МАЛТА – 7000 години през времето

Искате ли да се качите на машината на времето и да странствате през него до 7000 години назад. Тогава ви каня на една разходка през вековете. Пространството е точно определено – три малки скалисти острова по средата на Средиземно море, част от  архипелаг на 93 км южно от Сицилия, на 288 км източно от Тунис и на 300 км северно от Либия. Познахте. Това е Малтийският архипелаг с трите обитаеми острова – Малта, Гозо и Комино. Макар и да са малки по площ – общо 316 кв.км, макар да не разполагат със свои източници на прясна вода – реки и езера, с гори, тези острови са били 70 века убежище на различни народи, като се почне от праисторически племена, финикийци, гърци, римляни, араби, рицари, французи, англичани.

Разположението в пространството на морски кръстопът, внимателното отношение на поколенията и народите, намерили своя пристан тук, ни позволяват да направим това незабравимо пътешествие.

Настройваме машината на 6-7000 години назад. Неизвестни праисторически племена с тайнствена религия и невероятна култура обитават островите. Двадесет гигантски мегалитни ансамбли, по-стари от египетските пирамиди и Стоунхендж в Англия се издигат на островите Малта и Гозо.  Те са изградени от огромни коралови варовикови блокове. Тайнствените неизвестни са изобразили по стените на долмените фигури на животни и идоли. Те извършват своите ритуали в специални помещения пред издялани от камък жертвени олтари. Първо ще посетиме храмовия комплекс на остров Гозо –Джгантия. Той се състои от два гигантски храма и се смята за най-старото съоръжение в света. По всяка вероятност, съдейки по многобройните статуетки е служил за култ към плодородието. На остров Малта откриваме един от най-известните храмове от това време – Хаджар Ким. Той е построен около 3600-3200 г. преди н. е. и се отнася към фазата  Джгантия от малтийската древна история.  От тук може да си вземете копие на фигурката на „Венера” за спомен. На половин километър от Хаджар Ким се намира друг известен мегалитен комплекс – Мнайдра. Той е издигнат преди около 4000 г. преди н.е.. Тръгваме към северната част на Малта, най-скалистата част на острова – Буджиба и Аура. Тук във вътрешността се намира малък праисторически долмен. Той е уникален със своите релефи. В днешно време ще го намерите в градината на хотел „Долмен резорт”, а релефите са изложени в Националния археологически музей на Валета. Недалеч от Скорба намираме храм Та’Хаджрат. Той се състои от две съоръжения със сравнително различна от другите храмове планировка. По-големият храм е строен храм  3600-3200 гг. преди н. е., а по-малкия се отнася към фазата—Сафлиени (3300 — 3000 гг. преди н. е.). Всички праисторически паметници се намират под закрилата на ЮНЕСКО, която финансира тяхното съхраняване.

Когато пристигаме на островите около 1500 г. преди н. е. мегалическата култура е изчезнала. На нейно място са дошли преселенци от Сицилия.

Към 720 г. преди н.е. е началото на финикийската колонизация , а към 725 г.преди н. е. и гръката колонизация на островите. От финикийците е останало името на острова Малта – пристанище. От тук на сетне започва писмената история на острова. Последователно островът е завземан от картагенците, впоследствие от римляните, които са оставали няколко забележителни двореца. По време на римляните градът Мдина преживява своя разцвет. Цицерон и Ливи го описват като град с красиви здания и благоустроен живот. Смята се, ча Апостол Павел, след корабокрушение е слязъл през 60 г. на н.е. в Малта и той се счита за родоначалник на христянството на острова.

През 870 г. на островите намираме арабите. Те остават много следи в историята на малтийците: укрепените крепости и пристанища; 60% от езика им е създаден на основата на арабския; повечето имена на населени места са с арабски корен. Арабите изграждат крепостта Медина, а останалата част от града наричат Рабат. Така по-късно наречената, Мдина, става столица на Малта и остава такава почти до края на 15 век.

През 1091 г. норманите изместват арабите, а по-късно Малта е включена в пределите на Неаполитанското кралство.

От 1530 г. до 1798 г. на островите ще намерим рицарите. Орденът на йонитите (хоспиталиерите) или така известният Малтийски орден превръщат Малта в неуязвима крепост и свое пристанище. През 1565 г. по-малко от 5000 малтийци и рицари на ордена отстояли срещу Сюлейман Велики с неговата 40-хилядна армия. Създавайки една стабилна държава, рицарите допринасят за небивалия разцвет на архитектурата, изкуствата и културата на острова.

Като награда за победата над османците, Великият магистър на ордена Жан Де ла Валет получава разрешението да изгради нов град, бъдещата столица на Малта, Ла Валет. Градът се изгражда по прототип на ренесансов град с прави улици, укрепления и фортове от един от видните архитекти на Медичите – Франческо Лапарели. Пред очите ни се издигат мощните фортове „Сент Елмо“, „Рикасоли“, Сент Анж дьо Биргу“ и героичният „Сент Анджело“, като вървим по улиците се наслаждаваме на пищните барокови сгради. Ще се любуваме на Двореца на Великия магистър, на театъра „Мануел“, на Националната библиотека, на дворците „Кастилия“, „Паризио“, на Адмиралтейството. И естествено на 365-те църкви, разположени по целия архипелаг.

През 1798г. французите завладяват Малта. Две години по-късно Великобритания я обявява за своя колония. От това време е останала крепостта на Слийма с 13-те наблюдателни кули, Монументалната църква в Моста по проект вдъхновен от Пантеона в Рим.

Рицарите владеят територията на Малта до 1798 г., когато тя е завладяна от Франция. Две години по-късно Великобритания я обявява за своя колония.

През 1964 г. Малта получава своята независимост, през 1974 г. е провъзгласена за република, а от 2004 г. е членка на Европейския съюз.

А сега,  след като пътувахме 7000 години с машината на времето да се върнем в днешния ден. Градовете са се слели в едно и само по табелата на тротоара, разбираме, че сме вече в другия град. Малта се е превърнала в световна туристическа дестинация. Тук ни посрещат повече от 400 хотела, средиземноморски плажове, богат културен живот – концерти, фестивали, празници на светци. Помислено е и за децата, които могат да намерят забавления в село Попай, декор на филма за Попай моряка.

Но вече се стъмни. Ако са ви останали сили, потопете се в бурния нощен живот на Малта. На ваше разположение са многобройните дискотеки, казина. Ако се чувствате млади, посетете Пачевил (Град на мира) в  близост до района Сейнт Джулианс, ако сте хазартни и с възможности отделете време за прочутите казина – „Ди Венеция”, „Оракъл” и „Драгонара”.

Съмва. Май е време да изключим машината на времето и да си пожелаем нови завладяващи пътешествия във времето.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар