Фиджи – рай на Земята

У мнозина името Фиджи води до асоциация за райско кътче в южната част на Тихия океан, за бели пясъчни брегове и за летни тропически нощи. И това наистина е така.

Постоянно населени са около сто от наброяващите над 330 острови и атоли (коралови островчета), заобиколени от вал от рифове. Повърхостта на по-големите острови се формира от угаснали и силно насечени вулканични планини, а някои от атолите са само по няколко квадратни километра, като достъпа до тях дори с лодка е затруднен заради рифовете. Двата най-големи острови Вити Леву и Вануа Леву съставляват почти 90% от територията на страната. Столицата Сува се намира на югоизточното крайбрежие на остров Вити Леву. На островите Фиджи властва тропически океански климат, а ветровете на югоизточния пасат осигуряват почти през цялата година наличието на прохлада. Има обилно количество валежи, а през февруари и март съществува опастност от тропически бури.

Островите Фиджи се намират в граничната област между Меланезия и Полинезия, което дава отражение върху възникналата местна култура. Колониалното минало на страната и до наши дни продължава да оказва влияние върху икономическите и обществените структури. Преобладаващата част от населението е християнско и индуистко, има и доста мюсюлмани. Туризмът е значително перо в икономиката на страната. За да се покажат изцяло на посетителите, на брега на Пасифика например са построили село на изкуствата, където ежедневно има представления на автентични местни танци, демонстрации на грънчарските им умения и се предлага разходка из традиционно селище.

Приказните брегове и зелените вулканични пейзажи под тропическото слънце превръщат мечтите за рай в реалност. Фиджи са рай и за любителите на водните спортове. Водите около островите са в петицата на най-добрите за гмуркане в света. Тук тя е прозрачно чиста и топла, а подводният свят – разнообразен и пъстър. Преди всичко при рифовете около остров Кадаву и рифа на остров Бека, на юг от Вити Леву, любителите на леководолазните спортове могат да се насладят на лабиринти от подводни пещери, на обширни коралови плата (при Сува), на издигащи се от дълбините скалисти върхове като тези на рифа Бека, както и някои неповторими коралови формации, каквато е например Голямата бяла стена при остров Тавеуни.

Измежду най-привлекателните туристически дестинации на Фиджи са обградените с пясъчни брегове коралови атоли на островните групи Маманука и Ясава, които се намират на северозапад от Вити Леву. Впечатление за ежедневния живот на фиджийците човек може да придобие в Навала, разположен на хълма Наусори на Вити Леву. Това е древно селище, чиито къщи са изградени изцяло в традиционния за островите Фиджи архитектурен стил.

Tropical bungalow and palm tree next to amazing blue lagoon

Най-приятното време за посещение на Фиджи е периодът от май до октомври. Между отделните обитаеми острови има фериботен и въздушен превоз. Предлагането на варианти за престой е голямо и с най-широк ценови диапазон – от ексклузивни луксозни ваканционни курортни селища чак до младежки хижи.

Във Фиджи има много компании, предоставящи възможност за обиколки в рамките на страната, включително трекинг, колоездене, каране на каяк, гмуркане, турове с автобус или обиколки с джипове. Круизи до външните острови като Маманукас и Ясава са доста популярни. Има и ветроходни сафарита от Савусаву до Тавеуни, Киоа и Коро.

На остров Вити Леву се предлагат най-много турове, включително два-, четири- или шест-дневени походи в планината Баталуми или пък така наречения пакет „Приключения на Фиджи”, включващ всички възможни неща, които може да правите тук – от просто излежаване на някой райски плаж, през каране на сърф, колело, гмуркане, “конопи” обиколка (на въжени системи на нивото на короните на дърветата прелиташ тропическите гори), посещение на най-големия хиндуистки храм в Нади, Националния музей до катерене и здраво спортуване. Цената си струва.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар