Тунис – вкусът на ориента

За всеки търсач на силни усещания и за всеки любител на екзотични преживявания Тунис е една добра дестинация. Това е страна на невероятни приключения, на контрасти и дълбоки впечатления. Никъде другаде пясъкът не е толкова мек, а водата – толкова бистра.

Преди да се отправите натам е хубаво да знаете какво да очаквате. Ако се чудите кога да отидете, то най-подходящото време за почивка е в началото на юни или септември. Тогава температурите са сравнително поносими, а вечерите са хладни и приятни. Затова е хубаво да носите връхни дрехи и дълъг панталон. Зимата също е мека – средно между 12 и 14 градуса по Целзий.

Това, което ще ви впечатли в африканската държава, е начинът, по който са разположени хотелите. Строителството е ниско и разлято и в никакъв случай нямате усещането, че пред погледа ви се натрапват сгради и постройки. Не съществуват общи правила и критерии, по които да се квалифицират хотелските услуги. Затова се осведомете предварително за възможностите и условията, които предлага избраният от вас хотел. „Amir Palace” е модерен петзвезден хотел, построен в типично арабски стил. Намира се на 7 км от град Монастир – един от най-големите и древни градове в Тунис. Друг известен курорт е Сус. В центъра на града е разположен четиризвездният хотел „Abou Nawas Boujaafar”, а само на 10 км се намира петзвездният хотел „El Mouradi Palace”. Ако предпочетете да отседнете в Хамамет, то най-добрите хотели там са „Iberostar Solaria” и „Iberostar Averroes”. Повечето хотели разполагат с огромни паркове и градини. В тях са посадени фикуси, кактуси, палми, които достигат смайващи размери. Мраморни фонтани, басейни и статуи оформят един пищен и типично по арабски разточителен разкош. Храната обикновено е на шведска маса, но ориенталският вкус е определящ и разнообразните подправки, които използва тунизийската кухня, не биха допаднали на всеки.

Един от начините да се забавлявате и да опознаете Тунис е да отидете на екскурзия в Сахара. Ще видите незабравими неща като Колизеума „Ел Джем”, където са правени част от снимките на филма „Гладиатор”. Това е третият по големина амфитеатър, след този в Рим и Капуа. Амфитеатърът е висок 36 м и е строен в продължение на 12 години. Може да видите истински оазиси, които се срещат само в Либия, Алжир и Тунис. Добра идея е да посетите Матмата, селището на берберите (местното население на Тунис). За да оцелеят в жегата, те са издълбали жилищата си в планината. Къс тунел ще ви изведе в осветения от сахарското слънце вътрешен двор, в четирите стени на който са издълбани стаите. Освен това имате преход с камили, като преживяването си струва и е напълно безопасно, тъй като с вас ще има водач. Камилите са вързани една за друга в керван, а на муцуните им има нещо като намордници, които предпазват туристите, в случай, че камилата реши да хапе или плюе.

В столицата Тунис не пропускайте да разгледате мавзолея на династията на Хасанидите, както и църквата „Възкресение Христово“, разположена в центъра на града. Една от най-големите атракции е бившата резиденция на тунизийски бей от 16 в. – музеят „Бардо”, който е сред най-красивите в света. В музея е изложена най-богатата колекция от римски мозайки и статуите на Херкулес, Бакхус и Изида, датиращи от над 3 000 г. А огромният парк пред музея е невероятно красив.

На десет минути от столицата е легендарният Картаген. От древния финикийски град са останали само руини, но ще посетите римските терми, а после и Сиди Бу Сеид – синьо-белият град на брега на Средиземно море. Фасадите и стените на къщите са снежнобели, а вратите и прозорците са боядисани в светлосини цветове. На всяко ъгълче ще видите сергия, а стоките, които се предлагат, са най-различни – гердани, гривни, керамични изделия, метални чинии, кафези, огледала, чанти и много други неща. Това е град на майстори, занаятчии и художници. Изкачете се на най-високата част и пред вас ще се разкрие една приказна гледка – столицата Тунис и пристанището, а напред в далечината ще забележите Атласките планини.

Задължително трябва да посетите най-известните курорти в Тунис – Сус и Хамамет. Сус е третият по големина град в страната, който е известен морски курорт и разполага с модерни хотели и прекрасни плажове. Хамамет се намира на 65 км от столицата и близостта му до нея го превръща в предпочитано място за отдих. В района около Хамамет се отглежда изключително много жасмин, от който жените си правят гердани, а мъжете си слагат букетче зад ухото. Ще усетите нежния и приятен аромат навсякъде във въздуха. Може би затова и новата част на града се нарича Ясмин-Хамамет. Ако искате да усетите атмосферата през нощта, не пропускайте да посетите Медината. Това е била старата част на селището, където са разположени пазарите и откъдето е възникнал градът. В Хамамет Медината е оградена от високи, крепостни стени, а вътре изобилства с тесни и стръмни улички. Ако сте по-разсеяни, може да се загубите, защото вътре е като лабиринт. Има джамия, магазини и павилиони, от които можете да закупите всевъзможни дрънкулки и сувенири. Такива пазари има и в по-големите градове на страната. Най-известните са в Кайруан, Магдия, Набела, Монастир и Сус. Пазарите работят от 7 до 13 часа по един ден от седмицата и както в много страни от арабския свят, пазаренето е основен момент в пазаруването. Първоначално ще ви предложат много по-висока цена, която стига да имате търпение можете да смъкнете драстично. И въпреки това, често се случва след цялото това пазарене, да се окаже, че сте купили нещо на цена, по-висока от официален магазин за сувенири, в който цените са обявени. Ако сте гладни, в центъра на Хамамет можете да пробвате дюнерите, като ще се уверите, че наистина са много вкусни. Тунизийската кухня е по-пикантна, а подправките придават един по-различен вкус на храната от европейската. Традиционното тунизийско ястие е кус-кус, който се предлага в няколко варианта – постен, с различни видове меса, с риба. Ще забележите, че доста от ресторантите в Тунис има специфичен знак – Туристически ресторант и са категоризирани с 1, 2 или 3 вилици. Тези ресторанти предлагат в менюто си различни специалитети от местната и интернационална кухня, а също така сервират и алкохолни напитки. В останалите ресторанти е забранено сервирането на алкохол. Не пропускайте да похапнете от катмите, които се продават навсякъде с най-различни пълнежи. Пицариите също не са рядкост, а сандвичи и пържени картофи има на всеки ъгъл. Пред входа на някои заведения са поставени огромни купи, пълни с плодове, които примамват минувача да влезе.

Всичко в Тунис ще ви се стори необичайно – храната, миризмата, хората, нравите. Но е истинско, първично, неподправено. Това е една прекрасна страна, която ще ви омагьоса с природата си, с морето и белите плажове, с атмосферата на нощния живот и усмихнатите хора. Една далечна страна, която носи в себе си чар, обаяние и симпатия и която няма как да не плени сърцето ви.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар