Намибия – диамантът на Африка

Намибия е огромна, красива и разнообразна. Това е една пустиня от 800 000 кв.км., населена едва от 2 млн жители. Тя е все по-търсена туристическа дестинация поради красотата на девствените плажове и на дюните от червен пясък. Пустинята Намиб, за която се смята, че е най-старата в света, се простира на 1 500 км покрай брега. Вътрешността е заета от високо плато, което се спуска на изток към пустинята Калахари. На северозапад се издигат планините Коаковелд. Известна като най-големият износител на диаманти в света, Намибия самата блести като скъпоценен камък сред останалите държави в Африка. Тази невероятна страна предлага едни от най-силните усещания за пътешествениците из Африка.

Виндхук, столицата на Намибия, е първото място, от където трябва да започнете да опознавате страната. Градът се намира в суровите планини Хомас-Хохланд в централната част на страната. Със своите 280 000 души население Виндхук е най-големият град в Намибия. Съвременен, космополитен и скъп, градът е пълен с кафенета, модни бутици, магазини, ресторанти и хотели с нощни клубове и дискотеки. Определено сред забележителностите, които трябва да видите в града са замъците, построени в началото на XX в. – Хайнцбург, където се намират едни от най- реномираните хотели: „Шверинсбург” и „Сандербург”. Можете да разгледате Националния музей, където са изложени повече от 2 млн предмети, разказващи за природата, историята и културата на страната. Една от залите се намира в стар немски форт. Посетителите на музея могат да се разходят по стаите на старинната постройка. Музеят е известен с голямата си колекция от експонати по естествена история, която ще ви запознае с животинските видове в цяла Африка. Има и зала с препарирани животни, в която са събрани и изложени моделите на всички животни, които се срещат в Намибия. Друга атракция е змийският парк, където можете да видите отровни змии, които се отглеждат в терариуми със стъклени стени. Интерес за ценителите на културата би представлявала и Националната галерия на изкуствата. Освен постоянния фонд тук се провеждат редовно и изложби на съвременните изкуства и занаяти, където можете да се запознаете с традиционните занаятчийски изделия на Намибия.

След като разгледате столицата, можете да се отправите към Свакопмунд, петият по големина град в Намибия и основен морски курорт на страната. Основан от немски колонисти през 1892 г, в миналото градът е бил водещо пристанище в региона. Днес прекрасната атмосферата и архитектура на Свакопмунд сякаш ви отнасят в края на XIX в. и ви напомнят за живота по това време. Можете да посетите градския аквариум, градския музей и музея за минерали, където е изложен най-големият кварцов кристал в света. Не пропускайте да се насладите се на пустинята и морето от красивата старинна кула Вурман. Наблизо е Тифелфонтан – странен район с гори и „бушменски” рисунки в една пещера. От изображенията най-известно е „Бялата дама от Бранденберг”. Изобразена е процесия от хора, водени от жени. Фигурите са от средиземноморски тип и по изящност и композиция приличат на египетските фрески. Доминираща фигура в процесията е на жена, известна като Бялата дама, облечена в прилепнали към тялото й панталони, с лотосов цвят в едната ръка. Тя и спътниците й имат лъкове, а китките им са предпазени от ръкавици. Всички носят обувки на краката си, а някои са с червени коси и сложни прически. В този район се намира затихналият вулкан Еронго, около който са открити голям брой „бушменски” изображения. Тук е и Изгорената планина, напълно лишена от растителност и състояща се от застинала лава във всички цветове на дъгата, както и вкаменената гора покрай пътя за Тора Бей.

Едно от местата, които задължително трябва да посетите в Намибия, е Сосуфлей – своеобразен оазис насред пустинята. Намира се сред най-високите пясъчни дюни в света. Можете да се катерите по тях и да се спускате надолу по склоновете им. Между април и септември тук се образува малко езеро, където се събират скокливи газели, всякакви други животни и дори лъвове. Можете да прекарате нощта на къмпинг и да гледате смълчаните дюни, притихнали под лунните лъчи. Цветът на тези дюни е нещо средно между кайсия и бордо, в чиито подножия се намират бели на цвят засолени почви. Най-високата дюна достига до 325 м и именно с дюните са свързани главните развлечения в Сосуфлей – возенето със специални автомобили и спускането по дюните с дъски, наречено сандбординг. Не далеч от Сосуфлей се намират красивите каньони Сесрием каньон и Фиш Ривер Каньон, който е дълъг цели 160 км и е вторият по дължина в Африка. Ако сте любители на екстремните приключения, можете се отправите на вълнуващ трекинг, по време на който да преодолеете около 80 км по коритото на каньона. Най-подходящи месеци за тази авантюра са между май и септември. В северната част на Намибия можете да видите националния парк „Етоша Пан“, един от най-големите резервати в света. Тук можете да наблюдавате над 114 различни видове животни – от най-големите в света слонове до джуджетата антилопи дик-дик, тежащи около 5 кг. Те се струпват около постоянните водоизточници през сухия сезон от май до декември. Тези места са оборудвани със специални навеси за туристите, където можете през цялата вечер да наблюдавате поведението на животните. Това е много по-увлекателно от това само да ги зърнете. Друг парк в северната част на Намибия е „Ватерберг”. Той е по-малък от „Етоша Пан”, но във „Ватербер” преобладават субтропична растителност и климат и е по-влажно. В парка препускат редки видове антилопи, а Утес Окаракувиза е единственото място в страната, където грифите отглеждат своите малки птичета. Следващата голяма забележителност в тази част на страната е метеорита Хоба. Този древен метеорит е паднал на земята преди 30 години. Представлява голяма впечатляваща каменна маса, тежаща около 50 тона, съставена от желязо и никел. Според оценката на специалистите възрастта на това образование е не по-малко от 100 млн години. За да изглежда метеорита по-солиден, около него е изграден амфитеатър и е издигната стена, бърху която е изписана неговата история.

Намибия е страна, която ще ви удиви със своята уникална природа, сред която ще се чувствате така, сякаш сте попаднали в рая. Гледката на обагрената в кафяво и червено пустиня, над която се извисяват планините, ще се запечата трайно в съзнанието ви и ще извиква у вас приятни спомени, дълго след като се върнете обратно у дома.

Провери и Намери Най-Ниската Цена Сред 1 206 987 Места за Настаняване по Целия Свят:

Booking.com онлайн хотелски резервации

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар