Рим – вечният град

По доходи от туризма Италия е на първо място в света. Развиват се всички видове туризъм – курортен, исторически, религиозен, ловен и др. Основните туристически райони са Североизточен (Трентино-Алто-Адидже, Венеция и др.), Централен (Рим, Флоренция, Пиза и др.) и Южен (Ревиерата, Неапол-Соренто-Капри, Сицилия и др.). За туристите особен интерес представлява Централният район, който е богат на културно-исторически паметници и традиции в туризма. „Вечният град” е толкова богат с исторически, художествени и духовни ценности, че с него не може да се сравнява нито един град в света. Той е разположен върху седем хълма край р. Тибър, на 20 км от морския бряг.

Най-доброто време за посещение на Рим е лятото, като средната юлска температура е от 20 до 28 С. Най-много вали през зимата и началото на пролетта. Има голям избор от хотели, където да отседнете, но за предпочитане е да се ориентирате към центъра, тъй като можете да отидете пеш до повечето атракции от там. Хотелите в центъра са скъпи, но са добра алтернатива, особено ако нямате нищо против да си готвите от време на време сами. Друга алтернатива е да си наемете апартамент директно от собственик или чрез агенция.

Рим разполага с голямо богатство от забележителности. Внушителни са останките от Римския форум, разположен между хълмовете Палатин, Капитолия и Есквилин, в който векове наред е било мястото на градския живот, където се намирали най-важните обществени сгради.

Друга известна забележителност в Рим е Колизеума, започнат да се строи през 72 г. пр. Хр. От Веспасиан и официално открит през 80 г. пр. Хр. От Тит. Амфитеатърът е един от най-големите паметници на римската цивилизация, имащ елипсовидна форма и височина от 57 м, с 80 арки. Това, което прави впечатление отвън е, че цялата сграда е надупчена с големи дупки от поне 30 см в диаметър, които са част от оригиналната конструкция на Колизеума и в тях са били закотвяни железата, които са носили бляскавата мраморна фасада на сградата. Цялата арена е била облицована с най-висококачествен мрамор. Можете да се възползвате от малко по-скъпата цена за разходка с водач, което ще ви спести висенето на общата опашка, а и освен това ще ви осигури екскурзовод. „Колосът”, намирал се на трийсетина метра от амфитеатъра, е около 30-метрова статия от позлатен бронз, изобразяващ Нерон. Главата му е обкръжена от 7 лъча, подобни на лъчите на Слънцето, което той олицетворява. По нареждане на владетеля скулптурата е поставена в неговия Златен дом след пожара в Рим през 64 г. През 248 г., по случай хилядолетието от основаването на Рим, Колизеума е средище на още по-пищни и разточителни увеселения, отколкото при откриването му. Организирана е борба с 2 000 гладиатори. Гладиаторските боеве продължават до 405 г. През 1755 г. папа Бенедикт ХІV освещава Колизеума и той престава да е главната арена в Рим.

Хълмът Капитолий е бил политическия и културен център на древен Рим. На него са били издигнати храмове на Юпитер и Юнона Монета. Архитектурният комплекс е приведен в порядък от Микеланджело през ХVІ в. Изкачвайки се по стълба се стига до трапецовидния Капитолийски площад, на който се намират три двореца – Сенаторския, Двореца на консерваторите и Новия дворец. В Двореца на консерваторите се пази бронзовото ваяние на вълчицата, символ на Рим. Скулптурата датира от V в.пр.Хр. Изложена в храма на Юпитер, тя е поразена от мълния, която поврежда задните й лапи. Днес тук е и статуята на близнаците Ромул и Рем, създателите на Рим.

Световно известни са площадите Испания, Навона, Пополо, Куиринале и прекрасните фонтани. Фонтанът на Пиаца ди Спаня, в подножието на стълбите към Тринита деи Монти, се нарича „голяма лодка”. Папа Урбан VІІІ поръчва изграждането му, за да се съхрани в паметта на римляните споменът за ужасяващото прииждане на Тибър, отнело живота на хиляди хора, а когато водите се отдръпнали, на площада останала заседнала лодка. Фонтанът е нисък, тъй като налягането на водата на това място не позволява водоскоци и каскади. Друг известен фонтан е фонтана ди Треви, който е тържествено открит през 1762 г. Поверието гласи, че който хвърли монета във водите му, пак ще посети Вечния град.

Интерес представлява и Пантеона, издигнат насред Марсово поле. Издигнат е купол , висок 43 м и също толкова в диаметър, с овален отвор в зенита с диаметър 9 м, построени са седем капели в чест на планетните божества.

В Рим има над 400 църкви, най-известни сред които са „Сан Джовани Латерано”, „Санта Мария Маджоре”, „Сан Пиетро” и др. „Сан Пиетро” е най-обширната базилика в християнския свят – 22 067 кв. м, дължината й е 211 м. Кръстът, увенчаващ купола, издига култовата сграда до 132 м.

Много дворци са превърнати в галерии – Венеция, Барберини и др. Световно известна е галерията „Вила Боргезе” от ХVІІ в., където се съхраняват много известни скулптори и картини. Във „Вила Джулия” се намира нацоиналния музей с много древни експонати – етруски семеен саркофаг, бронзови и керамични статуетки и др. В „Римския национален музей” се съхранява богата колекция от древното изкуство на света.

В Рим се намира и папската държава Ватикана, която е резиденция на Папата от 1377 г. Разположена е на едноименния хълм.

Специфичната италианска кухня (спагети, пици и др.), вината и музикалните традиции също привличат чуждестранни туристи, идващи да видят родината на Данте, Микеланджело, Леонардо да Винчи и др. Известни личности.

Рим съчетава в себе си монументалността на историческия център и чертите на съвременна метрополия. Това е един невероятна столица, която трудно би могла да се опише с думи. Трябва да отидеш на място, за да можеш да вкусиш от атмосферата на самия град.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар