Из Източните Родопи

България е малка страна, известна с дивната си природа и огромно биоразнообразие. Сякаш най-живописните планини, най-пенливите реки, най-тучните поля се срещат само тук, в нашата Родина. И ако в забързаното ежедневие изпитваме нужда от глътка чист въздух, от миг в който да разпуснем и съберем мисли и сили, то живописната природа на Родопите е тази, която ще ни приюти и ще покори сърцето ни завинаги. Това е планината, която докосва всички сетива – шарените багрите на родопските черги насищат очите, ромона на кристално чистите потоци те успокоява, накацалите по склоновете селца дават усещане за душевна топлина.

Отправяме поглед към Източните Родопи – райско кътче от България, с дивна природа, редки видове, защитени местности, скални образования, минерални извори и язовири. И не само това, тук витае древна история. Ненапразно Родопа планина е известна като родното място на митичния певец Орфей. Само тук в света расте и орфеевото цвете.

Потегляме към източната част на синеещите в далечината Родопи – с детско любопитство, с малко багаж и много желание. Целта ни е една, да се насладим колкото се може по-пълно на културните и природни дадености в този край.

Маршрутът ни започва от областния град Кърджали. Художествената галерия със стотици живописни платна, скулптори и пластики на велики творци, като Владимир Димитров-Майстора, Кирил Цонев, Дечко Узунов и др., Театъра, Историческият музей – един от най-големите в Южна България, църквата „Св. Йоан Продром“, са само част от забележителностите в града.

Не може да си турист в Кърджали и да не се полюбуваш на живописната гледка на едни от най-големите български язовири – яз. „Студен кладенец”, разположен на изток и яз. „Кърджали” – на запад от града. Заедно с реките Боровица, Арда и Върбица, те предлагат прекрасни възможности за риболов и еко-туризъм. Ако се разходите с лодка из язовирите ще се впечатлите от заобикалящите ги защитени местности, резервати и причудливи скални комплекси. Истинско преживяване е да стъпиш на зеления остров, разположен в средата на яз. „Студен кладенец” и да разбереш, че там е изграден развъдник за елени.
И ако сте решили  тръпката от разходката из красивите Родопите да продължи, то открийте на картата близкото село Лисиците. Оставете автомобила, защото до селото няма изграден път. Единственият начин да стигнете до него по суша е през въжен мост.

Когато сетивата се наситят с родопски багри и звуци, може да потеглите към  Перперикон, разположен на 15 км североизточно от Кърджали, представляващ голям скален култов комплекс. Най-старите следи от човешка дейност в района са от 5-4 в пр. Хр., а активен живот е имало през 10-7 в. пр. н.е. Величествен Акропол е изсечен в скалата и впечатлява с дебелината на каменната си стена, цели 2.5 м. Царският Дворец също е в скалите и разполага с около 30 помещения, като се предполага че навремето са били двойно повече. Стометров каменен проход, с множество отводнителни канали свързва Акропола и Царския Дворец.

На двадесетина километра от град Кърджали, високо в планината, над хижа „Боровица“, в скалистата местност „Тангардък кая”, близо до село Ненково се намира Храмът-утроба. Причудливата пещера от времето на траките е с дълбочината 22 метра. Много са легендите и предположенията, свързани с това дивно място.

Маршрутът продължава в посока селата Зимзелен, Повет и Доброволец. В този район има много скални образования. Предполага се, че те са възникнали преди около 50 млн. години от вулканична пепел, на дъното на еоценското море. Природата и климатичните особености са изваяли от огромните камъни причудливи скални форми, наподобяващи гъба, прозорец, пещери. Най-известен от тези образования е комплексът „Каменната сватба”, намиращ се край село Зимзелен.
Село Татул е следващото живописно кътче в Източните Родопи, което трябва да бъде видяно. Наричат го още „селото на Боговете”. Разположено е на 15 км източно от Момчилград. До селото се стига по тясна пътека, обгърната от широколистна гора. На около 200-300 м южно от селището се намира едноименния Тракийски комплекс, състоящ се от древно езическо Светилище и средновековна крепост. На най-високото място на скалния връх има гроб, всечен в масивна канара, с форма на пресечена пирамида. Такава причудлива скала не е открита никъде другаде по нашите земи. В нея са издялани стъпала, водещи към върха й. Там има странен „саркофаг“, чиято дължина е 170 см, и около който има улей. Предполага се, че по него се е оттичала кръвта от положената в саркофага жертва. На южната страна на скалата е издълбан друг гроб, разположен в полусферична ниша. Според изследователи най-ранните култови дейности на хълма датират от края на каменно-медната епоха и продължават през бронзовата, когато хората са полагали дарове за боговете върху скалите. Светилището „връща” посетителите близо 6 000 години назад , в свят на култове и свещени ритуали, във времена на богове, жреци и легенди.
Преходът продължава към живописното родопско градче Джебел, недалеч от Момчилград. От джебелското село Устрен, по посока Златоград се намира средновековната крепост „Устра”. Тя е построена през 10 век, за да бъде охраняван преминаващия от там по онова време търговски път. В близост до крепостта е и едноименната хижа „Устра”.

И макар, че град Ардино е малко встрани от следваната посока, струва си да се направи завой към тази най-западна част на източните Родопи.  Околностите на градчето са богати на исторически местности и паметници. Само на 2 км от Ардино се намира тракийската крепост „Калето”. Сякаш кацнала върху скален нос, на около 100 м над нивото на река Арда. Напълно разрушената крепостта е обявена за исторически паметник през 1979 г.

Районът изненадва туристите и с други забележителности. На 500 м от „Калето” са „Орловите скали”. Върху тях се забелязват 97 скални ниши, с удивително еднакви размери. Прави впечатление, че подобни ниши има и върху скалите около други родопски села: Безводно, Сухово и Дъждовница.

На 10 км северозападно от град Ардино, в живописния пролом над река Арда се намира и „Дяволския мост”. Построен е в началото на 15 век върху останки от римски мост по тогавашния древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина. Дължината на моста е 56 м, а широчината – 3.5 м.

Тази макар и кратка обиколката из Родопите ни убеждава, че красотата, величието и културното наследство, съхранено в източния им дял ги правят една от най-богатата на Балканския полуостров зона с мегалитни паметници от тракийска древност.

Притихнала в загадъчни легенди и живописни багри, шарена като родопска престилка, тази планина докосва душата на всеки, който е дръзнал да я опознае. Единственото чувство, с което човек се завръща от такава дестинация е възхищение, преклонение и гордост пред родното и българското.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар