Доминиканската република – раят на мързела

Ако ви е омръзнало да си “почивате” търчейки от паметник на паметник, от музей до галерия и обратно, съобразявайки се с работното време и транспорта на място, което не познавате  и искате да отидете на почивка, на която всъщност се почива, ще ви препоръчам Доминиканската република. Тази страна е едно райско кътче, което макар да не може да се похвали с кой знае какви забележителности, притежава уникална природа, която предразполага изключително към ползотворен мързел и лежерни забавления.

Доминиканската република заема две-трети от остров Испаньола и граничи с Хаити. Като всяка Карибска дестинация и тук основната ваканционна благинка са плажовете. Бял, пухкав пясък, който никога не се нагрява и не ви принуждава да изпълнявате нестинарски танци всеки път, когато се разделите с джапанките си, застила бреговете, по които се плиска кристално-чиста вода.  За да бъдат туристите максимално улеснени в това да не трябва да се напрягат да правят нещо, хотелите по плажната ивица са от типа “all inclusive”. Единственото, за което трябва да държите малко от малко мозъчната си дейност активна е проблемът с температурата навън и вътре. То не е като в България да се следва ясно една и съща тенденция – лятото навън да е ужасно горещо, в градския транспорт да е два пъти по-горещо, зимата навън да е студено, а вътре да ви втриса още повече. В Доминиканската република навън е много топло, а вътре доста студено заради включените до последно климатици. За това, трябва да помислите много внимателно за облеклото, дамите са лесни- те могат да решат проблема с някой шал, господата обаче да му мислят.

Другият проблем е свързан с езиковата бариера, тука правилото “аз владея арабски английски, а твоя е с китайски акцент, ама ще се разберем” не важи. Най-добре е да говорите испански, ако не и френският и италианският вършат донякъде работа. Макар че, ако не търсите някакво конкретно място, не виждам за какво ви е да водите разговори, я си лежете на плажа, пийте си рома с лимон и си почивайте.

Все пак, ако сте твърдо решени да разгледате забележителностите на тази страна, трябва да знаете, че повечето от тях се въртят около факта, че този остров е един от първите, които Колумб открива в новата земя Америка. Може да отидете до столицата Санто Доминго. Там ще видите възстановката (оригинала за жалост е изгорял до основи) на  къщата на сина на Христофор Колумб – Диего. Освен това, В Доминиканската република могат да се видят повечето “първи” белези на цивилизацията в Новия свят: първият град, първата катедрала, прокарана е първата улица и е основана първата болница.  Всичко това е съхранено до днес и със сигурност ще ви бъде показано.

След като се наразглеждате и най-вече намързелувате, ще трябва да помислите за подаръците, които ще отнесете за близките си вкъщи. Предлагам да заложите на  четирите култури, които са основния поминак в тази страна – кафе, какао, тютюн и захарна трастика. Е, може да не са полезни като морковите и целината, но удоволствието при употребата им е несравнимо. И да не забравяме рома.

Както би казал известният пират Джак Спароу; относно пиенето на ром и неправенето на нищо: “Добре дошла на Карибите, бейби!”, а аз бих добавила – приятна почивка в Доминиканската република!

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар