Езерото Керкини – рай за природолюбителите

Пролетта е сезонът, който ни напомня колко прекрасна може да бъде природата и колко лесно можем да се заредим с позитивни мисли само с една разходка. Невероятно е как нещо толкова тривиално като определен наклон на планетата, благодарение на който слънчевите лъчи започват да нагряват все по-силно, води до естественото възраждане на природата около нас. Това е времето, когато животът на земята приема друга посока и става все по-активен, което предполага, че почивка сред природата е идеалното бягство от еднообразието на ежедневието, а перфектното място е там, където природата предлага цялата си прелест необременена от човешката намеса.

Едно от прекрасните райски кътчета за природолюбителите е известното езеро Керкини. За някои може да е познато с българското название Бутковски гьол или Бутковксо езеро, тъй като в миналото това чудно кътче земя се е намирало на българска територия. Навремето езерото е било блато, но благодарение на човешката креативност с времето успява да се превърне в уникална екосистема. Днес езерото Керкини е официален природен резерват, защитен от Рамсарската конвенция и включен в Натура 2000.

Големината на езерото се променя през различните сезони, края на пролетта може да достигне до 75 km2, а през есента достига своя минимум от 54 км2. Мястото е особено атрактивно за професионални орнитолози или просто за любители както на птиците, така на флората и фауната, които са в изобилие на това прекрасно място. На първо място туристите се наслаждават на природни гледки и красоти, които буквално могат да спрат дъха на всеки ценител на природата.

С течение на времето около езерото Керкини се образувала уникална екосистема. Растителните видове са над 800, от които 35 вида мъх, 120 разновидности на гъбите и 40 вида лишеи. Ако предприемете разходка в самото сърце на езерото ще се насладите на прекрасните цветове на водна лилия, воден орех, плаваща лейка, и коринстка власантка. Последните три са изключително редки и поради тази причина са включени в Червената книга на защитените видове. Неповторимо е човек да се наслади на тези прекрасни растения, които освен с уникалните си характеристики ни карат да се замислим още повече за тайнството и магията на приордните дарове. Красотата обхваща и околностите на езерото, пролетно време великденче, мак и лайка обагрят полетата наоколо, а анемониите и асфоделите палаво се надигат от близките хълмове. В разгара на лятото пък колекцията от различни видове орхидеи гордо показват прекрасните си цветове.

Фауната в областта на езерото Керкини впечатлява още повече. Животинско многообразие от над 2000 вида привлича туристи от цял свят. От насекомите най-впечатляващи са пеперудите, обагрени в различни цветове те летят нагоре надолу сякаш танцуват във въздуха. В района през годината преминават 300 вида птици, сред които за кратка почивка може да се наблюдава и розово фламинго. Малко хора са виждали розово фламинго в естествена среда, а пролетта е сезонът, когато това природно розово съвършенство се отбива именно тук, в това райско кътче от природата. Повече от 140 вида гнездят в района на езерото, а цели 134 вида птици зимуват, което не случайно прави мястото привлекателно за орнитолози, учени и фотографи. Място идеално и за еднодневна семейна почивка, намиращо се в Северна Гърция, в полето на Серес, съвсем близо до българската граница.

Снимка: Flickr

Статията ни е изпратена от Свилен Николов, който се грижи за секцията за почивки на deals.bg

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар