Хелзинки – Ледената приказка започва!

Днес ще ви отведем далеч на север чак до страната на Дядо  Коледа! Приказката ни се развива в невероятния град Хелзинки, който се простира на Финския залив при Балтийско море. Там, в света на скандинавска, съветска и европейска архитектура, ние се озоваваме в центъра на един наистина интригуващ свят…

 

До града можете да достигнете чрез самолет, като ще се приземите на уютното летище Helsinki-Vantaa International Airport. Също, ако идвате от Талин, Естония е възможно да използвате хеликоптер като един необичаен, но доста удобен международен транспорт. При желание може да се възползвате и от истински, добре оборудван, чист влак; любимата кола или ферибот. Вътрешните превозни средства (автомобил, вътрешен ферибот, метро, колоездачни маршрути, таксита, трамваи и автобуси) са доста удобни, освен ако не сте там неподготвени – цените на билетите за градския транспорт варират от 1.80Е до 6.20Е в зависимост от дестинацията и мястото на закупуване.

 

За любителите на природата градът предлага прекрасните си паркове: Esplanadin puisto, Kaivopuisto, Töölönlahti, Sinebrychoffin puisto и Keskuspuisto. Там можете да се насладите на зеленината през лятото, седейки на самата трева в парка или докато пиете разхладителни напитки в близки заведения.

 

След преустройствата на Карл Енгел,  Хелзинки е пример за неокласическата архитектура от 19-ти век. Лутерианската църква Tuomiokirkko  в центъра на града е безспорно една от най-големите му  забележителности.

 

Друга такава е крепостта Soumenlinna намираща се на остров до столицата. До нея може да се достигне чрез ферибот.

 

Важно, не само за почитателите на спорта, е да се посети и Олимпийския  стадион в столицата. След олимпиадата през 1952, той е най-голям и следователно е главният стадион в страната.  Използва се и от националния отбор на Финландия по футбол, също така за концерти, фестивали и други големи мероприятия. От високата кула на стадиона може да се види целия град.

 

Националния музей на Хелзинки се намира близо до сградата на Парламента, в него може да получите знания  за финландската и световна история и култура.  Вижте също монумента на Ян Сибелиус и фонтана – символ на града.

 

Остров Korkeasaari е  изцяло преобразен в зоологическа градина. Там, освен красиви и обгрижени животни, през по-студените дни  можете да се насладите и на ледени скулптури. В парка се намира и специалната 10-метрова дървена структура по проект на студенти от Хелзинкски Технически университет.

 

Ако искате да опитате класически финландски ястия от високо качество – посетете Palace Gourmet, Sundmans, LappiRavintola Torni, Restaurant Elite или Ravintola Zetor, но имайте предвид, че цената отговаря на качеството, както и че обикновено „бакшишите” са включени в сметката.

 

От музикална гледна точка Хелзинки има много да предложи.  Ето някои от по-известните места: Tavastia Klubi е най-големият и най-стар клуб в града. Там е перфектното място да се насладите на живо на финландски и световни рок, метъл и пънк групи. Molly Malones и Kaarle XII са други нощни клубове, който си струва да посетите. Те са перфектни за хората , отишли във Финландия не заради славата и на Рок/Метъл столица на Европа.

 

Последно, но никак не маловажно – внимавайте като пресичате! Не случайно Мика Хакинен  и Кими Райконен са финландци – жителите на страната,  особено столичаните, приличат доста на българите по отношение на спазването на пътни знаци и светофари. Гледайте колите, а не дали „човечето” е  зелено.  Ако сте със собствена кола – имайте предвид, че глобите за пътни нарушения зависят от доходите на провинилия се. 

 

 

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар