направят църквата, по начин, че да е проходима лесно, от центъра на Рим.

Още през XVI век е създаден проект, който французите щели да финансират. Те имали едно условие. В него изявили желанието си да бъде издигната статуята на крал Луи XIV на кон. Идеята не била приета с охота от папата тогава Александър Седми и така проектът останал замразен. След кончината на френския крал взаимоотношенията с Франция взели по-добър ход. Тогава бил обявен конкурс за продължаване на проекта.

Спечелва го архитект Франциско де Санкти, чийто план удовлетворявал и двете страни. Така в годините между 1723 г. и 1726 г. е построено стълбището. Тогава се превръща в символа на мира между Испания и Франция. То свързва горната част от площада, чиято е собственост на Франция, с долната, където се намирало испанското посолство.

За да е красиво завършена цялата картина на Площад Испания в основата на Испанските стълби е издигнат фонтан Barcaccia (в превод: „грозната лодка”).

Името му е дадено от формата, която има, а именно на потънала лодка. Папа Урбан Осми издава разрешение за проекта. Строежът е поверен на Питро Бернини и синът му. Относно формата му, няма нищо случайно.

Историята разказва, как преди построяването на стените, река Тибър много пъти преливала от коритото си и заливала града. Така станало и в 1598 г. При този потоп площад Испания се намирал под водата на метър. Когато водата се отдръпнала в коритата си, площад Испания останала само една наклонена лодка.

Колоната на непорочното зачатие се разполага в югоизточния край на площада. Те я намерена под руините на манастир, а по-късно преместена на мястото, където могат да я зърнат и днес туристите от цял свят.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар