Тонга – островното кралство на линията на смяна на датата

Всеки свой нов ден светът приветства първо в Кралство Тонга. То се намира непосредствено на линията на смяната на датата и поради това е много отдалечено от централните световни кръстопътища. В епохата на глобализация обаче това разположение носи със себе си все повече проблеми за малката страна и за нейното силно привързано към традициите население.

Територията на Тонга обхваща над 170 острови, които се разпределят в южната част на Тихия океан, върху площ колкото Япония. Трите основни островни групи – Тонгатапу, Хаапаи и Вавау, са разположени в две успоредни редици източно от падината Тонга. Тук има сравнително често земетресения, част от които водят до издигане на нови островчета над водната повърхност. Докато по-малките острови на Тонга са атоли или са с вулканичен произход, то големите без изключение представляват “издигнати” коралови острови. Намиращите се пред тях рифове предпазват островите от силни морски вълнения, но представляват същевременно и опастност за корабоплаването.

Достатъчно отдалечена от екватора, Тонга се радва на приятен климат със сравнително скромни зимни температури от 17ºС до 22ºС. Дъждовните бури обаче понякога могат да създадат впечатлението за “зимно” време. Иначе лятото температурите са в рамките на 25ºС – 33ºС, като нощите са по-скоро хладни заради вятъра. Водата е приятно топла от 23ºС до 33ºС. В периода от януари до март има вероятност за тропически бури.

Очарованието на Тонга като туристическа дестинация в повечето случаи се открива едва на втори поглед, тъй като не всички острови на архипелага олицетворяват класическата представа за мечтаната идилия в Южния Пасифик.

Тонгатапу, основният остров на Тонга, на който се намира и столицата Нукуалофа, предлага интересни местенца за посещение. Разположената в северната част на острова лагуна го разделя на западна и източна част. Източната половина на острова, която може да се обиколи с автобусния транспорт, предлага най-голямата концентрация на значими от археологическа гледна точка места в цялата страна. При Муа могат да се видят каменни гробове във формата на пирамида, а в Паепае Телеа се намира гробницата на Улукимата I – тонгански крал от XVIв., “Тонганския Стоунхендж” при Хаамонга е построен през XIIIв. от каменни блокове с тегло от около 40 тона.

В близост до селището Хоума се намира Маня Баеа, откъдето в зависимост от вълнението могат да се наблюдават избликващи до 30 метра височина водни фонтани. Съседният остров Еуа предлага възможности за пешеходен туризъм и катерене. Той има и примамливи пясъчни брегове, какъвто е например плажът Туфувай. Намиращият се пред него риф създава своеобразен плувен басейн след настъпването на прилива. На скалистия морски бряг над плажа, от 120м. височина руините на двореца “Анокула” предлагат изглед към целия остров. Числящият се към островната група Хаапай остров Тофуа може да се похвали с най-активния вулкан на Тонга. Този остров става известен благодарение на метежа на кораба “Баунти”, избухнал именно тук през април 1789г.

Особено интересно и екзотично може да е посещението на намиращите се далеч на север острови Ниуа. Те имат прекрасни брегове и богати възможности за избор на маршрути за пешеходен туризъм, например по вулканичния конус на Тафахи.

Островната група Вавау предлага бели пясъчни брегове с фантастичен подводен свят. Високите скалисти брегове на остров Хунга са идеални места за наблюдение на преминаващите гърбати китове.

Независимо дали търсите релаксираща почивка, през която да лежите на един красив плаж, вълнуващо риболовно пътуване,  ободряващо гмуркане, екскурзия до един от многото на брой острови, катерене, къмпингуване, каране на каяци, приключенски спортове и прекрасни преживявания – в Тонга има всичко. Обикновенно през целия юли се провежда фестивалът Хейлала. Всеки ден на различен остров в различен град на дадено место има някакво събитие, с които местните честват “Щастливата Тонга”.

Кралство Тонга никога не е била истинска колония, тъй като намиращата се там силна кралска династия е била приемана от европейците като търговски партньор и ценена като фактор за реда в страната. Може би и за това хората тук ревностно почитат древните традиции, но заедно с това се възползват от най-новите предложения на съвременния живот. Тонганците са ненаситни потребители на DVD-тата и тегленето на най-новите хип-хоп песни, ровенето из интернет за международни новини и анализи, но те също така все още решават трудни въпроси по традиционния начин около една купа с кава (вж пò долу), а много от тях тъкат и ползват традиционните черги.

При общуването с местните (което си е сериозно изпитание, защото те са малко по-затворени) ще установите, че щирокият семеен кръг е най-важната социална единица на обществото. Той функционира като малка общност, в която благата, стоките и храните се разпределят между всички нейни членове. Тази задруга на голямото семейство е значително по-важна отколкото родителите или пък техните наследници в малкото семейство, разбирано в тесния смисъл, така че често децата сменят отделните домакинства и нерядко определят няколко къщи за свое “у дома”. Като цяло обаче се създава чувство за принадлежност към голямото семейство. За затвърждаване на връзките в този широк семеен кръг служи и церемонията “Кава” (пиене на напитка, получена от корените на растението кава-кава, при което участващите се нареждат в кръг и изпълняват определени ритуали), която е своеобразна кулминация на всеки празник.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар