Между камилите и автомобилите

Има едно парче земя в Персийския залив, което все още е предизвикателство пред съвременния турист, поради факта, че посреща гости от други краища на света едва от около 20 години.  Досетихте ли се кой е „Забраненият град”? Това е Катар. Едва през 1989 година отваря границите си за чужденци. Оттогава, за жалост на всички любители пътешественици, малката държава се посещава предимно по работа. Това, разбrра се, не означава, че Катар може да предложи единствено скъпи и луксозни хотели и заведения за бизнес срещи. Не, той има много от онова, което ще ви накара да се почувствате специални, че ще стъпили на тази суха пустинна, но изключително богата, напоена с аромат на петрол и фурми, земя. Готови ли сте за път? Преди да тръгнете обаче, трябва внимателно да изберете месеца от годината за посещение в Катар, тъй като може да имате горещото нещастие да бъдете турист в Катар межу юни и октомври. Тогава прегряването на ентусиазма ви ще бъде сигурно, защото температурите достигат до невероятните 50 градуса. Ако не искате горещина и пустинен вятър да развалят усещането ви, то изберете различен от този отрязък време на годината за пътешествие в Катар.

На повече от 3 200 километра от София, полуостровът е заобиколен от трите си страни от море. Този прекрасен географски факт, разбира се, веднага се превръща в първа точка от туристическия ви маршрут – плаж, слънце, златен пясък и луксозни хотели само на няколко стъпки от плажната ви хавлия. Катар е живото въплъщение на мечтите насред пустинната шир. Абсолютната монархия се простира на малко повече от 11 хиляди километра и има население от около 600 хиляди души. Като сравнително нова туристическа дестнинация, Катар предлага и нови забележителности. Запазената марка тук е лукса. Още със слизането си на международното летище в столицата Доха, туристите добиват бърза и ясна представа за това в какъв рай на финансовата задоволеност са попаднали. Катар е дестинация, която ще ви предложи историята на съвременния ултралукс и модерни цивилизация. Ако все пак искате да се почувствате като на познавателна традиционна екскурзия, която започва от музете и паметниците в центъра на градовете, то спокойно можете да се отправите към Катарския национален музей. Все пак и Катар има потънали в прах и лека забрава вещи и събития, които държи да покаже на любопитните туристи. Интересно за музея е, че той се намира в сградата на някогашния дворец на емир Шейх Абдулла бин Мохамед, който управлявал Катар от 1913 до 1951 година. След посещението си в музея, ще бъдете значително по – добре осведомени за начина на живот на пустинните хора, зараждането и развитието на петролната индустрия и още интересни факти около историята на полуострова.

От Националния, можете спокойно да продължите към Етнографския музей, където подробно ще бъдете запознати с начина на живот преди черните фонтани на петрола да залеят сухата земя на Катар. Не пропускайте този урок по история, защото, уверявам ви, ще преживеете едно от най – големите си изумления и твърдо ще се уверите в непредсказуемия характер на еволюцията. Тук вероятността да се усъмните в достоверността на екскурзоводската лекция, е огромен.  Ще останете с усещането, че катарците буквално са слезли от камилите и са се качили в модерни и скъпи автомобили и самолети. Може би пък този факт ще ви увери в това, че няма невъзможни неща…

В пустиня – като в пустиня, не може без камили. В тази връзка, сигурно е добре да знаете, че гледки от рода на керван пресича супермодерна магистрала, са нещо повече от обичайно. Дайте воля на изумлението и веселото си настроение, а също и на пресичащите животни.

За тези от вас, които са любители на нощния живот и са решили, че ще опитат вкуса му и в Катар, трябва да спомена, че ще бъде ако не много трудно, то със сигурност трудно. Това се дължи на факта, че обществените норми за поведение в Катар изискват едно по – осбено държание от посетителите на полуострова. Като мюсюлманска страна, и тук населението спазва традиционния начин на обличане, който се различава в някои страни с малки изключения. Това особено важи за жените, които са със стрателно покрити коси, китки и глезени. Алкохолът можете да го намерите почти само и единствено в баровете на хотелите. Ако този факт ви устройва, значи ще изживеете своя нощен живот в Катар. Ако ли не, нощните улици на полуострова предлагат изключителни гледки – преливащи от блясък, светлина и вода. Те ще ви доставят почти същото удоволствие, както и една шумно прекарана вечер в лоби бара.

Събудете се. Не чухте ли призива за молитва около 5 сутринта? Сега вас ви призовава часът на обратния полет. Ако от други пътешествия из Близкия Изток, сте се връщали с пясък между пръстите и с напоени с тежък парфюм коси, то от Катар спомените ви са петзвездни в позлатени рамки.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар