Зимбабве – чудото на Африка

Booking.com

Зимбабве е изумителна страна, която може да предложи много неща на един пътешественик – извънредно красиви пейзажи, богата и разнообразна тропическа природа, вълнуващи приключения, рафтинг, сафарита, африканска музика и танци. За всеки, който иска да опита най-доброто, което може да предложи Африка, Зимбабве е идеалната дестинация.

Започнете обиколката на страната от столицата Хараре, която е и най-големият град в Зимбабве. Той е не само столицата, но и сърцето на нацията в почти всяко отношение. Градът е просторен и красив. Ако го посетите през септември или октомври, ще видите как цъфтят многобройните дървета джакаранда – лилавите цветове покриват клоните и оцветяват улиците, когато цветчетата им започнат да капят. Резултатът е пъстър град с пурпуни улици и паркове, отрупани с розови, червени, сини и бели петна.

Градините на Хараре са най-големият парк в града. Там ще видите умалено копие на дъждовна гора, включващо и макети на прочутия водопад Виктория и пролома на Замбези. В града има и много други паркове и градини, както и безброй открити бирарии и кафенета, в които с удоволствие ще прекарате времето си. В центъра се намира търговската част и няколко улици, които са затворени за автомобили, така че спокойно можете да се насладите на обикалянето пеш по магазините. Само на 5 км от центъра на Хараре се намира най-големият пазарен център и Мбаре мусика- най-оживената автобусна гара в страната. Трафикът в столицата е доста натоварен. Градът ще ви направи влечатление със своите небостъргачи, евтини магазини и хотели и активен нощен живот, който е съсредоточен главно на запад от търговската част.

Една от забележителностите в Хараре е гранитно възвишение Копие. Намира се в югозападната част на столицата и от него се разкрива невероятна гледка към целият град. Други интересни атракции са Националната галерия „Родс“, където ще видите местни и чуждестранни произведения на изкуството, както и музеят „Кралица Виктория“, който е посветен преди всичко на естествената история. В Националната галерия има магазин за подаръци, който предлага богата гама от продукти на изкуството – скулптура, живопис, текстил, бижутерия, книги, предмети, занаяти и други автентични подаръци, вдъхновени от африканската култура и традиции. Уестгейт е голям мол с вътрешен двор с фонтани, който ще откриете в покрайнините на града. Сам Леви е селище в предградието Бороудейл, проектирано да изглежда като английско село. И двете места са приятни за пазаруване. Има и много крайпътни продавачи, които продават разнообразни стоки. Нощният живот в Хараре е доста буен и предлага достатъчно клубове и дискотеки, където можете да се забавлявате до сутринта.

Зимбабве ще ви очарова с множество национални паркове, по-известни сред които са Хванге, Матобо и Басейните мана. През 19 век територията на днешния Национален парк Хванге е служила като ловен резерват за Ндебелските крале. През 1929 г. Хванге получава статута си на Национален парк. Неговите създатели са направили изкуствени водни басейни, което по-късно е помогнало за концентрирането на много интересни представители на животинския свят. Ако желаете да посетите парка, изберете сухия сезон – от септември до октомври, когато животните се струпват около водоизточниците. Друга интересна туристическа дестинация е Национален парк Матобо, който е дом на черния орел – това е единственото място в света, където можете да видите този вид. Тук можете да срещнете още черен и бял носорог, антилопи, зебри и жирафи. Можете също така да се разходите из фермата Тенгененте и да се възхитите на просторните градини, които съдържат около 17 000 оригинални скулптори. Стаите и храната във фермата са на високи цени, но по-авантюристично настроените могат да си донесат храна и палатка и да пренощуват на открито. В северната част на Зимбабве е разположен и Националният парк Мана („мана“ означава „четири“ на африкански), където има четири красиви езера – Лонг, Майн, Чине и Чисамбик. Тук ще видите и различни африкански животни като хипопотами, слонове, хиени и лъвове, а през нощта ще чуете звуците, които издава дивата природа.

Друго незабравимо преживяване в Зимбабве е посещението на прочутия водопад Виктория, признат за едно от най-големите чудеса на света. Дъхът ви буквално ще спре пред хилядите тонове вода, които се изливат Дяволското гърло на водопада. Ако разполагате с повече пари, можете да наемете хеликоптер и да видите водопада отгоре. Наблизо се намира град Форт Виктория, който е главният град в Централно Зимбабве и е заобиколен от истинска джунгла. Ако сте любителите на силните усещания, тук ще намерите много начини да погъделичкате адреналина си. Имате възможност да избирате между скок с бънджи, рафтинг, скок с парашур, парапланеризъм и други подобни удоволствия. За по-спокойните натури се предлага разходка по поречието на река Замбези, по време на която можете да се насладите на красотата на дивата природа. На около 5 минути пеш от водопада се намира жп гарата. От там можете да хванете влака за град Булавайо – вторият по големина град след столицата Хараре. Друго приключение е пътуването с корабче по Замбези, по време на което ще може да слезете и да разгледате островчетата в реката. Ще си устроите среща с носорози, маймуни и други животни, ще се наситите на невероятни цветове, ухания и запомнящи се гледки.

Друга атракция зя туристите е Велико Зимбабве, средновековен град от 13 век. Останките се намират на около 15 км южно от Форт Виктория и са наистина впечатляваща гледка, която си заслужава да видите. Особено величествена е основната галерия с нейната кръгла и невероятно висока кула и стени. Стабилното отбранително съоръжение се издига над една 27-метрова урва и е известно като „Акропола“. Всички постройки са изградени от местен гранит, като при градежа не е използван никакъв цимент, хоросан или друг свързващ материал. Стените се издигат на места до 11 м и са с ширина 10 м. В другия край на града се намира още една огромна каменна постройка, наречена „Хълмът на руините“, където вероятно са живеели владетелите и благородниците. Около тези две големи постройки имало много кръгли колиби, построени от кал, в които живеели обикновените хора. Велико Зимбабве е най-голямата древна конструкция в този район на Африка.
Зимбабве е страна, която ще задоволи нуждата ви от приключения, желанието да видите изгубени градове и да разгадаете древни тайни. Тук ще видите животни, които се срещат само в тази част от света, ще се насладите на екзотична храна и ще добиете лични впечатления за начина на живот на хората в Африка. Една интересна туристическа дестинация, която си заслужава да посетите и която ви обещава да не скучаете дори за миг.

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар