Ваканция в султанат

Какво си представяте като слушате за Султаната Оман? Сигурно няма да са много тези от нас, които ще кажат – туризъм и ваканция. Прави сте, тази част от любителите пътешественици е най – многобройна. Годишно страната се посещава от около 200 хиляди туристи, което наистина не е много, предвид всичко онова, което предлага тя на своите гости.

Сега искам да ви отведа точно там – на повече от 3 800 километра в Арабския полуостров. В една страна, чиито юг и север са опасани от планини, а цялата останала площ е пясъчна пустиня. Сух, горещ, тропически климат отказва всеки, който си е помислил да прекара и един ден по ширините на Оман. Липсата на постоянни реки и пустинната растителност го превръщат в последното място на картите на туристическите маниаци. А може би именно те проявяват жив интерес към него? Сигурно е така, защото Оман наистина е за маниаци. Онези, които са проявили туристическата екстравагантност да го посетят, са видели, че освен несмесметните тонове пясък, в сърцета на тази изключителна страна, зеленина на пейзажа дават савани и тропически гори. Султанатът Оман не посреща тълпи туристи от цял свят, той отваря пясъчните си прегръдка само за онези, които могат да оценят странната му хубост – традиция, ултра модерна цивилизация, пясък, оазиси и… незабравени приказки. Този свят би объркал всяка представа, ако не се настроите на неговите вълни. Така че, изберете честота, защото тръгваме за Оман.

Оман няма железопътни линии, затова пък морето предлага прекрасно пътуване с небравими гледки. Първото, което ще се открие пред погледа ви, пристигайки в столицата Масакат по море, са крепостните стени на пристанищата Джалил и Мирани, построени през ХVІ век от португалците. Планините на Оман пък предлагат на любопитните туристически погледи множество останки от миналото на страната. За любителите на военната история, крепостта Ат Низва в Джебел Акхдар ще предложи повод за дълбоко възхищение. Крепостта е построена през ХVІІ век и е съвършено съоръжение за отбиване на вражеските нападения /разбира се, не от орди туристи/.

Оман е онези райски градини,  които винаги сте искали да притежавате. Той е всяка ваша фантазия, обвита с тюрбан и аромат на жасмин и подправки. Разбира се, това никак не е всичко, драги пътешественико. Оман има да ти покаже история, арабски блясък, най – съвременна цивилизация и … султан. Да, все още има места по света, където живее една Шехеразада в своите покои от слонова кост, абанос и злато. И Султанатът Оман е едно от тях. Заради липсата на живителна зеленина, Природата сякаш е компенсирала Оман като му е дала пълни недра с нефт. Няма  да бъде изненада за никого от вас ако кажа, че върху черното злато е изградена икономиката на страната. Като богатия си известен съсед Дубай, от сухите гърди на Оман ежегодно извират около 20 милиона тона годишно, което й осигурява едно почти независимо бъдеще. И все пак, с какво може да ви изненада този кехлибарен отрязък земя?

В търсене на невероятното, можете да започнете от столицата Маскат. Както в по – голямата част от арабските страни, и тук ще бъдете изумени от успешната симбиоза между строгата и така почитана традиция и безмилостно напиращата, като пясците на Сахара, цивилизация. Съчетанието ням равно на себе си. Можете да го уловите много добре в арабския свят. Импозантни сгради от стъкло и стомана стоят непоклатими и ултра скъпо струващи до джамии с извисени тънки минарета и изобилни шадравани в дворовете си. Не се случва рядко бляскявите цветове на превъплъщението на милионите омански риали да се смени, и то често изведнъж, с типичния полубезцветен пейзаж на бели, едноетажни къщи с полски покриви, с накачени по тях изпрани дрехи и забулени в черно угрижени жени с едно дете в ръцете и няколко около полите. Това е така нормално, че на местното население дори не прави впечатление, че преминавайки магистралата, минават през вратите на един друг свят, който не може дори да се огледа в скъпите стъклени прозорци на небостъргачите. Но това е Оман. Не изпадайте в униние и чудене как ли преживяват тези хора. Това е техният живот. Те пък сигурно ще се чудят на вас къде ли сте тръгнали да скитате, оставили задължения и семейства. Просто извадете камерите и фотоапаратите и побързайте да снимате, наистина бързо, заящото някои стриктни мюсюлмани може да предприемат строги мерки да скрият попадналата случайно пред обектива ви жена. Това всъщност е може би първото нещо, което трябва да знаете, тръгвайки за Оман – бъдете внимателни с жените и се опитайте да забравите алкохола. Разбира се, ако не успеете с второто, можете да задоволите жаждата си в хотел или изискан ресторант. Иначе пък ще имате удоволствието да опитате всевъзможни плодови коктейли и фрешове, които ще ви помогнат да преодолеете високото ниво на живака в термометрите.

Какво може да ви предложи Оман? Себе си. Своите пустинни покои, нефтени кладенци и султански сараи. Отидете в Оман, освободени от туристическите клишета и препоръките на тур операторите. Посетете султаната с широко отворени очи и лъскави везани пантофки. Само така той ще ви възхити. В противен случай би оставил у вас усещане за нереалност. То ще се засили още повече от контраста с ултра богатия му съсед Дубай, който несъзнателно кара своя значително по – беден съсед да се надбягва с времето и с всякакви средства да възвръща поизхабения блясък на султанските владения.

За да не почувствате неприятно хрускане между зъбите си на песъчинки от горещите пустинни пясъци, като любител пътешественик, сигурно с удоволствие ще предпочетете още от летището в Маскат да се насочите към регионалния център на областта Мусандам, град Кхасаб. Той е известна туристическа дестинация, която не остава неподмината от заклетите туристи. Ако сте рибар и ако си носите такъми /а пък и да не носите/, това е вашето място. Кхасаб е раят за риболовците. Тук ще откриете и риба, и рибари, които на приличен английски или пък на перфектен арабски, зависи от това кой от двата езика владеете, ще ви разкажат интересни неща за страната си. А при добро разположение на събеседника, можете да научите и къде да си закупите най – евтини сувенири, само за няколко омански риала, или пък къде дюнер кебапите се приготвят с най – прясното пилешко. За всеки случай, скуката ще ви бъде близка колкото атомно ядро. Ако все пак ви омръзне чакането на някоя риба, която да се хване на въдицата ви, можете да си доставите други аква удоволствия. Кхасаб предлага гмуркане с акваланг и пътуване по море с лодка покрай дружелюбни делфини. Просто се спазарете добре за наемната цена и осъществете своите аква желания в Оман…

Избършете морската вода от лицето си и сложете тюрбаните и фереджетата на главите си, защото кратката ми разходка с вас из Оман завърши и отново сме там, откъдето тръгнахме – картата на света. Сега сте вие  – с много ентусиазъм и малко багаж – София – Маскат – Кхасаб…

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар