Етиопия – Родината на кафето

Сурова и планинска, Етиопия е рай за авантюристите. Тази страна има прекрасна природа, хората са много гостоприемни, а чувството за история е навсякъде наоколо. Разположена в северния регион на Африка, на еднакво разстояние от екватора и тропика на Каприкорн, Етиопия е най-старата нация на континента. Тя е уникална дестинация за пътуване с множество атракции, които не могат да се намерят никъде другаде в света.

Когато слезете от самолета в столицата Адис Абеба, веднага ще почувствате, че се намирате в един различен свят. Адис Абеба означава „ново цвете“ и това име е напълно заслужено, тъй като градът е един от най-красивите в Африка. Цените на комфортните хотели тук са по-ниски в сравнение с други части от света. Ако си падате по лукса, срещу 183 евро на вечер можете да отседнете в петзвездния „Шератон“, разположен точно срещу Националния дворец. Стаите са елегантно обзаведени и имат тераси, гледащи към красиви градини и плувен басейн с топла минерална вода. Етнографският музей е идеалното място, откъдето да започнете да изучавате богатото етническо многообразие на Етиопия. В Националния музей, който е сред най-важните музеи в Африка, ще видите вкаменелости от древната „Луси“, която се смята за нашия прародител. Катедралата „Св. Георги“, която е била построена през 1896г.  в чест на победата над италианските нашественици, също заслужава посещение. Непременно трябва да отидете до Ентото – хълм, който се издига над града и от който се вижда се разкрива чудна гледка към Адис Абеба.

Столицата ще ви предложи и множество места за забавления. „Меркато“ е един от най-големите открити пазари в света, където ще намерите всичко от дребни сувенири до мебели за дома. Посещението на етиопски ресторант също ще ви изненада. В ресторант „Фасика“ ще ви посрещнат с местни танци и музика. Това, което ще ви учуди, е, че масите имат формата на пясъчен часовник, като повърхността им е малко вдлъбната и наподобява плитък леген. Масичките не са големи. Когато поръчате нещо от менюто, идва сервитьорката и постила масата с нещо като огромна палачинка, върху която разсипва на купчинки яденето. Храненето става, като късате от палачинката, загребвате с нея от купчинка, която си харесате и ядете. По принцип бирата е подходящо допълнение към африканските ястия, но ако желаете приключението в ресторанта де е пълно, си поръчайте от прочутото етиопско вино с мед „Тей“. То има специфичен вкус, към който ще привикнете постепенно. На езерото Тана е разположен град Бахар Дар, който е известен с християнските си манастири от ХVІ и ХVІІ в. те се намират на островите около езерото и до тях се стига с лодка. Тези манастири представляват сламени колиби с рисунки, които онагледяват епизоди от Библията.

Северният град Аксум е също едно от местата, които трябва да посетите в Етиопия. Той е бил столица на ранноетиопската империя и е известен със своите красиви обелиски, легендарната баня на Савската царица и гробовете на цар Калеб и крал Мескал. Градът е известен с катедралата на „Св. Богородица от Сион“, където се смята, че се намира Светият кивот – кутия от злато и акациево дърво, в която се държат Десетте Божи заповеди. Етиопия е пълна с подобни интересни места. При Тия, на 250 км югозападно от Адис Абеба ще видите огромни каменни плочи, наречени стели. Височината им достига 4,80 м и върху едната им страна има релефни изображения, съдържащи неразгадани знаци и очертанията на различен брой кинжали. Значението на тези изображения е все още неизвестно, като се знае само, че датират от дълбока древност.

Друга атракция, която не бива да пропускате, е националният парк „Симиен планина“. При влизане в парка трябва да бъдете придружени от водач и въоръжена охрана. Преминаването през планините си е цяло приключение – обикновено става с магарешки кервани, като пресичането на планините Симиен отнема около една седмица време.

След посещенито на това незабравимо място, можете да се отбиете и до прочутите скални църкви на Лалибела. Те са обособени в три групи, като северните и южните са разделени от малкия поток, който бива наречен Йордан. След като влезете, попадате в нещо като подземие, където отеква хорово пеене. Църквите в Лалибела са копие на някои от сградите във величествения град Аксум. Най-голямата от църквите е дълга 30 м. Нарича се „Храм на Христос Спасителя“. Тук се намира и църквата на Дева Мария, която е разположена в просторен двор. Тя е най-почитаната църква не само от духовниците в Лалибела, но и от поклонниците, които се събират по време на празнични дни. Според една от легендите, която се разказва, това била и любимата църква на самия крал Лалибела. Точно срещу входа на западната стена на църквата все още се пази кутия на кралската фамилия на Лалибела. Църквите са общо 11 на брой, като привличат голям брой поклонници.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Известна

Известна като Скритата империя, Етиопия е единствената област в Африка, създала истинска държава. Очаква ви един средновековен свят, в който ще доловите аромата на тамян, който се носи в уникалните каменни църкви в Лалибела, ще минете през обелиските в Аксум и ще видите настръхналите върхове на планините Симиен. Ще разберете от къде са тръгнали корените на човешката цивилизация, ще продължите напред своя живот – обогатени с исторически знания и готови за нови и нови приключения.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар