От Асеновград до Смолян

Booking.com

Средния и Западния дял на Родопите са живописен кът от България, който се простира между планините Рила и Пирин на запад, Горнотракийската низина на север, Източните Родопи на изток и Беломорската низина на юг. Тази част от Родопите включва многобройни планински дялове, със звучните имена: Боженец, Велишко-Виденишки, Снежанка, Сюткя, Дъбраш, Баташка планина, Девинска планина, Чернатица, Перелик, Букова планина, Добростан, Радюва планина и Преспански дял. Туристът поел към тази част на Родопите ще се впечатли от живописните дялове, разсечени от китни речни долини, причудливи била, достигащи 1450 – 1650 м височина и обширни зелени котловини, дълги ридове, прорязани от туристически пътеки, реки и бързеи с кристално чиста и студена вода, небесносини езера и величествени скални фигури. И ако искаме да опознаем и тази част от неповторимите със своите багри и история Родопи, избираме следния маршрут: Асеновград – Бачково – Нареченски бани – Чепеларе – Смолян.

Поемаме към един от най-големите градове в Западните Родопи – Асеновград, разположен в живописното дефиле на река Чая, при нейния изход от Родопите към Тракийската низина. На 2 км, преди града величествено се издига Асеновата крепост, която при цар Иван Асен II служи за военен пост при отбраната на южните граници на Българското царство. През този период е построена и тамошната църква „Света Богородица Петричка“. При падането на България под османска власт крепостта е разрушена. Асеновата крепост е сред Стоте национални туристически обекта и е отворена целогодишно за многобройните туристи минаващи от тук. Асеновград е известен и с многото си църкви, манастири и параклиси, което го прави важно средище за религиозен и културен туризъм. Особено атрактивни за гостите на града са туристическите маршрути до близките манастири „Света Петка“, „Свети Кирик“ и „Араповския манастир”. Около града има общо 5 манастира, 15 църкви и 58 параклиса, както и исторически, етнографски, палеонтологичен и винарски музей. Край Асеновград се намира и комплексът за спортен лов и риболов „40-те извора“.

На 9 км южно от града, по посока Смолян се намира село Бачково, известно с построения през 1083 г манастир “Успение Богородично”. На 15 август, когато се чества църковния празник Успение Богородично, е празникът на манастира. Китният манастирски двор се изпълва с много хора, дошли да се преклонят пред чудотворната икона на св. Дева Мария. Ако пожелаете да отседнете в това родопско село, можете да пренощувате както в Бачковския манастир, така и в няколкото уютни семейни хотели и къщи за гости. Над Бачково се намира и една уникална природна местност „Кръстова гора”. И ако уникалната природа на Родопите ви е запленила то непременно посетете скалната забележинелност „Беланташ”, намираща се на 30 км от Асеновград. Причудливата скала има форма на вдлъбната леща, в краищата на която са издълбани четири дълбоки отвора, отговарящи на посоките на света. Не са една и две легендите свързани с този природен феномен. И ако времето и маршрутът ви позволяват непременно се полюбувайте и на други природни дадености в региона –  резерватът „Червената стена” в землището на село Бачково, пещерата „Топчика”, местностите „Усойката” и „Лале баир”. Именно тук расте балканският ендемит родопско лале.

Курортното село Нареченски бани е следващата точка, към която се отправяме. Известно със своята уникална природа, минерални извори с лековити води и благоприятен климат, селището е разположено върху планинските хребети на родопския масив, покрай река Чая, на 25 км от Асеновград. В курорта са построени много нови хотели, ремонтирани са стари бази, като са създадени прекрасни условия за съвременно лечение и пълноценен отдих.

В централната част на Родопите, по горното течение на река Чепеларска, на 1150 м надморска височина се намира град Чепеларе – следващото кътче в този планински район, което трябва да бъде посетено. В това градче са готови да ви посрещнат по всяко време на годината. Има повече от 200 семейни хотели и къщи за гости. Уютните механи и битовата атмосфера в тях ще ви накарат не само да се насладите на вкусните родопски специалитети, но и да усетите пъстротата и духа на Родопите.

А ако обичате зимните спортове и осъществите тази екскурзия през зимните месеци, трябва да знаете, че само на 1 км от града се намират две ски-писти – „Мечи чал 1“, с дължина 3200 м и „Мечи чал 2“, с дължина 5200 м, които са между най-добрите алпийски трасета в Европа. Продължаваме в посока Смолян, като само на 10 км след Чепеларе и 15 км преди областния град пристигаме в известния планински курорт Пампорово. Разположен в сърцето на Родопите, в подножието на връх Снежанка, на 1650 м надморска височина курортния комплекс е посещаван целогодишно от много български и чуждестранни туристи. В близост до курорта се намират резервата “Момчиловски дол”, който представлява естествена гора от черен бор и смърчовото съзвездие “Ардашлъ”, обявено за природен паметник. На 37 км от Пампорово,  до село Могилица се намира местността „Сините вирове“. Там туристът може да се полюбува на една от най-красивите пещери в Родопите – Ухловица, известна с това, че в края й се намира „Ледения бял водопад”. И ако въпреки това сетивата ви остават ненаситни към природните красоти на Родопа планина, непременно посетете близките села – Павелско, Орехово, Забърдо и Проглед. Първото от тези живописни селца е сгушено в подножието на родопския дял „Радюва планина”. Само в тази част на планината има 45 пещери, от които най-голяма е „Челевещницата”. Село Орехово ще ви омая не само с дивната си природа, но и със защитените от закона природни феномени в околността: Скален пролом по поречието на река Орешица, Водопада в местността “Скакалото”, скалния масив „Костен камък” и пещерните образования „Ваклите дупки”. Родопското село Забърдо е известно не само с екологично чистата си природа и хубавото кисело мляко, но и с многото природни дадености: „Тьовната дупка”, „Сливова дупка”, както и скалните образования „Глухите камъни”,  „Айдарски камък” и  „Чудните мостове”. Село Проглед ще ви очарова с местната природна забележителност „Куцинско блато”, в което има естествено находище на Родопски крем, растение включено в “Червената книга” на България.

Областният град Смолян е в подножието на най-високия връх в Родопите – „Голям Перелик” /2191 м височина/. В непосредствена близост до него е и едноименната хижа, която може да ви подслони. Смолян е град с традиции и пъстър културен живот. Гостите могат да посетят Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“, Историческият музей „Стою Шишков“, който се слави с изключително богатата си археологическа и етнографска сбирка, Художествената галерия, притежаваща платна на едни от най-големите български художници. В града има и много църкви – „Свети Георги“, „Света Богородица“, „Свети Теодор Стратилат“, „Свети Висарион Смоленски“, „Света Неделя“, „Свети Николай Чудотворец“. Други забележителности в областния град са: Мерамовата, Сариевата и много други възрожденски къщи, Али-Бейският конак, Пангаловата къща, Медникарската чаршия и други. Над Смолян, амфитеатрално са разположени седемте Смолянските езера.

Край близкото село Триград пък се намира известното „Триградското ждрело”. Подпочвените води тук са образували много пещери: „Дяволското гърло”, „Ягодинската пещера”, „Ухловица” и още много други, повечето от които не са изследвани напълно. Тази част от Родопите е осеяна и с причудливи скални фигури – Юнака, Невястата, Соколица, Орфеевата скала, Голямата стена и други.  Родопите са свидетели на много тъжни и радостни исторически моменти. Из цялата планина са пръснати паметници, свидетелстващи за това – Паметникът на полковник Серафимов и 21 пехотен полк на връх Средногорец, паметникът на Невястата над Смолян, паметникът на Орфей в областния град и още много други. В смолянския регион е и известната местност „Рожен”, свързана както с историята на Родопите, така и с местните песни и танци. Тази част на Родопите предлага множество пътища, по които може с дни и седмици да се броди сред разнообразна природа – вековни гъсти гори, скалисти върхове, просторни била, покрити с дъхави цветя и билки, величествени ждрела и пещери, които спират дъха, пенливи реки и буйни водопади.

Родопите са уникални сред останалите българските планини с това, че са съхранили живот в многобройните родопски селца с изключително красиви старинни къщи, древни мостове, каменни чешми, параклиси и джамии. Тук всеки турист ще преоткрие и най-голямото богатство на Родопите – добри, сърдечни, трудолюбиви и гостоприемни хора. Туристите посещаващи Родопите, па макал и за пореден път, остават очаровани от тучните ливади, изпъстрени с шарени цветя, величествените гори от смърч и ела, осеяни с горски ягоди, малини и боровинки. Най-хубавото нещо в една екскурзия са неочакваните, непредвидени срещи, откриването на неща, за които нито сте чували, нито сме чели, нито сме предполагали че могат да ни се случат … неща, които могат да се усетят само със сетивата, неща които остават като мил спомен в сърцето, веднъж и завинаги!

Запазете Вашата Почивка Още сега:

Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар