Октоберфест в Мюнхен – най-известният бирен фестивал

Тази година Октоберфест ще бъде открит на 22 септември и ще завърши на 7 октомври. Той е най-големият бирен фестивал в света с над 6 милиона посетители годишно, които идват тук, за да празнуват потопени във весела баварска атмосфера. Събитието, което се провежда в Терезиенвизе, в централната част на Мюнхен, започва с церемониално „източване” на първия кег за сезона от самия лорд-мер на града.

Октоберфест се провежда ежегодно като началото му датира от 1810 година. Бирата е неговият акцент и факт е, че в рамките на 17-дневното събитие се изпиват повече от 6 млн. литра от златистата течност. Но това не е всичко. Изложени са 14 шатри, където посетителите пийвайки могат да се наслаждават на разнообразна музика, блюда и атмосфера в зависимост от предпочитанията и вкусовете им. Някой шатри са по-малки, напр. Burtschers Bratwursthütt’n е с капацитет за около 90 души, докато други като Löwenbräu могат да съберат над 5 500 ценители на бирата. Международните туристи имат възможност да опитат известни бири като Augustiner и Hofbräu директно от източника, тъй като всички видове бира предлагани на Октоберфест са произведени ексклузивно в Мюнхен.

За да се потопят изцяло в атмосферата на фестивала, на неговите гости се дава възможност да се облекат в традиционни баварски дрехи – ледерхозен за мъжете и различни стилове дирндъл за жените.

Октоберфест е подходящ за цялото семейство, тъй като има увеселителни съоръжения и атракциони за деца. Шатра, в която се намира кафетерията на Бодо, пък предлага торти, пасти и сладкиши от 9 часа сутринта. Организира се и ден специално посветен на малчуганите в шатрата Augustiner. За възрастните, Октоберфест не е само фестивал на местните бири, но и на хубавите гозби. Посетителите могат да опитат класически баварски ястия като свински джолан по баварски, картофена салата, хлебни кнедли, еленско месо, различни видове сирена, печена патица, говеждо, телешко, риба, както и безброй видове наденици и месни специалитети. Тези, които искат междувременно да запазят тънката си талия, могат да се веселят в по-шумните и оживени шатри с диджеи, жива музика и танци, които са отворени до 1 часа сутринта.

Мюнхен е един от най-красивите градове в света и се слави с много забележителности и места за опознаване като алтернатива за посетителите на Октоберфест. В града ще се открият средновековни дворци и палати, църкви, музеи и галерии на фона на пленителните баварски пейзажи, както и високотехнологични съоръжения за спорт и развлечения.

За да е гарантирано място под шатрите на Октоберфест, резервацията на хотел също трябва да бъде направена навреме. Agoda.bg  предлага специални оферти за хотели в Мюнхен, които все още разполагат с налични стаи.

 

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар