Занзибар – далечна, но напоследък особено примамлива

Куп популярни личности от обществено-политическия живот, спорта и шоубизнеса обявиха през последните месеци, че са посетили Занзибар по време на полагащата им се ваканция. Екзотичното име провокира желание да се пренесеш там без да знаеш много или почти нищо за страната. Тя просто звучи загадъчно далечна, предизвиква усещане за безбрежност, слънце, спокойствие и наслада. А дали е така и какво всъщност крие Занзибар?

Занзибар е архипелаг, съставен от два по-големи острова Занзибар (от арабски “Земята на черните”) и Пемба (от арабски “Зеленият остров”) и множество прилажащи мънички островчета. Намира се в Индийския океан на около 40 километра от танзанийския бряг. Остров Занзибар (или както го наричат местните Унгуя), с площ  1046 км?., е административна част от Обединена република Танзания и има полу-автономно управление в лицето на Революционен съвет и Камара на представителите. Официалните езици са суахили и английски. Няма часова разлика с България.

Архипелагът е с тропически климат, подвластен на капризите на мусоните в периода декември – март и април – ноември. Дъждовният сезон започва през март и трае до май, а сухият – от юни до октомври. Валежите са до 153см? годишно, а максималните температури варират от 27?C до 42?C съобразно сезона.

Както повечето страни в източна Африка и тук маларията е разпространена, поради което туристите е желателно да си направят ваксинация предварително и да ползват мазила против комари. Също така е препоръчително да се пие ботилирана вода, а приеманата храна да е термично обработена.

Населението, над 985 000, е палитра от етноси вследствие на богата история. Ислямът доминира като религиозно вярване, но християнството и хиндуизмът имат значителен процент последователи. Най-големият град е столицата Занзибар с над 100 000 жители, който също така е икономически и културен център.

Рожденна люлка на суахили културата (жаргон от смесицата на африкански с персийски, арабски и индийски ценности, традиции и вярвания), днес Занзибар предлага романтика, пищност и много история. Островът далеч не е само и единствено неповторими бели и златни райски плажове с тук-там разположени живописни рибарски селца, в които хората сякаш живеят във време замръзнало десетки години назад; отдалечени и осамотени плажове, единствения шум до които идва от вълнението на океана; тюркоазени кристално чисти води със средногодишна температура от 27?C и видимост от 20 до 60 метра, уникални коралови рифове богати на морски видове, притегателен център за любители гмуркачи. Животинските видове са най-вече маймуни, диви прасета, малки антилопи, цибетки, неуловим и загадъчен занзибарски леопард, различни видове мангусти, голямо разнообразие на птици и пеперуди, които могат да се видят в природните резервати Йозани, Нгези, Кивенгва/Понгва и Кидики. Уникално и различно изживяване може да е тур около множеството островчета с типичната за Занзибар дървена лодка или посещение на плантации и малки стопанства за отглеждане на кокосови орехи и подправки.

Културното разнообразие е свързано с неповторимите и характерни за суахили културата врати в Каменния град, превъзхождащи познатите такива от Кения; фортове и останки от стари и престари времена. Почти на всяко островче има историческа забележителност, която заслужава време и внимание – Мсука Мжини, Чаке Чаке, Рас Мкумбу, Чуака, Пужини и др. Занзибар има и два по-впечатляващи музея – Султанския замък и Паметник на мира, един от най-забележителните експонати, в който е медицинското куфарче на Ливингстън.

В Занзибар се провеждат множество фестивали представящи традиционни ритули, както и например международно съвременно филмово, театрално и музикално изкуство. Популярно и атрактивно състезание е това с типичните дървни лодки, датиращо още от 16 век. Интересни за туристите са и музикалните фестивали, на които се представят уникалните занзибарски музикални стилове.

Ако все още не сте решили дали мечтаната дестинация на този етап е Занзибар, ще добавя, че цените на стаите, хотелите, бунгалата и курортните комплекси варират в широки граници – от $15 до $380 на вечер на легло в двойна стая със закуска в зависимост от сезона и от лукса. Организирани турове от европейски оператори излизат изгодно -14 дни, полети от и до Европа, трансфери, обиколка на почти всички по-забележителни места, престой в едни от най-луксозните бунгала и хотели със закуска, екскурзовод на основни европейски езици може да се открие лесно за не повече €1399 на човек.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар