Великденски остров – Дестинации в Чили

Обща информация за Чили
Кога да посетим Чили
Пари и разходи за Чили
Забележителности в Чили

Обвит в загадъчна мистерия, Великденският остров, изветен още като остров Пасха и Рапа Нуй е едно от най-необикновените и красиви кътчета на планетата. Разположен във водите на Тихия океан, между Чили и Таити, Пасха е най-уединеният и откъснат от сушата остров на планетата. Той е част от територията на латиноамериканската страна, а най-близката точка от континента е уникалният чилийският град Валпараисо, който се простира на цели 3600 км от острова.

Великденският остров е притаил в сърцето си много тайни и загадки, които остават забулени и до днес. Все още не се знае кога се появяват първите обитатели на острова и защо той по-късно е останал необитаем. Според някои твърдения тайнственият остров е открит през 1578 година от испанския капитан Хуан Фернандес, но тъй като не е искал да споделя неописуемата красота на острова, решил да запази откритието си в дълбока тайна. Така през 1772 г., близо 145 години по-късно, на връх Великден, островът е открит от холандския мореплавател Якоб Рогевен и получава името си Пасха или Великденски остров.

Това, което го прави толкова интригуващ са оставените следи от изчезналата култура на полинезийците. Уникални каменни склуптури, огромни дървени стълбове, следи от загадъчна писменост. Най-удивителни са над 600-те гигантски каменни статуи, наричани от местните жители моаи. Статуите изобразяват фигури с масивни тела, много големи глави, с тежки изпъкнали брадички и големи уши. Някои от тях имат шапки на главата и за тях се предполага, че са вождове, които са били обожествени след смъртта си. Каменните статуи са впечатляващи с размера си – повечето от тях достигат височина от 10 до 20 метра и тежат над 20 тона.

Други уникални и необикновени места на острова са крепостта Аху Тахаи, могилата Аху Акаханга, храмът Апу Винапу и картера на вулкана Рано Рараку, където се намира главната каменоломна на древните. Докоснете ли се веднъж до мистериозната такнственост на острова, той ще остане в сърцето ви завинаги.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар