50 Любопитни факта за Ямайка

Booking.com

Днес ще говорим за островната държава Ямайка – Изпъстрена с очарователни рибарски селища , красиви градове, невероятна природа, богати музикални и танцови традиции, наследени от африканската култура – островът е една от най-великолепните карибски дестинации. В това видео ще разберете какво е общото между най-бързия човек на планетата, Наоми Кембъл, Джеймс Бонд и Карибски пирати.

 1. Както вече споменахме, Ямайка е островна държава в Северна Америка. Заема част от архипелага на Големите Антилски острови в Карибско море. Намира се на около 140 km южно от Куба.
 2. Страната има площ от 11 000 km² , за сравнение нашата страна е 10 пъти по-голяма, площта на България е над 110 000 кв. км. (110 994 km².)
 1. Към 2020 година населението на страната е почти 3 милиона души (2,961 мил.). Което прави страната доста по-гъсто населена от България, тъй като у нас живеят около 7 милиона души на 10 пъти по-голяма площ.
 2. Основната религия е християнството, изповядвано от почти 70% от населението.
 3. Официалният език е английски. Което прави дестинацията много предпочитана за туристите.
 4. И докато сме на тема туризъм. Всяка година красивите плажове на Ямайка и топлото Карибско море привличат повече от 850 000 туристи.
 1. Бреговата ивица е с дължина от 570 км, Дължината на нашето черноморско крайбрежие е 354 км от които пясъчната ивица е 200 км.
 2. Климатът по брега на страната е тропичен, с горещо и влажно време, а в по-високите части във вътрешността на острова е по-хладен.
 3. Ямайка лежи в ураганния пояс на Атлантическия океан, поради което доста често е удряна от тропически бури и урагани.
 4. Как се нарича човек, който живее в Ямайка?… Жителското име на човек който населява Ямайка е ямайкаец. Множественото число е ямайци.
 5. Първите хора, населявали острова, са местните индианци, наречени араваки.
 1. През 1494 г., Колумб посещава острова и обявява Ямайка за испанско владение, постепенно превръща местните араваки в роби. За съжаление по-голямата част от населението умира от болести, донесени от европейците, и от непосилния труд, на който биват подложени. Изглежда не сме били най-добрите хора в Света.
 2. Тъй като местното население почти изчесва, по това време много африканци биват докарвани като роби в Ямайка и сега над 90% от жителите на острова са с африкански корени.
 3. Ямайка е съставена от 14 енории, които са групирани в три исторически окръга
 4. Кингстън e столицата и най-големият град в Ямайка. Градът е разположен по бреговете на залив, ограден от планини. Има население от 660 000 души и обща площ от 25 км²
 5. В източните части на острова е разположена планината Блу Маунтин с най-висока точка 2256 m.
 1. От 1670 г. до 1962 г Ямайка е била британска колония.
 2. На 6 август 1962 г. Ямайка е обявена за независима република.

Няколко факта за икономиката на Ямайка

 1. Един от основните поминъци е туризмът, но не само той спомага за изхранване на населението. Голяма част от жителите на острова са заети в алуминиевата рудна индустрия и със земеделие. Страната изнася основно захар и банани.
 2. Ямайка изнася алуминиев оксид за около половин милиард долара всяка година.
 3. Около 20% от трудоспособното население е заето в риболовната индустрия.
 4. Основната валута в страната е Ямайскит долар – А 100 Ямайски долара се равняват на 1.25 лева.
 5. Ямайка е третият по големина остров в Карибите. Въпреки че Ямайка вероятно е една от най-известните карибски дестинации, това е едва третият по големина остров в региона. Най-голямиат е Куба, следван от Испаньола, съставена от Доминиканска република и Хаити.
 6. Освен красиви плажове в Ямайка може да видите и живописни планини. Страната е дом на 4 големи планински вериги – Сините Планини Blue Mointains, John Crow, Don Figuero и Cockpit Country
 7. Интересен факт за Ямайка е, че всъщност се намира на върха на огромна подводна планина. Предполагам няма да се изненадате от наименованието на планинската верига която поддържа острова, а именно – Ямайския хребет
 1. Най-известният певец на Реге е от Ямайка. Може би се досещате, че става дума за Боб Марли, благодарение на който жанра реге става популярен извън пределите на острова. Групата на Боб Марли придобива световна слава през 1974 година с албума „Catch a Fire“. Една от най-популярните песни, за която всички се досещат е No Woman No Cry.
 2. Ямайка е дом и на съвременни световно известни R&B и Реге изпълнители. Шон Пол е роден в столицата Кингстън. Той добива световна популярност през 1999 г, а до ден днешен е носител на множество музикални награди, включително и Грами. Партнира си със звезди като Риана, Дейвид Гета, Гуен Стефани
 1. На езикa на местното население името на острова Ямайка означава „земя на дърво и вода“ или „земя на изворите“
 2. При Пристигането си в Ямайка Христофор Колумб нарича острова Сантиаго. Но В последствие автентичното име Ямайка се запазва
 3. Най-бързите бегачи в света са от Ямайка. Най-бързият човек в света, Юсеин Болт, е роден в Ямайка. Той е носител на световни и олимпийски рекорди в бягането на 100 метра – 9,58 сек, на 200 метра 19,19 сек., както и на щафетно бягане 4 х 100 метра с отбора на Ямайка
 4. На Последните олимпийски игри през миналата 2021 г. при бягането на 100 метра за жени. На почетната стълбичка от 1 до 3то място се качиха само спринтьорки от Ямайка.
 5. Докато сме на олимпийска тематика, ще отбележим че към момента Ямайка е спечелила 87 медала в летните олимпийски игри, като 83 от тях са в спринт дисциплините.
 6. Тридесет и третия факт е за феновете на филма Карибски Пирати. Пристанищният град Порт Ройал, известен като най-ужасното място на света е бил най-големият град в Ямайка, докато не бива разрушен от силно земетресение през 1962 г и залян от последващата приливна вълна.
 7. Не само Карибски пирати има нещо общо с Ямайка. писателят Иън Флеминг написва книгите за Джеймс Бонд, повреме на престоя във вилата си в Ямайка. По-късно екранизациите на тези книги се превръщат в едни от най-популярните филми в света.
 8. На острова има процъфтяваща авиационна индустрия.
 9. Ямайка построява първата си железопътна линия през 1845 г
 10. Страната е имала електричество и течаща вода преди САЩ през 1893 г
 11. Над 200 вида диви орхидеи растат в Ямайка
 12. Ямайка е първата карибсска държава, която има собствен уебсайт
 13. Кафето Blue Mountain се отглежда в Ямайка и е едно от търсените и най-скъпите в света. Струва над $60 за 450 грама.
 14. Ямайка има национален плод, който се нарича Аки. Плодът има формата на круша и когато узрее, той се превръща от зелен в яркочервен до жълто-оранжев. Когато се разцепи в него има 3 семена частично покрити с мека бяла до жълта плът, която е ядлива, а останалата част е отровна, когато не е узрял плодът също е отровен. Накратко ако сте в Ямайка и видите този плод, по-добре не го опитвайте, не си струва рискът ?
 1. Ямайка е дом и на много красавици: Британският супермодел Наоми Кембъл е с ямайски произход.
 2. Към днешна дата Ямайка е спечелила 4 пъти титлата мис свят: През 1963, 1976, 1993, and 2019 година.
 3. Ямайците са най-големите консуматори на червени боровинки на глава от населението. Освен сок от червена боровинка, там най-продаваната овкусена вода е с вкус на червена боровинка.
 4. Най-скъпият ром в света e произведен в Ямайка. Ботилките които виждате са на около 80 години, а една от тях струва над $54 000 долара, почти колкото едностаен апартамент в Дружба.
 5. Днес Ямайка има повече църкви на квадратен километър, отколкото където и да е другаде по света.
 6. В Ямайка има термални минерални извори. Един от най-популярните е „Синята Дупка“, който се намира в пещера на 7 метра под земята, обгърнат е от варовикови скали и е наистина впечатляващ.
 7. Първият вестник в Ямайка е публикуван през 1718 г, който се издава до 1755.
 8. Националният химн на Ямайка е единственият в света, който е и молитва
 9. В страната има над 952 идентифицирани пещери.

Е, ако сте тигнали дотук то определено, вече знаете доста неща за красивата островна държава Ямайка. Пожелавам Ви скоро да я посетите.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар