Япония – страната на изгряващото слънце

Най-източната част от Азия представлява невероятна страна , където слънцето изгрява първо, за да разкрие своите завладяващи загадки и енигми. Древната култура и метрополитното развитие са двата компонента на Япония, които я правят драматична крайност, заобиколена от море. Всяка година осем милиона туристи посещават страната на изгряващото слънце, за да разгледат множеството атракции – от снежни пищни фестивали до спокойните южни плажове,  невероятно красивата природа, която наподобява същински рай, както и един от най-големите метрополитни градове, чиито постижения изграждат бъдещето на света.

Японците са официални и консервативни и посетителите трябва да се държат подобаващо. Техният етикет за държание е един от най-сложните в света със стриктен код за почти всяка ситуация. Поздравяват се с леко привеждане. Важно е да се избягват обиди или критичност спрямо другите. Японският е официален език. Много хора са учили английски в училище, но нивото на много малко от местните е добро. Тъй като е сравнително развита туристическа дестинация, не би трябвало да има неразбирателства покрай музеи или атракции, свързани с туристи.

Несъмнено столицата привлича новодошлите със развитата си визия. Транспортът е силно развита страна на града. Тринадесет метро линии и развита автобусна система помагат изключително на туриста. Транспортът е чист и безопасен. Бизнес и финансов център на страната, Токио предлага не само невероятни градски гледки от високите сгради, но и историческо и културно богатство, както и различни атракции и интересни преживявания за туристите. Музеят Едо-Токио в детайли разкрива историята на града, изкуството, културата и архитектурата чрез много визуализации и атракции, които не бива да се пропускат. Старото име на Токио е Едо, от там идва и името на музея. В музея можете да видите още интересни театрални представления, карти, снимки и изображения на животите на градските търговци, занаятчии през времето от 1590г. до сега и наистина доближава новодошлите до културата на един от най-метрополитните градове в света.

След близка среща с историята на града е хубаво да разгледате и архитектурните забележителности в града, една от които е кулата на Токио. Много намират връзка с Айфеловата кула в Париж, само че тази е издържана в японски стил, както и е направена с технологична цел. Кулата е телевизионна и радио антена. Висока е 332м., и така си извоюва първо място по височина не само в Токио, но и в цяла Япония. Точно в подножието й се намира Фут Таун, където посетителите ще намерят магазини за сувенири и други интересни неща, ресторанти, восъчен музей, музеят на рекордите на Гинес, аквариум, както и Мистериозната пешеходна зона, която не е толкова страшна, колкото звучи. На върха на кулата се намира галерия, освен завладяващата гледка на града, която може да бъде наблюдавана.

Религията също има огромно въздействие върху културата на японците. Хубаво да се посети и най-стария храм в Токио. Посетителите наистина са впечатлени от Сенсо-джи, който е построен още през 628г. и, разбира се, е свързан с интересна легенда. Историята разказва, че двама братя ловели риба в близката река и изтеглили от водата златна статуя на будистската богиня на милосърдието. Тази история те приели като поличба и това ги вдъхновило да построят храм, за да сложат статуята вътре. Тя още се намира там, но никога не е показвана публично, въпреки че вярващите често ходят да се молят там и търсят благословията на богинята Кан’нон. Също множество фестивали се асоциират със тази идея, както и огромно фойерверкно шоу всяко лято на реката Сумида. Туристите много харесват да посещават този храм, много вероятно защото до него се стига по невероятна пешеходна пътека, осеяна с много цвят. Близо се намира и градината Дембоин, която предлага чудесна почивка и релаксация от напрегнатото ежедневие в претъпкания град.

За любителите на природата планината Фуджи се намира само на около 100км. от Токио. Наричан още „Фуджи-сан” от местните, спящият вулкан на върха е задължителен за посещение от туристите. Планината е и символът на Япония с нейния снежен връх. Най-близкият град до вулкана е Фуджи Йошида, от където може да хванете директен автобус, който оставя желаещите да посетят тази красива атракция до път, където вече не може да продължи превозно средство. Всъщност оставящият път никак не е труден, дори децата нямат проблем с изкачването му, ако имат удобни обувки за вървене. Хубаво е да се посещава през обявения официален сезон за изкачване, който трае от юли до август, защото през зимата снегът пречи на катерачите и дори е опасно.

Времето в четирите главни острова в Япония има четири сезона. През трите летни месеца юни, юли и август може да стане много горещо и влажно, а след юни страната се намира в най-мокрите си месеци. На юг зимите са меко хладни със слънце, но на север вали сняг и температурите са по-ниски. Хокаидо, най-северният остров на Япония е доста студен през зимата, и снегът там е гарантиран.

Най-хубаво за посещения е през пролетта или есента. Тогава Япония разкрива красивата си природа. В Сапоро ви чака много красив открит музей. При хубаво време „Историческото селище” ще разкрие пред вас хокаидския живот през отдавна отминали години. Музеят се намира на края на горския парк „Хокаидо Нопоро”. Има красиви реставрирани сгради от периодите на Меиджи и Пайшо, както и старата железопътна гара на Сапоро, стари сгради на вестникарската компания Отару, както и колиби на риболовци и красиви планински вили. Можете да се възползвате от автентичните превозни средства, теглени от коне в музея през топлите сезони, а ако го посетите през зимата, същата работа извършват красиви шейни.

Пак близо до природата, но в по-близък исторически план, Хирошима предлага своя Мемориален парк на мира, който се намира близо до епицентъра на бомбената експлозия през 1945г. Сгради и монументи са издигнати в парка, за да напомнят за случая, разтърсил целия свят. В центъра на парка се намира единствената останала сграда, пострадала по време на атомната бомба. В парка се намира и Мемориалният музей на мира, където се държат артефакти, които точно описват случилото се.

Друго интересно място в Хирошима е замъкът на града, който е реструктуриран като перфектна репродукция на оригинала. В замъка има музей, който описва в детайли историята на града, както и исторически феудални системи. Изложбите включват няколко модела на древна Хирошима и замъка.

Консервативната страна крие тези и още много забележителности. Разнообразието се дължи на богатата култура и история на страната. Красивата природа, която не може да бъде описана, а само видяна и усетена, наред с красивите местни дрехи и вкусна азиатска храна несъмнено влекат туристите към Япония.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар