Под ливанските кедри

Ако сте почитатели на различни култури, силно повлияни от определена религия и още повече, ако ви допада съчетанието между тях, то значи страната, към която ще се отправим сега е мястото, което задължително трябва да посетите, защото е едно от малкото по света, където спокойно и успешно съжителстват представители и култури на иначе враждуващи помежду си религии. Досетихте ли се вече накъде ще ни отведе този път скитническия ни дух. В Ливан. Преди да се пише и говори каквото и да било за тази изключителна страна, трябва първо да се каже, че тя е пример за толерантност и най – дълбока човешка мъдрост, изразяваща се главно в свободата на всеки да бъде такъв, какъвто е роден или е пожелал да стане.

За разлика от повечето места, на които сме ходили досега, с носещ се във въздуха мирис на петрол и пясък, вместо твърда земя, Ливан е почти пълната противоположност. Разположена на източното крайбрежие на Средиземно море, страната има предимно планински релеф. 13 % от територията й е заета от гори, в които растат ливански кедър, бор и дъб. Ливан е известен със своите кедри. Това е и едно от нещата, които можете да приемете за първата видяна от вас забележителност, при това изключително древна, споменаването му датира още от Библията. Със специалния вид дърво, Ливан си е спечелил съвсем заслужено да го наричат Страната на кедрите. Усещате ли вече свежестта на въздуха и прохладата около планинските потоци с надвесени над тях кедрови дървета?

Столицата на Ливан – Бейрут, буквално, както и страната като цяло, лежи на границата между арабския и европейския свят и култура. Доказателства за това ще откриете в построените една срещу друга църкви и джамии. Градът е създаден сякаш за да докаже, че хора и религии могат да съжителстват в мир и разбирателство, само при проява на малко толерантност. Когато се оттърсите от този религиозно – културен шок, може би ще ви се прииска да си поотдъхнете от толкова мъдрост и благоприличие. Това е най – лесното нещо, което можете да направите в Бейрут. Той с право може да бъде наречен Лас Вегас на Близкия Изток. Една от най – голямата забележителност в града е богатият нощен живот. Бейрут е раят за любителите на забавления и заведения, забулени в черните воали на нощта. И тук симбиозата между две така различни култури – европейската и арабската, проличава в неподражаем синхрон. Нощите притежават изискаността на европейските маниери и неповторимото чувство за разточителен разкош на Арабия. Мистика и финес преплитат крака, за да ви повлекат към тежко ароматизираните и приглушено осветени нощи на Бейрут. А на сутринта /или може би около обед/, когато с натежала глава, сърдито погледнете към силното ливанско слънце, може би ще се сетите, че трябва да купите нещо от тази страна, за да ви напомня дълго, след като я напуснете, за неповторимите ви преживявания. Бейрут и това може да ви предложи, при това, в пълния му блясък. Ако преди няколко реда казахме, че ливанската столица е раят на нощния живот, то сега ще ви инфрмирам, че тя е също толкова райско място и за шопинг туризъм. Може би това особено много ще се хареса на дамите, които ще останат със заслепени от блясъка на луксозните витрини очи. Тук има магазини и представителства на всички световно известни марки от подиумите на модните столици. Каквото и да решите да потърсите тук, ще го откриете, и то в най – добрата му форма и качество. …Съберете покупките, затворете портфейлите, изпразнете последната си коктейлна чаша и се пригответе за малко история. Има места, които не бива да пропускате да разгледате в Ливан. Отново ще се разхождаме по улиците на Бейрут, но вече не с отворени за цени и покупки очи, а за исторически факти. Това, което непременно трябва да посетите, ако отидете в Ливан, е дворцовият комплекс Байтедин. Той е строен в продължение на три десетилетия в началото на 19 век от емир Бехир Ел Чеаб, който е бил начело на Ливан едн цял половин век. Ако имате енергия и желание, може да дообогатите познанията и впечатленията си за Ливан като продължите познавателната си разходка покрай джамията Ал Амари и петвековния мюсюлмански храм Факредин, катедралата „Св. Елиас”, римските бани и, разбира се, Националният музей.

Ако все още не сте събрали чантите с покупки и любопитните факти от историята на Бейрут, побързайте да го направите, защото го напускаме и се отправяме на повече от 80 километра в посока Долината Баалбек. В нея, въпреки съпротивата на времето, все още съществуват римски храмове и джамии, носещи белега на Исляма, от времето, когато знамето му победно се е развявало над Ливан. За любителите на нестандартни преживявания, Ливан предлага пещерите си. Една от тях е Джейта, която е завидна съперничка и на най – красивите пещери в света. Подземното езеро предоставя възможност да разгледате пещерата с лодка, което ще ви достави неповторимо усещане на откривател и изгубен пътешественик. На тръгване от Ливан, нека видим и един много, много древен град, който Природата е запазила, само за да можем да го видим и оценим от дистанцията на времето – около 7 хиляди години. Това е Библос – някогашен религиозен и търговски център. Това е градът, в който е открит най – старият финикийски знак. Тук се намират древни останки от времето на кръстоносните походи, църкви, джамии и, разбира се, най – съвременни места за отдих и забавление.

Тръгете си от Ливан, оставяйки след себе си нещо невидяно, неразбрано и недокоснато, защото са малко онези, които, веднъж пристъпили границите му, не пожелават да се върнат отново. А когато и вие пожелаете това, нека има какво да ви изненада…

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар