Принцови острови

Преситени от пъстротата, космополитността и глъчката на Истнабул се отправяме към любимото място за съботно –неделен отдих на местните. Принцовите острови се намират на около 20км от Истанбул в Мраморно море. Предпочитано място за отдих заради спокойствието и подредеността, тук всяка събота и неделя на разходка идват около двайсет и няколко хиляди души.

Тръгваме от пристанище Кабаташ с корабче. Пътят до най – посещаваният остров Бююкада е около половин час. При слънчево време разходката по палубата е много приятна и можете да се насладите на изгледа, който се открива към Истанбул. Именията на най – богатите фамилии се намират по брега на Босфора и правят гледката още по – забележителна.

Островите са общо девет, но само четири от тях са неселени, а именно Бююкада, Хейбелиада, Бургазадасъ и Къналъада. Целият архипелаг се простира на площ от 11 квадратни километра. Предпочитано място от екскурзоводите е островът Бююкада, който е и най – големият от деветте. Въпрос на престиж е да имаш къща по тези остови, затова тук можете да видите именията на някои от най – големите предприемачески фамилии в Турция. Характерно за всеки от островите е, че движението на автомобили е абсолютно забранено.Начините за придвижване са пеша, с елегантна карета или велосипед. За да бъдат осигурени тишина и спокойствие на почиващите, дори конете са подковани с гумени подкови.

Още със слизането на брега се усеща, че сякаш си се потопил в един различен свят от този на шумния и забързан Истанбул. Това е място за лежерни разходки, приятни разговори или мълчаливо съзерцание. Пейзажът е запълнен от правилно подрязани чимшири, изкуствени езерца с бели камъни около тях и ярко лилави закуми. Около чистите алеи симетрично са подредени иглолистни дървета. Къщите и оградите традиционно са в бял цвят и не впечатляват с излишна помпозност, но радват с чистия си изглед и претрупаните с цветове дървета подаващи се от дворовете. През зимата остров Бююкада е населяван само от около 7000 души, но през лятото броят им достига около 50 000. Въпреки числеността им хората тук са спокойни и ведри, никой не бърза за никъде, а кротко стои под някое маслиново дръвче и се радва на миговете отмора.

Името на островите идва още от Средновековието, когато тук са изпращали непокорни принцове и принцеси в изгнание. Векове наред политически изгнаници са изпращани тук. Така са били достатъчно далеч от светския шум и не са могли да пречат, но от друга страна, на такова райско място нищо не им е липсвало. Историята разказва, че често тук не само са заточвали знатни особи, но понякога хрониките свидетелстват за изтезания, ослепявания и дори екзекуции. Императрица Ирина (797 – 802) например, тук ослепява сина си Константин и заточва внучката си. До днес все още могат да се видят останките от византийския манастир, станал свидетел на това злодеяние. Преди да станат „Принцови острови” са били наричани „Народни острови”, защото населението е било предимно от монаси и отшелници.

Днес на островите има както джамии, така и църкви, защото в миналото са били населявани предимно от немюсюлмани. На Бююкада се твърди, че има останки от най – старата монолитна дървена постройка в света, която навремето е била сиропиталище.

Голяма част от вилите тук се дават под наем, така че ако имате възможност да наемете някоя няма да съжалявате за залеза над Босфора, който ще се разкрие пред вас. Преливането на цветовете танцуващи по огледалната водна повърхност няма да ви остави безразлични към пищността на ориенталския залез и със сигурност ще тръпнете в очакване на изгрева.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*