Пловдив

Пловдив е разположен на двата бряга на най- пълноводната река в България Марица. Втори по големина, Пловдив е известен с това, че е разположен върху седем хълма, или тепета, едно от които е било разрушено в началото на XXв, за направата на павета, които днес покриват пловдивските улици. В древността градът е бил владение на траки, гърци и римляни, което обуслява богатото архитектурно наследство, с което разполага. Днес той е притегателен център за много туристи, заради живописните улички от времето на Възраждането, по които са запазени къщите с типичната за времето архитектура. Някои от постройките са преустроени на музей, представящи бита на хората от околността в миналото. Стария град е отделен от модерната част на града днес. В него можеш да се разходиш по витиеватите павирани улички и да се пренесеш в атмосферата, в която са живели възрожденските българи. Тук- таме някоя от къщите е преустроена на ресторантче или хотел, където можете за по-дълго да останете в плен на миналото.

Една от най – големите забележителности тук е Античния театър. Той е строен през 2в и е побирал между 5 и 7 хиляди  зрители. Тогава владетел по тези земи е бил римският император Траян. Театърът е разделен на два сектора, всеки от които разполага с по 14 реда седалки, а срещу тях се издига сценичната постройка. Пред обекта има приятно зведение, в което можете да седнете на сянка и да се полюбувате на изгледа оттук към централната част на модерен Пловдив. Днес таеатърът е домакин на редица културни събития и всекидневно привлича множество туристи.

В града има и втори античен театър строен през 2 – 5в, наречен Римския Одеон. Той разполага само с 350 седалки, защото първоначалното му предназначение е било седалище на градското събрание. Непосредствено до него се намира и римският форум, където са били съсредоточени главните улици и основните обществени сгради.

В центъра на днешен Пловдив,на площад Джумаята, могат да се видят останките от римски стадион, строен по същото време като Античния театър и по модел на стадиона в Делфи. Той се е използвал за гладиаторски битки и състезания, и е побирал 30 000 души. Около него са разположени множество сергийки със сувенири, очила и всякакви други джунджурий. За съжаление днес е раставрирана само малка част от стадиона.

В Стария град можете да видите най – стария православен храм в Пловдив, който е на почти седемнайсет века. Първоначално храмът „Свети Константин и Елена” е посветен на Св.Св. Север и Мемнос обезглавени заради християнската си вяра, заедно с още 36 мъченика през 304г. След като през 313г. Свети император Константин Велики признава християнството, църквата започва да носи неговото име и това на майка му. През вековете храмът нееднократно е бил унищожаван, до края на XVIIIв , когато е изгорен до основи, и през 1832г е построен наново. Едни от големите имена в изкуството по това време, като Захарий и Димитър Зограф, Атанас Гюдженов, Никола Одринчанин, Станислав Доспевски и Иван Пашкула са дали приноса си в изрисуването на църквата.

Днес църквата приютява всеки дошъл да усети спокойствието и хармонията в Божия дом. Градината е грижливо аранжирана с делви за украса и разцъфнали цветя навсякъде. Тук-таме има пейчици с парцалени черги по тях, за да може всеки уморен да поседне за миг.

Продължаваме разходката из калдъръмените улички и атмосферата на надвиснали из оградите разноцветни храсти. Не след дълго стигаме до Регионалния исторически музей. Той представлява реставрирана къща превърната в музей на бита и кутурата на хората в миналото. До всяка експозиция има обяснение и кратък разказ за представеното. Могат да се видят дрехи, писма, инструменти, револвери, оръжия и снимки. Самата архитектура на къщата говори сама за оставеното културно наследство.

В Пловдив още могат да се видят Археологически музей, представящ останки от Праисторията, Античността и Средновековието, Регионален етнографски музей, Музей на авиацията и Природонаучен музей.

Пловдив е град съчетал в себе си старинност и съвремие. Той е културен център, в който се провеждат множество национални събития и привлича със своята красота. Освен, че можете да направите своята туристическа обиколка разглеждайки града, вие можете и си починете в модерен Пловдив. Той ще задоволи, както изтънчения вкус със стилните си хотели, така ще удовлетвори и гастрономските предпочитания. Заради разположението си на река Марица, Пловдив може да предложи на гостите си да опитат дори жабешки бутчета.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар