Слънце, реге и бутилка с ром … или ех, тази Ямайка

Booking.com

“Не знам, не знам дали съм бил там…” се пее в известната песента на Латино партизани по въпроса за Ямайка. Признавам си, че не мога да разбера объркаността на лирическия герой – в Ямайка или си бил или не си, средно положение няма. Дори човек да е попрекалил с шарените коктейлчета, пак в него не може да остане никакво съмнение, защото това е едно от най-красивите места от архипелага на Големите Антилски острови в Карибско море. Туристическият бизнес в Ямайка е на почит. Ами имат какво да покажат хората и го правят. Факт е, че красивите плажове и топлото Карибско море привличат над 850 000 туристи всяка година. Най-големите и важни градове са столицата Кингстън, Портмор, Спениш Таун, Мандевил, Охо Риос, Порт Антонио и Монтего Бей.
Названието Ямайка произлиза от индианската дума „хаймака”, което означава „земя на изворите”. Разбира се, че така ще се казва при наличието на 120 реки, колкото искате красиви водопади и минерални извори – буквално вода извира от всякъде, за радост на воднолюбивите персони като мен. Онези, които душа дават да катерят баири, също няма да останат разочаровани – основната част от територията на острова е съставена от планини с височина над 900 м., най-високата, от които е Гълъбов Пик, която достига до 2220 м. Разбира се, няма да пропусна и онези от вас, които могат като гущерчета да се препичат цял ден на слънце: Ямайка е островът на райските златни пясъчни плажове, като този, който не трябва да пропускате е така наречената  Ямайска ривиера. Тя се простира на сто километра и отделя водите на Карибско море от издигащите се нависоко скали.
Природата се е показала доста щедра към това място, но разбира се не всичко е така розово. Ако чуете някой да споменава, нещо от сорта какви ги е свършил Чарли през петдесет и първа или пък Гилбърт през осемдесет и осма, или че ще се повтори лудницата след Иван, Дийн и Густав, да знаете, че това не са откачени туристи-купонджии, които са изпочупили малко чаши и са танцували до зори, ама са доста неприятни урагани, причинили значителни разрушения. Ямайка лежи в ураганния пояс на Атлантическия океан, в резултат на което доста често е удряна от тропически бури и урагани и аз ви съветвам: чуете ли по-начесто да се споменава някакво име, да си намерите хубаво място под земята, където да чакате да се размине големият вятър.
Разговоът за природа взе да понатежава май, я да си поговорим за другите забавления в Ямайка, искате ли? Такива въобще не липсват. Ямайка е наследник на богати  музикални и танцови традиции от африканската култура. Ако сте се установили в столицата  Кингстън задтължително посетете дома-музей на легендарния музикант Боб Марли. Въпросният човек, както знаете е съчетал “бурра” (старинна ямайска музикална форма с африкански произход) с елементи от джаза и рока и така се е заформило популярното днес реге. Разбира се, в Ямайка всеки магазин е като един малък реге-рай, сега му е времето да си попълните колекцията от cd-та.
Друга известна личност свързана с Ямайка е Маркъс Гарви. Той е основателят на растафарианското движение, което призовава наследниците на бившите роби да се завърнат в Африка и да се установят в Обетованата земя на Етиопия. Растафари, или както го наричат за по-кратко – раста е опит за вътрешно преобразяване, духовно познание, в което се състои волята на Бога Джа. Боб Марли е бил последовател именно на това движение.
След като сте се попекли на плажа и задоволили културните си интереси идва най-веселата част – пийването и хапването. Не може да отидете в Ямайка и да не опитате от прословутия им ром. И за да не изглежда, че сте отишли просто да се напиете безпаметно (хъм, тази идея хвърля известна светлина върху песента, за която говорихме в началото), помолете да ви разведат из фабриката, в която го варят. Най-добре, избере някоя малка, в която ще се отнесат с вас с необходимото внимание и ще ви обяснят всички тънкости, а пък вие може да им обясните как си варите ракията.
И понеже не е никак хубаво да се пие нагладно, в Ямайка е пълно с ресторантчета за всеки вкус – вегетариански, италиански… каквито се сетите. Аз ви съветвам обаче, така и така сте там, опитайте местната кухня, за която казва, че е толкова вкусна, колкото и екзотична. Освен това, тук е и раят на плодовата салата, защото можете да се насладите на всякакви плодове – папая, авокадо, гуава, ананаси, манго и банани.
Не знам за вас, но след всички тия хвалби нямам търпение да отпраша към Ямайка и после цяла година да си припявам “Знам, знам, че със сигурност бях там”. Ако и вас ви е обхванал този ентусиазъм, трябва да знаете, че ви е  необходима виза, за която можете да кандидатствате в посолствата на Ямайка в Лондон, Брюксел, Женева или Берлин, а задграничният ви паспорт трябва да е валиден за минимум 6 месеца и трябва да сте си купили самолетен билет за връщане. По-лесно ще ви бъде ако се включите в някоя екскурзия и се оставите в ръцете на хора, които знаят как стават тия работи.  Хайде, аз започвам да търся!

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар