Малайзия – Стилно разнообразие

Югоизточна Азия крие екзотичната красота на Малайзия. Тя се състои от две части, разделени на 650км. една от друга – районите Сабах и Саравак от остров Борнео и част от полуостров Малака са разделени от Южнокитайско море. Освен с горещия климат, Малайзия се гордее със своята дива екваториална природа. Въпреки че страната се развива наистина бързо, хората, останали да живеят по селата, са запазили своя традиционен начин на живот, който представлява огромен интерес за новодошлите в страната.

Етническият състав на страната е предимно от малайци и близки народи. Китайците също представляват солиден процент от населението – около една трета. Индийците представляват около 9% от населението. Този набор от различни култури свидетелства за разнообразие откъм лайфстайл и разбирания за живота. Интересни са всички храмове на вярата в Малайзия, от огромните джамии до будистките храмове. Основният език е Малайски, въпреки че е често срещано явление местните да говорят диалект на китайския или английски език. Тъй като Малайзия е една от страните с най-бързо растяща популация, страната се развива бързо и има какво да покаже на чужденците.

Малайзия е прекрасно място както за релаксираща почивка на златистото крайбрежие край чистите тропически води, така и за екстремни изживявания навътре в джунглата. Прекрасните водни басейни предлагат възможност за гмуркане и наблюдаване на дивия воден живот отблизо. Тъй като климатът е горещ и влажен, леките дрехи са необходимост. Екваториалните гори със сигурност крият невероятна флора и фауна, екзотични видове растения и животни. Такова изживяване с опитен водач сред дебрите на интересните гори със сигурност е незаменимо.

По блатистите зони на крайбрежието в местността Саравак селищата, наречени още кампонг от местните, са от наколни жилища. Това означава, че са дървени постройки издигнати нависоко, та да не затъват или наводняват. Понеже местността е пресечена от множество реки, лодките са основно превозно средство за местните там, получават по воден път и запасите си също. Животът им е интересен и далечен от града. По-близо до дивата природа, с която Малайзия се гордее. Гигантските костенурки са една от забележителностите в държавата. Друг природен феномен е огромното разнообразие на орхидеи. Освен благородните почви за отглеждане на цветя, земята там е плодородна и за други култури, най-важна от които е оризът. Малайзия е най-големият производител на палмово масло в света. Но най-големият връх в държавата като че ли е туризмът, защото носи огромни приходи и е много развит. Малайзия привлича освен с развитата си столица, и с интересния начин на живот на селяните.

Въпреки това по-голямата част от населението живее в градовете в днешни дни. Около милион и половина от 28-милионното население живее в столицата Куала Лумпур, по-известна като КЛ. Там се намира един от най-високите небостъргачи в света, кулите „Петронас“. Това са кули-близнаци и въпреки че не са най-високите сгради в света, те са най-високите кули-близнаци със своите 88 етажа и почти 452м. В тях се помещават различни офиси, зали, но най-интересна е художествената галерия. Сложната конструкция на небостъргачите представлява интерес за всеки архитект, особeно с изградения мост между тях. Освен с височината, кулите привличат туристите с изградения цял град около тях, наречен Златния триъгълник (Golden Triangle). Около небостъргачите доминират огромните магазини, молове, места за забавление. Това е мястото за див нощен живот, доста отдалечен от тихата и спокойна Малайзия като цяло. Този коренно различен по своему град в столицата държи най-скъпите хотели, както и четвъртата най-висока телекомукативна кула в света, кулата Куала Лумпур, която предлага прекрасни изгледи за наблюдаване към столицата.

Повечето модерни хотели са близо до кулите „Петронас“, защото там е модерният център на града. Най-известният и предпочитан от туристите несъмнено е Гранд Милениум Куала Лумпур. Хотелът е съвсем близо до основната улица за пазаруване. Снабден е с много екстри като сауна, фитнес център, билярд, скуош, външен басейн и др. Предлага също услуги като наемане на кола и бюро за туристически обиколки, за да може всеки да се наслади на чудесните забележителности в Куала Лумпур. Безплатни са нощувките за лица под 12 години. Друг хотел, предпочитан от туристите е Мандарин Ориентал, който впечатлява с ориенталската си луксозност. Някои от предлаганите екстри са гледане на деца, закуска в стаята, както и тенискорт, външен басейн и др.

Ако шумът стане много, всеки може да се отправи към близките огромни Езерни градини в КЛ, 92 акра засадени зелени площи. Най-забележителното там е езерото Премиер. Там са възможно разходките с малките туристически лодки. В огромния парк е възможно да се достигне до забележителностите както пеша, така и с туристическите удобни автобуси. Не за пропускане е и Птичият парк, който предлага около 160 вида от Югоизточна Азия. Там е и Орхидеената градина, която събира около 800 вида цветя и е много интересна за любителите на флората. Пеперудите също са на пиедестал в Малайзия, така че има части от градината посветени само на тях. За по-любознателните паркът е снабден и с планетариум.

Малайзия предлага много разнообразни изживявания. Няма значение дали желанието води към романтични плажове или приключения в дебрите на екваториалната джунгла, прекрасните постижения на архитектурата в лицето на един от най-високите небостъргачи в света или духовните храмове на религията в страната. Азиатската страна с един от най-развитите туризми в света със сигурност има какво да покаже на новодошлите, готови за среща с новото.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар