За търсачите на силни усещания – гмуркане с акули в Австралия

Градове като Аделаида и Порт Линкълн в Южна Австралия са известни с популацията си от големи бели акули, обитаващи водите в близост до бреговете им. Много компании предлагат невероятната възможност за гмуркане с акули, като страстните водолази могат да видят великолепните животни съвсем отблизо. Това е възможно с помощта на специални метални клетки.

Carcharodon carcharias или Голямата бяла акула е един от най-страшните хищници обитаващи планетата ни, поради което е била основна тема в книги, филми и документални поредици десетилетия наред. Това не е случайно заради размерите и: дължината и достига до около 5 метра, теглото до 800 кг, а склонността й да яде всичко, което плува наоколо е изключително характерно за нея. Изисква се много смелост, за потапяне във вода гъмжаща от акули. Въпреки това, напредъкът в осигуряването на безопасност на гмуркачите е направил това приключение  възможно за много желаещи. Аделаида и Порт Линкълн предлагат някои от най-добрите условия за гмуркане с акули в клетка.

Има много туроператори тук, които се занимават с популяризирането именно на тези услуги. Възможностите са две: наблюдаване на акулите от лодката или гмуркане в клетка с тях.  Здравата метална клетка осигурява защита срещу акулите, проявяващи любопитство към нея. Обикновено те плуват наоколо, оглеждат я, но решават, че потенциалната храната не им харесва и отплуват. Това предоставя чудесна възможност да се направят снимки и видео на белите хищници, плавно порещи хладната синя вода.

Доста се е дискутирало дали тази практика е етична спрямо животните. Например, провокирането на акулите чрез такъв вид дейност и връзката, която те евентуално правят между хората и храната. Майкъл Шол, морски биолог и основател на дружеството за изследване и защита на белите акули (White shark Trust) защитава тази практиката, заявявайки, че големите бели акули са номади и следователно не идентифицират човек като потенциална стръв, освен ако не се провокират многократно.  Той отбелязва също, че за една акула лодката, клетката и хората са гигантски обекти, прекалено големи, за да бъдат храна за тях. Любопитството е това, което ги кара да се приближават до човек, а не мисълта за евентуална обилна храна. Други експерти също подкрепят тази кауза, която всъщност увеличава информираността и предлага ценни възможности за научни изследвания.

Въпреки, че могат да се наблюдават през цялата година, броят на големите бели акули нараства между май и октомври, заради увеличаване на местната популация от морски лъвове и тюлени. Факт, поради който акулите се приближават по близо до плячката си и брега. Затова този период се счита за най-подходящ за гмуркане в клетка. Туроператорите предлагат няколко различни пакета, подходящи за всеки вкус – за смелите, които искат да се гмурнат и за тези, които просто ще наблюдават без да влизат във водата. Погледнете предложените хотели и изберете този, който ще задоволи желанията Ви и се подгответе за ненадминато подводно приключение!

Arkaba Hotel,   Adelaide 4*
Отстъпка 35%! Офертата е валидна до 7 януари 2014 г.

BreakFree Hotel Adelaide 4*
Отстъпка 25%! Офертата е валидна до 9 септември 2013 г.

BreakFree Directors Studios Hotel, Adelaide 3*
Отстъпка 20%! Офертата е валидна до 20 септември 2013 г.

Hotel Grand Chancellor Adelaide on Hindley 4.5*
Отстъпка 20%! Офертата е валидна до 4 януари 2014 г.

Mansions on Pulteney, Adelaide 3.5*
Отстъпка 20%! Офертата е валидна до 30 юни 2016 г.

Stamford Grand Adelaide 5*
Отстъпка 20%! Офертата е валидна до 31 август 2013 г.

Port Lincoln Hotel 4*
Цени от 173 щ.д.

Southern Blue Apartments 4*
Цени от 153 щ.д.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар