Украйна – жива история

Украйна е страна в Източна Европа, която граничи с Русия, Молдова, Румъния, Унгария, Словакия, Полша, Беларус и лежи на северозападните брегове на Черно море. По-голямата част от странатa е с умерено-континентален климат, но по южните кримски брегове се среща и средизамноморски. Валежите са непостоянни и неравномерни, както и зимите, които варират от хладни по черноморието до мразовити в по-вътрешните части. Това е най-голямата държава, намираща се изцяло на европейския континент. Обширни степи и плата характеризират района на Украйна. Те се пресичат от реки като Днепър, Днестър, Южен Буг и Северский Донец, а делтата на Дунав оформя границата с Румъния. Широкатото черноморско крайбрежие и ивицата при Азовско море завършват красивия воден рейзаж. Единствените планини на територията на страната са Карпатите с най-висок връх Герлаховски щит, намиращ се в Словакия (2655 м.), а в Украйна – връх Говерла (2 061 м.). Най-големите градове са: столицата Киев(2,611,327 души), Харков(1,470,902 души), Днепропетровск (1,065,008 души), Одеса (1,029,049 души) и Донетск(1,016,194 души). От икономическа гледна точка страната се справяше изключително добре, докато не беше застигнатаа от Световната финансова криза, което според някои ще наложи инфлация от над 20%.

Украйна е ключов фактор за развитието на славянските народи, въпреки че повечето земи от страната са били притежавани от Руската империя.  Нейното участие в историята датира от преди поне 7 хиляди години, когато местността е била първоначално заселена.

Много неща се знаят за тази класическа слвянска страна, заради това аз съм решила да ви разходя по някои по-специални места. Не говоря точно за монументите в Киев, Одеса и Харков, които наистина са великолепни, а за местата, избрани от украинците за тяхните Седем чудеса. Да, правилно сте разбрали – не говоря за новите Седем чудеса на Света, а за еквивалента им в Украйна. Те са избрани в резултат на гласуване, завършило през лятото на 2007 година.

Национален дендрологически резерват „Софиевка“ е световно известен като един от най-съвършените паркове, създадени от човека. Насладите за окото там са безбройни и разнообразни. Киево-Пещерската Лавра е пещерен манастир. Това е и най-старият православен древноруски манастир. Основан е през XI в. в покрайнините на столицата – Киев. Този религиозен център има няколко страни. Историческата – XI – XIII в., когато се явява ключов фактор за развитието на руската култура и литературен център. Тук, през 1671, излиза първото печатно издание на Житието на Иван Рилски. През XVIII и XIX в. на същото това място се обучават и много българи. Друга страна на това място е… чудодейната. Там, според много, се случват необясними за човека неща – черепи на повече от хиляда години плачат;чудотворни икони застиват върху стъклените обкови, а от саркофазите на погребаните там светци се излъчва нереално бистър и прочистен въздух, укрепващ био-организмите. В лаврата, обаче има и много за любителите на този тип архитектура. Освен близките и по-отдалечени пещери, към нея са приложени Успенската катедрала и Голямата камбанария, както и няколко музея, като например този на декоративното фолклорно изкуство. Манастирът е част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Също в Киев се намира и Катедралата „Света София”. Това прекрасно място, със своите тринадесет купола, е най-старата църква в града. Построена през 1037 от Ярослав I Мъдри, княз на Новгород и Велик княз на Киевска Русия, тя е конструирана по модел на едноименната църква в Константинопол.  От тогава катедралата е религиозен център, а необичайната и византийска архитектура я прави един от символите на града. Каменец-Подолски се населява от около сто хиляди души и се намира в Западна Украйна,близо до Хмелницки и Черновци, на около 25км от Хотин. Обграден е от река Смотрич, като се превръща в необикновен остров далеч от морето. Мястото е известно с древната си крепост, построена през XIVв. Тази постройка „брани” моста над реката, явяващ се единствения вход към града.

На юг от днепърската хидроелектрическа станиця се намира остров Хортиция. Днес той е част от град Запорожие. Големината му от 12км по дължина и 2.5 км по ширина, го прави най-големия остров в река Днепър. След резолюцията от 18 Септември 1965 островът е обявен за национален историко-културен резерват. Херсонес Таврически е древногръцка колония, основана преди повече от 2500 години в югозападната част на Кримския полуостров, покрайнините на днешен Севастопол. Мястото е защитено като археологически парк, представляващ неимуверно красива комбинация между римската, гръцката и византийска култури. Наричан е още „Украинският Помпей” и „Руската Троя”.

Крепостта Хотин е комплекс, построен на бреговете на река Дестър в Хотин, Западна Украйна. Фигурата, такава каквато е днес, е била построена през 1325. Това е една наистина запазена постройка, пленяваща интереса не само на многото туристи, а и на световно известни режисьори. Всъщност, много от крепостите, независимо дали се водят английски или френски във филмите, са точно крепостта Хотин. Най-скорошните продукции с нейно участие са: Тримата мускетари, Стрелите на Робин Худ и руският Тарас Булба.

За финал, нека ви предоставя накои обичаи и суеверия на украинците. Разбира се, не всички ще важи за всеки отделен домакин или гражданин, но са еднин добър пътеводител за приятно съжителстване с местните.

За разлика от много държави, където не се обръща внимание на подробностите от този вид, в Украйна не се носят четен брой цветя за подарък – те са за погребения. В това отношение страната си прилича повече с нашата мила родина. Не оставайте празни бутилки на масите – поставяйте ги на пода. Също така не стъпвайте в нечий дом направо с външните обувки а изчакайте, ще ви се осигурят чехли. Домакните не обичат гости с мръсни обувки. Ако пък сте гости на банкет или някакво парти – не отказвайте водка, дори и да сте абсолютен въздържател – ще нанесете голяма обида. Това са основни правила, които, разбира се, може и да не спазвате. А сега малко суеверия:

Не си подсвирквайте в къщата! Носи бедност.Не се здрависвайте през прага! Носи лош късмет.Не палете цигарата си от свещ! Носи лош късмет.Не си оставяйте ключове, шапки или портмоне на кухненската маса. Не се връщайте след като сте тръгнали нанякъде! Ще срещнете нещастие по пътя. Но ако ви е много наложително – преди да влезете обратно погреднете в огредало, а преди да излезете да втори път – променете нещо във визията си.

Не се безпокойте,както навсякъде другаде и тук няма само отрицателни суеверия.

Ако ви подарят животно – отвърнете със символична сума. Една гривня (местната парична единица 1 EUR = 12.2109 UAH) е достатъчно, за да ви е здраво котето (например). Чупете чинии на воля! Това вещае късмет.Ако не познаете човек, срещнали случайно или който ви се е обадил той няма да ви се обиди. Защо? Защото това значи,че той ще забогатее.

Ако смятата да прекарате една наистина красива и изпълнена с визуален разкош почивка в характерна славянска страна – Украйна е точното място. „Успіху!“ (Успех), както казват украинците и на добър път.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар