Слънчеви лъчи и отдих в Маями

Маями е едно от малкото места в света, където туристите се чувстват колкото в Съединените щати, толкова и в Латинска Америка. С население на областта от около 5.4 млн души, над 65% са латиноамериканци, което обособява южноамериканската атмосфера в града. Разположен в крайните югоизточни райони на САЩ, в щата Флорида, градът е притегателен център за туристи от цял свят, с прочутите си плажове и безкрайни слънчеви дни. Маями е единственото по-голямо населено място в Щатите граничещо с два национални парка – „Everglades” и „Biscayne”, което допълнително разширява възможностите на посетителите за разнообразни преживявания.

Повечето от музеите в града са разположени в центъра и са лесно достъпни за туристите, а и входните такси са доста приемливи. В „Bass Museum”, източната част на Маями, до паметника на Холокоста, може да се насладите на произведения на изкуството от Ренасанса до сега (www.bassmuseum.org). В „Miami Science Museum” (www.miamisci.org) може да разгледате освен разнообразните експонати, то и да се запознаете с космическото пространство чрез планетариума, а след това от обсерваторията да хвърлите поглед към истинския ни заобикалящ свят. В самото сърце на града е разположен „Historical Museum of Southern Florida” (www.hmsf.org), даващ информация за историческото развитие на Южна Флорида и Карибския басейн, а в непосредствена близост е и „Miami Art Museum” (www.miamiartmuseum.org).
При положение, че още сте на културна вълна отделете време за останалите по-бележити музеи – „Frost Art Museum” (http://thefrost.fiu.edu),” Jewish Museum of Florida”(www.jewishmuseum.com), „Lowe Art Museum” (http://www6.miami.edu/lowe), „Miami Children’s Museum” (www.miamichildrensmuseum.org), „Museum of Contemporary Art” (www.mocanomi.org), „Vizcaya Museum and Gardens” (www.vizcayamuseum.com), „Wolfsonian-FIU Museum” (www.wolfsonian.org).

Имате ли нужда от глътка спокойствие и чист въздух, едно от най-добрите места е най-голямата и най-стара зоологическа градина във Флорида – Miami Metro Zoo (www.miamimetrozoo.com). Разположена на югозапад, на около 25 км от центъра на града, тук ще откриете над  2 000 диви животни от 400 вида и над 1 000 дървета, палми и растения. Въпреки прекрасните плажове отделете време за посещение на най-големия публичен басейн с прясна вода, извираща от артезиански кладенци – „Venetian pool”. Разположен на около 9 км от центъра на Маями, в басейнът е построен мост по венециански образец и с автентични марокански кули. Дълбочината е от  1,2м до 2,5м, като разбире се има и плитък басейн за деца, разположен до спасителната площадка.

Ако сте през февруари в Маями не изпускайте фестивалът „Coconut Grove Art”, провеждан в квартал „Coconut Grove”. Гостите на културното мероприятие имат възможността да се запознаят с произведения на изкуството и кулинарни изкушения, представени от над 330 артисти и занаятчии. Еднодневният билет ще ви струва 7 долара, а този за 3 дни – 17 долара. За любителите на изисканите храни и качественото вино, през март в града се провежда фесивал на виното и специалитетите (www.sobefest.com). През 2009 година мероприятието привлича над 50 000 души за 4 дни и огромен медиен отзвук.

Няма как да пропуснем и плажовете, отправна точка на голяма част от туристите в града, а и възможностите за различни видове водни спортове. Карането на уиндсърф е трудно, но забавно начинание, но едва ли има по-добро място да се научите, като двучасово обучение за начинаещи ще ви струва около 70 долара. Скъпо е, но пък веднага след това ще можете сами да се впуснете в покоряване на вълните по крайбрежието. Престрашите ли се да се потопите под вода с леководолазен дихателен апарат или така наречения скуба дайвинг, ще се пренесетев красивия свят на подводните рифове, а бихте могли да си направите и незабравил спомен, чрез подводни снимки. В остров “Virginia key”, разположен на самото крайбрежие, се намира „Miami seaaquarium”. Там срещу сумата от 35 долара ще може да посетите впечатляващо водно шоу, в центъра на което са делфини и тюлени, а отделно има и голямо разнообразие на морски видове като акули, морски костенурки, земноводни и риби.

Решите ли да се откъснете от градската атмосфета и ако разполагате с повече време, най-идеалното място е националният парк „Everglades”. Разположен точно срещу Маями, на другия край на полуостров Флорида, посетителите иамт възможност за различни туристически обиколки в обширния парк. Имайте предвид, че по време на влажния сезон (сезонът на ураганите), от май до септември, някой от съоръженията тук може да са затворени от мерки за сигурност. Уцелите ли обаче приятно време ще имате бoгат избор как да си прекарате времето – риболов, плаване с малка лодка, екотуризъм, пешеходни разходки.

 

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар