Перу – страната на инките

Перу е страна, богата на паметници от цивилизации, съществували много преди времето на Христофор Колумб. Старите градове на инките, каквито са Куско и Мачу Пикчу, са измежду най-забележителните атракции не само в страната, но и на континента. Столицата Лима пък е сред най-голимите метрополии в Южна Америка. Предпочетани от туристите са обиколните турове с начална и крайна точка Лима, които включват посещение на градовете Ика, Наска, Арекипа и Куско. Маршрутът е с обща дължина от 2400км. Флората и фауната са богати на видове и се намират под закрила в националните паркове. Андите пък са един своеобразен рай за пешеходци и алпинисти.

Перу е разположена в южното полукълбо и е третата по-големина страна в Южна Америка, където има множество природни области твърде различни една от друга. Флората и фауната са богати на видове, а около 10% от територията на страната е обявена за защитена зона. В страната съвместно съжителстват различни етноси, като в градовете преобладава бялото население, водещо модерен начин на живот, а индианското мнозинство (над 52%) продължава да се придържа към бит, чиито основи са дълбоко вкоренени в някогашните религиозни представи, завещани от предците. По-голямата част от тях са преки потомци на инките, създали великата империя в западната част на Южна Америка. Тук има и много метиси (деца от смесени бракове на индианци и бели – като испанци например). Любопитно е, че около 1/3 от населението на страната е на възраст под 15 години, а за официални езици са приети испанският, кечуа и аймари.

Както нерядко се получава, при голяма част от индианското население християнските обичаи са се смесили с ритуалите на предците, но тяхното поддържане проличава предимно по време на празниците и тържествата. Така например на лятното слънцестоене в град Куско се организира пъстрият празник на бога на Слънцето на инките. Наред с празненствата по повод най-важните християнски празници се организират и неубоздани карнавали и фолклорни изяви като гастрономически състезания или пък борби с бикове.

От всички краища на страната в средата на октомври в Лима се стичат хора за празника на Господаря на чудесата (Сеньор де лос Милагрос), при който из града се носи тежаща близо тон сребърна статуя на Христос.

През март в Ика се провежда фестивал на виното“Ла Вендима“, през август в Арекипа пък може да се насладите на пъстрия фолклорен фестивал „Фестиданса“, на 28 юли цяло Перу празнува подобаващо националния си празник, посветен на обявяване на независимостта на страната от испанското колониално господство.

Съществуването на постройки от най-различни култури привлича посетителите на страната. Между градовете могат да се видят най-разнообразни обширни и често безлюдни пейзажи.

Лима, или „градът на кралете“ е столицата на контрастите. Тя въплащава блясъка и великолепието на колониалната сила, носи спомена и за тежкото земетресение от 1746г. и показва мизерията на крайните квартали. Същинско бижу са сградата на кметството, президенския дворец и трикорабната катедрала и заключения между тях площад „Плаца де Армас“, както и много от буржоазните къщи наоколо. В контраст с това великолепие обаче са крайните квартали, населени от над 7 милиона души, предимно индианци, при 27.6млн. за цялата страна.

След като сте разгледали Лима може да тръгнете на юг, за да се насладите на очарователни пейзажи, забулени в легенди места и средища на значими култури. Районът около град Ика (около 300км. южно от Лима) е известен с памука, виното и пиското си (нещо като нашата гроздова ракия). Тук насред пустинята някога индианците са издигали жилищни съоръжения, тук са мумифицирали мъртъвците си и от тук са повели битката си за освобождение срещу испанците.

В околностите на град Наска са запазени няколко типични за културата наска (II – VIIв.) огромни чертежи, създадени от гигантски линии. Тези загадъчни геометрични фигури могат да се видят само от въздуха, а местните туроператори са се погрижили за такава възможност – пригответе си $700 – $1300 на човек и резервирайте поне 3-4 месеца преди пътуването. Възникването им все още не е намерило точен отговор като теориите варират от ерозия на каменния пласт до рисуването им от човешка ръка с помощта на извънземни.

Арекипа, друг от градовете по този маршрут, се намира в подножието на вулкана Мисти (2350м. височина). Известен е като Белия град („Сюдад Бланка“) заради построените от светъл туф (вид вулканичен камък) къщи. Под светлината на слънцето градът засиява с великолепен блясък.

От Лима през „Каратера Сентрал“ се стига до Андите, но това пътуване е истинско вълнуващо ако го предприемете с влак. Сравнително бързо се стига от Каляо до височина от над 4800м. – никоя друга железница в света не стига толкова високо – и оттам навътре в Андите до град Хуанкайо (непременно посетете местния пазар в неделя). Ако сте във влака ще пътувате между 10 – 12 часа поне, но гледките си струват. Ще преминете по 61 моста, ще прекосите множество речни и планински долини, а минавайки през 65-те тунела напрактика ще прекосите планините. Вълнуваща е бързата смяна на пейзажите – пустинни равнини, каньони със стръмни стени и наглед непреодолими планински вериги – това превръща пътуването в неповторимо изживяване.

Задължително е да посетите Куско, старият императорски град и Мачу Пикчу – градът в облаците. В историята на страната Куско заема особена позиция, тъй като е люлката, от която по-късно възниква славната империя на инките. Разходка из града ще разбули някои от тайните и мистериите на инките. Тук ще видите как християнски храмове са надградени върху зидовете на религиозните и представителни сгради на инките – върху основата на Храма на Слънцето е издигнат доминикански манастир, а върху Двореца на Осмия инка има катедрала.
Между върховете на Източните Анди на една скала на 2450м. височина се извисява Мачу Пикчу. Величествен е само дори заради местоположението си – отвесни скали се спускат стръмно от трите му страни към река Рио Урубамба (Амазанка), която с един завой заобикаля скалите. Това съоръжение е изградено около 1450г. Обхваща близо 200 разположени около един централен площад жилищни сгради, светилища и дворци с характерните за архитектурата на инките зидани ниши и трапецовидни прозорци. И по отношение на това наследство от инките битуват хиляди въпроси и неясноти. Една от последните теории гласи, че мястото е било култово средище, използвано също и за астрономически наблюдения, ставали по всяка вероятност от Ел Тореон, солидна обла кула. Цяло чудо на инжинерната мисъл, дори не само за онова време, е забележителната система за водоснабдяване.

Най-подходящото време да се опознаете от близо с една от великите цивилизации на земята и природните дадености на частта от Андите, разположена в Перу зависи от маршрута ви. За крайбрежния регион от декември до април, за планите – от май до ноември, а за района на р. Амазонка – май – септември. Има добри хотели за наставяване почти навсякъде, луксозните са само в големите градове. Ако решите да наемете кола непременно трябва да имате валидна международна шофьорска книжка и кредитна карта.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар