В Дълбок дол на занаят

Селцето Дълбок дол се намира само на няколко километра от Троян, сгушено в Балкана, сред китна природа и многогодишна гора. Включено като едно от най-новите атрактивни места за почивка, представени в регион Балкания. Там има едно специално място, което посетих, за да ви представя с най-голямо удоволствие. То ще е притегателно и за тези, които обичат спокойствието и за тези, които искат да изучат занаят, дали за да обогатят опита си или просто за да открият нещо ново в традициите.

През цялото време целта ми е да засиля любопитството ви преди да ви обрисувам това сгушено в гората местенце.

Етно-комплекс Дълбок дол представлява съвкупност от автентична архитектура, тишина, хармония  и изкуство.  За да се превърне в това приказно творение са били нужни пет години, за да може мястото да бъде реставрирано и преустроено на одаи и работилница.

Собственикът Емил Пейковски е родом от Троян и е майстор на керамика. Заради любовта си към старите къщи и традициите се наема да възстанови този етнографски комплекс и да го направи достъпен за повече любители на характерната за тази част от Балкана обстановка.

Всяка от стаите предоставя възможност да се посрещат и двойки и семейства с деца, както и приятни големи компании, които да си отдъхнат от забързания начин на живот и динамиката на големите градове.

Точно такива приятни хора се надява да посреща, като гости домакина. Ако си допаднат, пък и без да им се натарпва може първата вечер да си кажат „Наздраве” с всеизвестната троянска ракийка, и да се отнесат на сладки приказки до посред нощ.

Той, съпругата му и дъщеря му ще се грижат не само доброто пребивавне в комплекса, но и за това, гостите, които желаят да подхванат занаят – керамика.

Една от къщите е специално отредена, за да може всеки, който иска да опита какво може с ръцете си, да го направи.

А керамиката, като всеки занаят изисква търпение и отдаденост, а в троянския край това го владеят от столетия насам.

Къде, ако не там може да научиш тънкостите на това, от парче глина да направиш изкуство и още повече докато си почиваш от забързаното ежедневие. И то на фона на птичите песни.

В самия град Троян се намира и Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства, където подробно ще научите за историята и зараждането на водещите занаяти в региона, сред които и керамиката.

От там разказват, че богатството и разнообразието на украсата в троянската керамика е неповторимо и съхранено от столетия насам.

Характерни са меките земни цветове, като жълто, зелено и кафяво. Използват се три основни техники за украса – ангобна, гравирана и релефна.

Всяка от тях е уникална едната се нанася с пръстите на ръката, потопени в ангобата, чрез поливане с лъжица или с помощта на животинско рогче. Другата се използва най-често при украсата на бардуците, където се гравира характерната шарка „на папрати“ — мотив, заимстван от растителния свят на Балкана. Третата се получава със средствата на дълбоката гравюра или чрез апликиране върху още влажните стени на съда на предварително изработени на калъп релефни мотиви.

Музеят разказва историята на традиционните занаяти още от самото им зараждане преди много хилядолетия.

Там ще ви разкажат как всичко е възникнало, как се е развивало, за да можем да се радваме всички ние днес на богатите форми и украси на съдове.

По стените на стомни, ръкатки, бардуци, чинии и паници изобразяват елементи от бита, народното облекло и заобикалящата ги природа. Така се раждат характерните за троянската керамика украси – спуски, чазии, сърца, пъстроцветните Захариеви китки. Разцветът на грънчарството в Троянско е през първите десетилетия на 20-ти век, когато функционират стотици работилници с близо 1500 майстори.

А Дълбок дол е само едно от местата, които може да посетите в регион Балкания.

Той пък е един от най-колоритните в централна България. Част от местата, включени в него, са Плевен, Тетевен, Рибарица, Троян и Априлци.

Ако попаднете в Плевен първото нещо, което ви препоръчваме са три от музеите, които и ние посетихме. Първият е историческият музей в града, който е най-големият регионален исторически музей в страната. Другото място е къщата-музей Александър ІІ, точно на главната улица в града. Третата историческа гордост на Плевен е панорамата „Плевенска епопея”. Тези три места обединяваме в едно – богатата история на града. Има още две неща, които искаме да ви представим като любопитни. Едното е скрито съкровище през деня, открива пълния си блясък само вечер – Светлинното шоу на фонтаните в центъра на града. Преливането на светлините през пръските вода носи истинско наслаждения в приятните летни вечери. Другото е в близост до града и е парк Кайлъка, където със сигурност ще откриете много възможности за забавление, като например разходка с лодка или водно колело.

Следващата спирка е Тетевен. Мястото, от което ще тръгнем е малко позабравения манастир св. Илия на една от височините в планинския град. Историята му е интересна и като в почти всеки български манастир, свързана с много потайности. Тук легендата разказва за един кръст, емблематичен за християнската вяра, но изчезнал във времето. Преданията за него обаче остават живи. Историческият музей в града крие също много интересни богатства – през традиционните занаяти и облекла, показва малките детайли, обогатявали живота на някогашните тетевенци.

Рибарица – място за спокойна почивка, но и забавления. Като, например, пейнтбол, екстремни изживявания и атракции. Същото може да получите и в близост до Троян – на мотопистата, където се провеждат републикански и международни състезания. Това, ако сте любители на скоростта, иначе може да се разхождате из малките улички на града и да се заредите с положително настроение и да усетите чистотата на планинския въздух.

Априлци – там наблизо е скътан девическия манастир „св. Троица”, който отново разказва голяма, но и много тъжна история. Усещането за голямото дело на младите монахини, платили с живота си да го опазят оставя незабравим отпечатък в съзнанието. Любителите на екстремните изживявания и тук ще открият своето място. Една поляна в самия град е обособена за терен при каране на АТВ. Честно казано това си е неповторимо и много зареждащо изживяване. Особено, когато и стадата в близост нямат нищо против.

Това бе кратката ни обиколка из Балкания – насочите ли се вие, ще я откриете по съвсем нов начин. Приятно пътуване!

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар