Истанбул – градът с много лица

Истанбул е единственият град в света, разположен на два континента – Европа и Азия. Намира се от двете страни на пролива Босфор – стратегическият воден път, свързващ Черно и Мраморно море и една от най-натоварените водни артерии, за което свидетелства напрегнатият морски трафик. Затова Истанбул е един от най-важните търговски центрове в света от хилядолетия насам. Днес е сред най-големите и многолюдни градове на планетата. На територията му са разположени стотици джамии, църкви и синагоги, многобройни исторически паметници и архитектурни шедьоври, търговски центрове и магазини, ресторанти и барове, които привличат много туристи.

„Синята джамия” (Султанахмет) е едно от най-великолепните светилища в мюсюлманския свят. Името, с което става популярна по света, се дължи на изобилието от синя и зелена керамика, използвана при декорирането на куполите и стените. Внушителна по мащабите си, джамията е шедьовър и от гледна точка на архитектурния замисъл, както и на вътрешното й оформление – над 20 000 са фаянсовите плочки, използвани за облицовката на стените. В джамията има хиляди квадратни метра копринени килими, стотици кристални кандила, които я осветяват и 260 прозореца, които я обграждат. Построена е по заповед на Ахмет І през ХVІІ в. Когато влизате вътре, трябва да събуете обувките си и да покриете откритите части на тялото си. За удобство на входа се раздават шалове, с които да се наметнете.

След като напуснете „Синята джамия”, излизате на някогашния Хиподрум. Строежът на гигантския стадион е завършен по времето на Константин Велики и се явява вторият по големина античен хиподрум след „Циркус Максимус” в Рим. През Византийския период е бил арена на спортни състезания и кървави въстания. Запазени са три паметници – Египетския обелиск (най-древният паметник в Истанбул), Змийската колона (пренесена от храма на Аполон в Делхи, Гърция, по заповед на Константин) и Плетената каменна колона от Х в.

Базиликата „Св. София” е построена през ІV в. от император Константин. Обслужвала хилядолетия различни религии, претърпяла множество разрушения и промени, тя продължава да бъде най-голямата забележителност на Истанбул. „Света София” е четвъртата по големина църква в света. Отличава се с изящната си архитектура, високи куполи и приказни мозайки.

Срещу „Света София” се намира „Потъналият дворец” (Йеребатан сарнъджъ) – второто най-голямо водохранилище в Истанбул, което дълги години е задоволявало нуждите от вода на града. Това е голяма, изкусно осветена подземна зала, където посетителите могат да се разходят под звуците на класическа музика. Мистичната обстановка се допълва от главите на медузи, служещи за фундамент на колоните, намиращи се в края на водохранилището.

Интерес представлява и султанският дворец „Топкапъ”. За да го разгледате, ви трябват минимум три часа. Построен е през ХV в. и повече от 400 години е бил резеденция на османските владетели. Получава името си заради двата топа, които стояли до стените при морето. Разположен е на първия хълм в стария град и се простира на площ от 700 000 кв. м. Обграждащите го крепостни стени са с дължина 5 км. Предната част на двореца представлява парк, а вътрешната се състои от три основни двора, свързани помежду си чрез лабиринти от сгради, дворчета и пътечки. Колекцията на музея съдържа изящни порцеланови и сребърни изделия, сребро и кристали, множество оръжия и военни доспехи, принадлежали на различни османски владетели. Сред най-ценните експонати е 86-каратовият диамант, намерен от един майстор на лъжици, откъдето получава и името си „Кашъкчъ”. Тук се съхраняват връхната дреха на пророка Мохамед, сабята му и др. Тук се пазят и мощите на Св. Йоан Златоуст, който е бил епископ на Константинопол.

След като разгледате забележителностите на града, можете да се отдадете и на морско приключение по Босфора. Разходете се по моста Галата и разгледайте пристанището, а след това вземете ферибота. Това е чудесен начин да се спасите от жегата и да се полюбювате на разкошните вили и резиденции, разположени по крайбрежието. На връщане може да посетите Египетския пазар, срещу моста Галата. Тук се предлага изобилие от подправки и билки, бобови растения, конфитюри и локум и др. Покритият пазар „Капълъ чарши” е едно от найзвестните места в града. С времето е придобил по-скоро европейски облик и ако очаквате да видите нещо екзотично, можете да се разочаровате. Пъстрите витрини, шарените сергийки, отрупани със стоки от всякакъв вид, създават неповторим колорит и атмосфера. Ако искате да се отдадете на шопинг, трябва да посетите района на „Бейоглу” и площад „Тексим”. Това е т. Нар. градски „район на удоволствията” , със заведения, барове, ресторанти и сладкарници. Храната е разнообразна – от традиционната турска кухня до средиземноморски специалитети и европейски ястия. Тук се намират и някои от най-големите и луксозни магазини, административни и бизнес центрове, театри, кина, университети и чуждестранни посолства.

Голяма част от чара и обаянието на Истанбул се дължат на онова, което е успял да съхрани. Историята му е колкото противоречива, толкова и завладяваща, но най-важното е, че е съхранена по великолепен начин. Малко са градовете като Истанбул, които помнят своето минало и ни дават възможност да се докоснем до него.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар