Козунак

Oще Рецепти за Десерти
Oще Рецепти от България
Обща информация за България

Продукти за Козунак:

1 кг брашно
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
100 гр масло
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
4 яйца
кората на един лимон

По желание

стафиди
орехови ядки

Начин за Приготвяне на Козунак:

Разтворете маята в леко затопленото мляко. Добавете 1 с.л. захар, малко сол и 1 с.л. брашно. Разбъркайте хубаво и оставете настрана за 15 минути.

Смесете в купа яйцата (оставете един жълтък за намазване) , захарта, олиото и лимонената кора. Бъркайте докато захарта се разтвори напълно.

В предварително пресятото брашно изсипте маята и яйцата. Замесете тесто като на няколко пъти добавяйте от разстопеното масло. 10 – 15 минути са достатъчни за замесването. Тестото трябва да е на шупли, като го разрежете.

Замесеното тесто покрийте в купа и оставете да втасва за около 1 час. Трябва да удвои обема си. Температурата в стаята трябва да е висока – поне 25 градуса.

От тук започва оформянето на козунака. Можете да го сложите във формата и така да го печете или да го оплетете.

Разделете тестото на три части. Разточете всяка на дълга лента и я поръсете със стафиди и счукани орехи (или бадеми). По желание можете да намажете лентите и със мармалад или течен шоколад.

Навийте поръсените ленти на руло и ги сплетете на плитка и я поставете във формата за печене.

Покрийте пак тестото за около час. То трябва да е хубаво втасало , за да се получат вкусни козунаци.

Преди печене намажете козунака с останалия жълтък и порасете със захар.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50 минути ( или докато придобие добре познатия запечен вид на коричката ).

Можете да проверявате за готовността на козунака със клеча за зъби като при кекса.

Като се опече кожунака го извадете от формата и го оставете на страна да изстине.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар