Рибарица – Тетевен – Гложене

Планирането на екскурзия в планината винаги е тръпка, а мисълта да поемеш по интересен маршрут, където не си бил до сега носи приятни емоции. Насочваме се към планинските била в околностите на Тетевен. Тук се натъкваме на неповторима природна среда, с всички условия за пълноценен туризъм и отдих. В Тетевенския Балкан има възможност за всичко – пешеходна разходка, ловуване, събиране на диви плодове, ароматни билки и гъби. През зимата също е интересно – в района на хижите „Вежен”, „Бенковски”, „Васильов” и „Хайдушка песен” се предлагат добри условия за ски. Любителите на риболова също ще изпитат емоция, хвърляйки въдица във водите на река Бели Вит и нейните притоци. Те предоставят и отлични възможности за плаж през горещите летни дни. Туристът посетил този край не може да не забележи величието на красивите скални образувания край Тетевен. Именно те предоставет добри условия за алпинизъм.

Преди да се стигне до Тетевен, на 12 км източно от града се намира едно райско кътче за почивка и отдих – курортно селище Рибарица. Селото е разположено на 600 м надморска височина, в живописните поли на Тетевенския Балкан. В далечината над селото се извисява първенеца на местния планински дял – връх Вежен, които със своите 2198 м е трети по височина в старопланинската верига.

Освен с пищната си природа Рибарица е интересна и с това, че е едно от най-дългите български села. Селището е вече световноизвестно като планински курорт с множество изградени почивни станции и семейни хотели. Природата в региона е разнообразна, с уникална флора и фауна. Тук докъдето поглед стига се виждат нагънати планински масиви, усеща се полъха на красиви гори, ширят се тучни пасища, приплита се птича песен с ромона на бистри планински потоци, а пъстрия килим от горски цветя и опианяващия аромат от дъхави билки сякаш не се срещат никъде другаде по света!

Ненапразно село Рибарица и региона попадат в границите на един от българските оазиси – Национален парк „Централен Балкан“. Началото на защитената територия започва от Габровския регион, преминава именно тук, през красивия Рибарешки Балкан и завършва в Карловския регион. Село Рибарица е уникално и това, че от тук водят началото си различни туристически маршрути из дебрите на Тетевенската планина. Чарът на курорта са множеството пръснати из целият район кокетни малки вилички и къщи, обгърнати с много зеленина и цветя. Тук туристът ще се наслади не само на тишина и спокойствие, но ще почувства и автентично-селска атмосфера и домашен уют. Всеки посетил курортното селце ще се убеди, че тук, в Рибарица традициите са още живи: старите воденици продължават да мелят жито, валявиците – да валят пъстрите рибаришки черги, казаните – да варят прочутата Рибаришка сливова ракия, сръчните домакини да правят вкусни сладка от ароматни горски плодове, животновъдите да приготвят прочутото балканско саламурено сирене, а сръчните ръце на местните майстори-занаятчии да творят красота от вълна и дърво. Интересно за туриста е да види бронзовата фигура на Рибарчето – символа на селото, която е положена на скала, намираща се вдясно от пътя още на влизане в Рибарица. На три километра от централния път към селото, по протежението на река Костина, се намира „Кървавото кладенче”. Наречено е така зловещо, защото именно в него е измита отсечената от турците глава на бележития българин Георги Бенковски. На 4 км от Рибарица се намира и историческата местност „Костина” – лобно място на Георги Бенковски, както и негов паметник.

Най-голямата атракция на Рибарица е дивата природа на Националния  парк, в който се намира селото. В околностите на курорта е и една от деветте зелени перли в защитената зона – биосферния резерват „Царичина””. Името на резервата е свързано с чудната легенда за царската дъщеря Тамара, излекувана от коварната болест с магията на огнено червеното омайниче, което рибарчани и до днес наричат “царичина”.

От Рибарица тръгват туристически пътеки и до другите два, съседни на „Царичина” резервати – „Боатин” и “Козя стена”. Поемайки по този маршрут бързо ще стигнете и до съседните хижи: “Георги Бенковски”, “Ехо” и “Вежен. В този район е и защитена местност “Черният рът”. Тук любителите на природата могат да наблюдават изключително разнообразие от птици. Невероятно удоволствие доставя велосипедна планинска разходка из Рибарица. И тъй като тази услуга тук се предоставя, защо не – възползвайте се. С планинското колело може да стигнете до „Римския мост”, минаващ над река Костина, да пообиколите старите рибаришки махалички „Брязово” и „Горуньово”, та дори да се изкачите до „Яковата пещера” и скалния мост над селото. Местните предлагат и други емоции за туристите – можете да си направите романтична ретро-разходка с кабриолет, фотосафари по време горски пикник, пешеходни турове из Рибарица с квалифициран планински водач или атракционен риболов с рибен пикник.

От Рибарица се организират и еднодневни екскурзии до пещерата „Съева Дупка”, „Гложенския манастир”, „Троянски манастир”, река Черни Осъм, минерални бани Шипково.

Ако сте запалени природозащитници и искате да разгледате биосферния резерват „Царичина” , то ето няколко любопитни факти. Резерватът е разположен на надморска височина от 1500 до 1700 м. Това е третия по големина резерват в Националния парк „Централен балкан“. Това невероятно кътче е създадено за опазване преди всичко на бялата мура, защото само в района е единственото находище на този ендемит в Стара планина. Тук липсват вековни екземпляри. От иглолистните видове най-често се срещат смърчовите насаждения, които са разредени и позволяват развитието на една добре оформена тревиста и храстова растителност. От дървесните видове се срещат също така ива, калинка, явор, шестил и други. От храстите най-разпространена е хвойната, която покрива значителна част от разредената смърчова гора. Характерна за резервата е почти непрекъсната покривка от черна боровинка, типична за района. Среща и исландския лишей, който заедно с черната боровинка често се събира от местното население. А въздуха в „Царичина” е невероятен, не само защото е планински, но защото тук виреят много дъхави бълки: жълтоцветна горска тинтява, кантарионът, мащерка и бял равнец. Всички тези багри правят царичините поляни толкова богати на цветове, че отдалече те приличат на дивни килими от естествени цветя. Невероятна красота, съчетана хармонично с нежните звуци на планината! Освен „Царичина” към Национален парк „Централен Балкан“ принадлежат и други природни резервати – „Боатин” и „Козя стена”. Биосферен резерват „Боатин” се намира в най-западната част на Национален парк Централен Балкан. Разположен е северно от връх „Тетевенска Баба”, в землището на село Дивчовото. Резерватът се простира от 800 до 2000 м надморска височина. Почти цялата му площ е заета от гори като от особена важност са чистите букови гори, защото тук те са най-добре запазените на целия Балканския полуостров. Средната възраст на тези гори е 130 години, но има и дървета на възраст на над 200 години и високи до 50 метра. Освен бук в резервата се срещат габър, шестил, явор, трепетлика и др. На по-голяма надморска височина, в иглолистния пояс, се срещат чисти смърчови гори и малки групи от обикновена ела. На територията на резервата се намира и компактно находище на клек. Има голямо разнообразие от пойни птици. В резервата могат да се наблюдават почти всички видове кълвачи, които се срещат в България. Повечето от тях са защитени и присъстват в Червена книга на България. Срещат се и сови. На територията на резервата живее и кафявата мечка.

След като се полюбувате на това природно богатство и сте усетили магията на Тетевенския Балкан, екскурзията продължава към самия Тетевен – планински град, намиращ се в полите на Стара планина между върховете Острич, Петрахиля, Червен,Трескавец и Вежен. През града минава живописната река Вит, а прохладния й бриз се отразява върху свежия въздух тук.  Разглеждайки града, гостите на Тетевен ще се натъкнат на множество културни паметници, уникална старобългарска архитектура и непокътнатите от векове наред обичаи и нрави, съхранени в този край. Възхитен от гледките, разкрили се пред очите му при своето посещение в града, Иван Вазов възкликва: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“. Думи достатъчно силни да пронижат сърцето на всеки милеещ за Родината!

В града няма да скучаете, има достатъчно културни забележителости, който трябва да се посетят. Ненапразно Тетевен е сред Стоте национални туристически обекта. Местните забележителости са: Историческия музей, Бобевска къща-музей, Хаджииванова къща-музей, Йоргова къща-музей. Експозицията на тетевенския исторически музей включва три раздела: Археология, Етнография и Възраждане. В първия са показани оръдия на труда от късния палеолит и неолит – находки, разкриващи материалната и духовна култура на траките. Във втория са представени занаятите, характерни за тетевенския район. В последния –  чрез снимки, документи и лични вещи е презентирано участието на тетевенци в национално-освободителните борби. Бобевската къща е построена през 1852 година от майстор Йончо Хаджи Йончев. Къщата е много добре запазена и до днес. Тя е една от най-хубавите стари къщи в Тетевен. От историческа гледна точка къщата е известна най-вече с това, че е била една от тайните квартири на Васил Левски. Апостолът на Свободата често провеждал събрания тук – къщата е била средище на тетевенските революционери. Тук са се леели куршуми и са се шили дрехи за тях. Гостите на тетевен, посетили това място остават впечатлени от оригиналната Възрожденска архитектура вложена във всеки детайл на къщата, а от просторния чардак, калдаръмения двор и грижливо подредените одаи лъхат романтиката, уют и топлината.

Следващата местна забележителонст – „Хаджиивановата къща” е една от най-посещаваните къщи в Тетевен. Тя е принадлежала на братята Станьо и Станчо Хаджииванови, Построена е през далечната 1848 г. Намира се в централната част на Тетевен, срещу църквата “Всях Светих”. За удобство на посетителите, днес долния етаж на къщата е преустроен в механа. Собствениците на къщата са били заточеници в Диарбекир, където Станчо намира смъртта си. В тази къща съща се крие много история. Тук са се провеждали заседания на местния революционен комитет, многократно сградата е била посещавана и от Васил Левски и Димитър Общи. При входа на горния етаж на къщата има скривалище, което е запазено и до днес.

Когато разгледаме местните забележителности и опитаме тукашните специалитети в прохладните тетевенски механи, можем да поемем към село Гложене. То е на 12 км от Тетевен. Известно е с това, че над селото величествено се извисява Гложенският манастир. По живописното си разположение манастирът няма равен на себе си. Разположен е върху високата отвесна скала, по което прилича на приказен замък. От високото се открива очарователна гледка към лъкатушещата долу река Вит. Легендата разказва за създаването на манастира, станало по време на II-та Българска държава, от руския княз Георгий Глож, който бягал от татарите. С разрешение на цар Иван Асен II князът основава селище – Гложене и построява местния манастир „Свето Преображение“. Строежът обаче бил нетраен, изчезнала и чудотворната икона на Св. Георги. Местни хора намират иконата на върха и на това място те построят нова света обител – днешния Гложенски манастир „Св. Георги Победоносец“. През Възраждането манастирът е културно-просветно средище и убежище на дейците на революционно-освободителните борби. Зад манастирските порти Левски също е намирал сърдечен прием, а скривалището му се пази и до днес. На 25 км северозападно от града е разположена пещерата „Съева дупка, до която има добър асфалтов път. И ако сте любители на пещерното дело и времето ви позволява да останете в този дивен край, то маже да посетите и други природни забележителности в землището на Тетевен – пещерите „Лястовицата” и „Моровица”. В Тетевенския Балкан бушуват водите и на живописните водопади „Пръскалото”, „Козница” и „Скока”.

Туристът посетил Тетевенския Балкан остава впечатлен от тази дивна природна красота. Картините и звуците, които можеш да видиш и чуеш тук са единствени и неповторими. И няма как, след време омая на тази природна идилия да не те върне отново тук!

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар