Женева – модерна и средновековна

Женева е административната столица и най-популярният град за туристите, както и вторият по големина в Швейцария. На туристическата обиколка първото забележително място, което ще видите, след Женевското езеро, е Дворецът на нациите. Може да посветите цял ден в разглеждане и пак да не успеете да надникнете във всички зали от величествената сграда. Това средище на Културна Европа разполага с множество изложбени зали с пана, заседателни зали и просторна градина. Кои страни са представили своите културни ценности ще разберете по знамената, разпънати пред Двореца в две колони. Когато човек се разхожда около тях, се чувства в центъра на Европейското културно семейство. От няколко години Дворецът на нациите е отворен за посещения на групи туристи, а не само на вътрешни лица. След като обходите залите, ще останете приятно изненадани от богатата ботаническа градина, отстрани на Двореца. Идеална е за следобедна ободряваща разходка сред запазените вековни дървета. Между алеите се разположени оранжерии с особено екзотични растения – кактуси, вечнозелени растения, палми.

Разбира се, престоят в Женева ще бъде непълноценен без едночасовата разходка с кораб из Женевското езеро Ламан. Първата и най-известна забележителност е фонтанът Jet d’Eau, който работи през целия пролетно-летен сезон – от средата на март до средата на октомври. С внушителната си височина от 140 м. фонтанът е вдъхновяващ прилив на енергия за всеки, който остане за малко да го погледа.

След като заредите батериите, малко по-нататък пред вас ще разцъфнат цветовете на Английската градина и прочутия цветен часовник – един от символите на Швейцария. Голям е 5 метра и е съставен от около 600 цветя, които се подменят всеки ден. Изумително. Очакват ви още няколко изненади: лобното място на австрийската принцеса, вилата на Ротшилд и дома на жената на Наполеон. Впечатляващи къщи, които си заслужават пътуването.

За един час пътешествие по вода поглъщате порция природна и историческа гледка, които остават траен спомен за Женевското езеро. Ако пък търсите древни исторически гледки на благородниците, живели в Женева, посетете квартал Каруж, разположен в покрайнините на града. Каруж пази спомени от минали епохи като италианските къщи в ретро стил и много други.

Продължавайки по стъпките на древните цивилизации, населяващи града, обръщаме поглед към най-високото място – хълма с катедралата Св. Пиер. На връщаме слизаме към градския парк, за да обиколим статутите на основателите на конфедерация Швейцария. Каменните паметници в цял ръст са с доста внушителни размери, знак за голямата почит, която жителите им отдават.

След като заситихме глада си за културно-исторически находки е време да се захраним с вкусните традиционни специалитети на страната – прочутото швейцарско сирене фондю. Прилича на кашкавал, а когато се разтопи на тиган се разтяга точно като него. Поднася се с препечени филийки, върху които се намазва, за да не е прекалено тежко за стомаха. Има силна, натрапчива миризма, която първоначално не вдъхва доверие, но когато го опитате, ще сте на друго мнение. Нека прибавим и чаша червено вино, така идилията е пълна. Най-голямото разнообразие от ресторанти, които предлагат това сирене, ще намерите на Великденската улица. Освен с фондю, швейцарската кухня е известна  и с рьоштите – леко запържени картофи с бекон и яйца на очи отгоре. Добър апетит!

Сити и отпочинали, сега сме готови за малък тур около Женевското езеро, което се простира чак до Алпите. В далечината виждаме заострените им бели върхове. Картината ни напомня за шоколада Милка, природата е по-жива отвсякога. По време на обиколката ще забележим малки замъци в строг, изчистен стил – това отново е препратка към благородниците, населявали града. Женева е като истински средновековен замък, в който винаги ще остане една тъмна стая, пълна с тайни, неразгадани от мен. Пожелавам ви да успеете да ги разкриете!

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар