Албания – история на вековете

В сърцето на Средиземноморието, разположена на Адриатическо и Йонийско море, Албания бързо се превръща в една от най-интересните дестинации в световен мащаб. Глобализацията все още не е развалила невероятната комбинация от цивилизации и култури, която прави тази държава наистина уникална. Официалното наименование на страната е Република Албания и тя се намира в Югоизточна Европа, на Балканския полуостров. Граничи с Черна гора на север, Косово на североизток, Македония на изток и Гърция на югоизток. Столицата Тирана е дом на приблизително 895,000 души, като цялото население на страната е около 3,6 милиона. Паричната единица е Албански лек.

Местността на днешна Албания е била заселена още от античността, главно от Илирите. През виковете, страната е била жертва на много насилие и борба за контрол. Това е така поради силите, които я обкръжават и тези, които са пресичали границите й по пътя към победи и власт. Но всичко това има и добра страна – архитектура и нрави от всеки народ са оставили незаличими следи. Тук археолози разкриват останки още от  Каменната ера.

Историята е силата на тази страна. Тук може да се срещнат култури, уникални за нашия полуостров! Но миналото не се отразява само върху учебниците и научните трудове. То може да се види във всеки град, къща и събитие.

Природата в страната е разнообразна и ценна. Това е отбелязано от световни организации като ЮНЕСКО. Някои от най-дълбоките тектонски езера на полуострова се намират частично на територията на Албания. Шкодренското езеро е на границата на страната с Черна гора, като името му идва от град Шкодра. Охридското езеро е, според много специалисти, най-старото на континента. В края на 70-те години на миналия век езерото, заедно с крайбрежието си и град Охрид, е обявено от ЮНЕСКО за световно и културно природно наследство…

Бутринт, от своя страна, е обявен за Национален парк през 2000-та година, като се превръща във вторият член на списъка на ЮНЕСКО в републиката. Той привлича по над 70,000 посетители годишно. Над една трета от Албания е покрита с гори. Над три хиляди разнообразни растителни видове се срещат в местността, много от които се използват в медицината

Замъкът Дрищ се намира на 6км от Ура и моста Мес на река Кири и е поредното доказателство за уникалността на Албания. Той е бил една от основните крепости при защитата на Щкодра.  Построен е през 13 век като византийско укрепление, като по-късно преминава през властта на Венеция и Тюрките. Хълмът, на който е построен замъкът, е с височина 800м над морското ниво. В двора му има 11 къщи.

На 18км от столицата се намира една от най-старите постройки в  региона – крепостта Петрела, намираща се в едноименния град. Тя е с триъгълна форма и има два наблюдателници. Въпреки, че първоначално е била построена през древността, историята на днешната сграда датира от 15век. Тя е и е много интересна. Петрела е била част от защитата на замъка Круя. Крепостите сигнализирали една на друга с помощта на огньове. Днес тя привлича много туристи, като в нея дори има и ресторант. Посетителите на това място могат да се насладят на невероятно живописната гледка на близките долина, хълмове и планини.

Някои от най-важните исторически местности в Албания са: Кавая – тук през 48 преди хр. Цезар побеждава Помпей. Плажът Шен Gjin  е мястото, на което акостира флотилията на Марк Антоний, когато е отивал да помогне на Цезар. Остров Лежа и Полето Савра също се ценни места от историческа гледна точка.

Албания има богата музикална култура, особено от фолклорна гледна точка. Това е обичайно не само за нея, но и за целия ни полуостров. Всеки един миг от дългата история на страната се е отразил не само на архитектурата, но и на културата.

„Национален фолклорен фестивал”. Така се нарича най-важното фолклорно събитие в страната. Той се организира в крепостта Аргирокастро на всеки четири години. Не е необходимо да сте албанец, за да вземете участие. Тук идват чужденци от Косово до Съединените американски щати!

Местната кухня прилича много на средиземноморската и балканската и, както всичко друго, е повлияна от дългата история на страната. За жителите на републиката най-важното хранене е обядът. Обичайно той съдържа основно ястие – месо със зеленчуци, придружено от свежа салата (чушки, домати, краставици и маслинки). По крайбрежните градове са изключително популярни и морските дарове. Традицията повелява – домакинът на събирането е длъжен да поръча по едно за всички присъстващи!

И нека историята на световноизвестната писателка на фантастичната поредица Хари Потър не ви плаши да посетите тази красива и тайнствена държава! Злите сили отдавна не смеят да се посещават в земите на страната. Просто приемете факта, че тя е вдъхновила Роулинг, като още една причина да посетите Албания!

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар