Амстердам – градът на лалетата

Ако се чудите къде да прекарате почивката си, бихте могли да посетите столицата на Холандия, Амстердам. Безспорно, това е един от най-красивите и романтични градове в Европа, който пределено има какво да предложи на всеки свой посетител. Със сигурност ще останете завладени от богатото му културно наследство, многобройните световно известни музеи и прекрасни исторически забележителности, приказните водни канали, красиво пресичащи града и разбира се всеизвестният колоритен и динамичен нощен живот.

Амстердам е град-музей в прекия и преносния смисъл. В града има повече музеи на квадратен метър, отколкото където и да било по света. Най-големият и най-известен музей в Холандия е Държавният музей (Rijksmuseum), който е основан през 1808 г. като Национална художествена галерия. Тук можете да видите италиански, фламандски и испански картини, както и богати колекции от мебели, текстил, керамика, скулптури и гравюри. Музеят е получил своята слава, благодарение на ненадминатата колекция от картини на холандски майстори от ХVІ и ХVІІ в. От шедьоврите на Рембранд най-голям интерес представлява „Нощна стража”, укрита по време на Втората световна война в подземията на Маастрихт. Струва си да се видят и семейните портрети на Франс Халс, пиянските сцени на Ян Стеен, пейзажите на Ван Рюисдал и битовите картини на Вермеер. Южното крило представя произведения на източното изкуство. Интересен е и Музеят на Ван Гог (Van Gogh Museum), който съдържа най-голямата колекция в света от творби на художника – 200 картини, 500 рисунки, 700 писма. Внимание заслужава първата голяма картина на твореца – „Селяни ядат картофи” от 1885 година, „Слънчогледите” от 1889 година, „Жълтата къща в Арл” и други. Музеят също така излага и творби на съвременници на Ван Гог като Анри де Тулуз Лотрек и Пол Гоген. Ако имате повече време, можете да разгледате и музея на Ане Франк (Anne Frankhuis)- музеят представя интересна изложба и документи за Холокоста и гражданската свобода.

Кралският дворец (Koninklijk Paleis) се счита за една от най-значимите културно-исторически забележтилелности на Амстердам. Ще останете удивени от тази огромна класическа постройка с чудесни пропорции. Намира се на площад Дам в сърцето на града. Дворецът е построен върху 13 659 пилона, забити в мочурливата почва. Големите скулптури на фронтона представят алегорично Амстердам, заобиколен от Нептун и митични морски същества. Тук е официалната кралска резиденция, но се използва само при най-тържествени случаи. След това може да се разходите до Кварталът на „червените фенери” (Rosse Buurt), който се намира съвсем близо до централния площад. Ограден от два от най-старите канали в града, това е районът на проститутките, гейовете и наркоманите, които пушат канабис и пият кафета, примесени с опиати. Районът може да е шокиращ, но общо взето е безопасен. Все пак не се препоръчват разходки по тъмните улици. Ако твърдо сте решили да го посетите, внимавайте за джебчии.

Една от най-големите атракции на Амстердам са красивите канали, пресичащи града. Не случайно градът често е наричан „Холандската Венеция”. Подарете си вълшебна разходка с лодка през деня или нощна романтична наслада, когато каналите са приказно осветени и още по-красиви.

Площадите Рембранд и Лидзе са сред едни от най-колоритните места в Амстердам – тук ще се озовете сред изобилие от магазини и кина, множество заведения, ресторанти и нощни клубове. През лятото атмосферата става още по-приятна и докато отпивате сладко питието си, можете да се наслаждавате на изпълненията на улични музиканти, гълтачи на огън или жонгльори. Амстердам се отличава с голямо разнообразие от танцови клубове, барове и екзотични представления. Повечето барове са отворени до 1 ч. след полунощ през седмицата и до по-късно през почивните дни, докато клубовете работят обикновено до 5 ч. сутринта.

Ако се чудете кой е най-добрият сезон за посещение на холандската столица – това е лятото. Средната августувска температура е 21 градуса Целзий. Тогава обаче трябва постоянно да си проправяте път сред ордите туристи. За сметка на това през пролетта е много по-спокойно, а пък и можете да видите как цъфтят лалетата.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар