Сингапур – Чиста модернизация

Лежаща почти изцяло на екватора, Република Сингапур е разположена на 63 острова и носи името на най-големия от тях – Сингапур. Преобладаващото младо население диктува лайфстайла на държавата. Модернизацията е видима и натрапчива – от огромните небостъргачи през развитото корабостроителство до подземната мрежа от метростанции. Освен със стерилната си чистота, Сингапур прави впечатление с богатия си нощен живот и модерните хотели, които гарантират истински лукс и релакс.

Поради гъстото си население и липса на достатъчно земя, държавата, голяма едва 639 кв.км., се развива по вертикал вместо на широчина. Небостъргачите изпълват почти всяка част от островите и тъй като най-високата природна точка от държавата е 176 м., компенсират липсата на места, от където може да се наблюдава прекрасна гледка. Неизсечените екваториални гори представляват само около 5% от Сингапур, останалото място е използвано за строежи, тъй като гъстотата на населението го изисква. Многобройните жители са представени от младо население, като около 78% от тях са китайци, 14% – малайци, а останалите – индийци. В крайна сметка Сингапур се гордее с богатата си култура, донесена през вековете от различните етноси, които живеят задружно в нейните граници. Основният език, учудващо за тези, които не познават сингапурската история, е английският. Той е останал като такъв след Британското владение от 1819г. до 1959г., когато Сингапур се превръща в част от федерация Малайзия. От 1965г. обаче, страната е независима република.

Интересен е още фактът, че работливостта и задружието на сингапурския народ са издигнали държавата от изостанала такава от третия свят, до един от водещите международни финансови центрове в Азия. Сега сингапурците имат един от най-високите жизнени стандарти в Азия, като едно от големите постижения е високото ниво на образованието там. Друга точка е високото ниво на сигурност в Сингапур. Това е сигурно една от най-безопасните държави за посещаване не само в Азия, а в цял свят. Освен това островната държава има първокласно здравеопазване.

Измежду внушителните модернизирани сгради в малката република, несъмнено има много забележителности, които трябва да се посетят. Едно от местата в дългия списък е Чайнатаун (Chinаtown), където гадателки причакват всеки новодошъл и с нетърпение искат да разкажат какво му предстои. Този микс от екзотични продукти привлича туристите. Лечебниците с различни билки и наречени отвари са много известни. Различни хербарии и препарирани интересни пеперуди или бръмбари пробуждат огромен интерес. Чайнатаун предлага и различни деликатеси като морските краставици, които често биват отавени да се сушат на улиците. Друг интересен плод, предлаган от местните, е излъчващият силна миризма дуриан, който се отглежда само и единствено в индонезийските острови и представлява едър плод с мека вътрешност и бодлива кора.

Друг квартал, който заслужава всяко внимание, е така наречената Малка Индия. Магазините там са водещa забележителност и въпреки предимно скромна, местността е изпълнена с цветове, ароматни свещи красиви картини на източни божества. Това е мястото за невероятна вегетарианска храна и наблюдаване на невероятно шоу от готвачите по улиците, които приготвят на живо храната за купувачите.

Арабската улица в Сингапур е също голяма атракция за новодошлите. Това е мюсюлманският център на града, където могат да бъдат намерени чудни екзотични вещи. Необикновено разнообразие от текстил, различни ризи от произвежданата в индонезийските острови коприна, както и саронги, които представляват дълги парчета плат и биват носени от мъже и жени като рокля. Сонгкокски шапки, красиви плетени кошници или розиери привличат погледите в тази част на града. Там е и Султанската главна джамия, която е най-голямата такава в Сингапур, но малката джамия Малабар Джамаат е със сигурност най-красивата в околността.

Туристите в малката държава се радват на невероятната чистота, която владее островите. Даже и абсурдната забрана на дъвки по екологични причини се струва на всеки разумна, когато се срещне с подобна липса на проблем с боклука. Заради това постижение сред безбройните таксита и евтини автобуси, хората там са намерили и по-чист начин да се предвижват и да предвижват туристите също. Китайски рикши возят пътници по основните артерии на Сингапур.

Сред огромните постройки в града има място и за дивия живот. Красивите паркове с водни шоута са добре съчетани с чистите плажове в малката островна държава. Без съмнение Сингапур е известен със своите ботанически градини, които имат най-големия подбор на орхидеи в света. Орхидееният град или Орхидвил, както го наричат местните е забележителността, която трябва да се посети от любители на цветя. Птичият парк „Джуронг“ също е едно от местата, които трябва да се видят. Зоологическите градини в града също предизвикват огромен интерес у туристите заради огромното разнообразие на животни. Там живеят над 170 животни, като се представят различни шоута да забавляват публиката всеки ден.

За прекрасно наслаждаване на луксовете в развитата държава е добър именно Рафълс хотел Сингапур. Той е несъмнено най-известния там и явно хубавата храна и несравнимите изживявания там носят името му на длъж и на шир. Ориентал хотел също е едно от най-избираните от туристите места за отсядане. Като цяло туристическият свят в Сингапур е отреден както за големи възможности, така и за по-ограничени такива.

Смесицата на различни културни феномени в островната държава и сериозната модернизация описват прекрасно Сингапур. Основният език, използван в държавата улеснява много бизнеса там и хората могат да работят спокойно, както и да се наслаждават на чистотата в парковете и разнообразието на флора и фауна в останалата малка дива част. Със своите толерантни граждани, и сбор на екзотични източни култури, Сингапур несъмнено е място за отпочиване.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*