Из Троянския Балкан

Ако решите да предприемете екскурзия из Троянския край няма да съжалявате. Това райско кътче от Родината е наситено с културни забележителности, и не само – естествената красота на природата тук е неповторима. Троянският Балкан е част от Централна Стара Планина. Регионът е изключително живописен и предлага съчетание на прекрасна природа, свеж въздух, изобилие от лековити минерални извори, както и съхранени традиции и обичаи. Троянският край е и един от най-богатите горски райони в страната. Вековни горски масиви покриват почти изцяло северните склонове на Троянска планина и Предбалкана.

В тази част на Стара планина се срещат и много видове билки и цветя, някои от които са рядко срещащи се видове. Цялото това уникално природно съчетание предразполага към прекрасни възможности за планински, екологичен и балнеологичен туризъм. Регионът е богат и на културно-исторически паметници и музеи, етнографски сбирки, древни крепости, възрожденски сгради и старинни църкви. Троянският район е интересен и с това, че това място е сред малкотов България, в които занаятчийството е все още живо.

Още като пристигнете в Троянско се подгответе да попаднете в автентични работилници, както и да се насладите на майсторлъка на грънчари, дърворезбари, тъкачи, медникари. Атрактивните места, които можете да посетите по време на екскурзия в Троянския Балкан не са едно и две, затова е добре да отделите няколко дни за спокойна и пълноценна почивка.

Първото място към което е добре да се насочите е Троян – град с богата история, разположен върху двата терасовидни бряга на река Бели Осъм, недалеч от Троянския проход, на 400 м надморска височина. Освен, че е прекрасен български град, Троян е място с много забележителни места, които си струва да посетите. Тук през възрожденско време занаятчийството е било в изключителен разцвет. Строяли са се уникални сгради, които днес са архитектурно и историческо наследство запоколения наред. Част от местата, които непременно трябва да посетите пристигайки тук са: Музея на народните и художествените занаяти, Градската галерия, родните къщи-музеи на Иван Хаджийски и Минко Николов, както и няколкото архитектурни комплекса в района, които биха предизвикали любопитството и интереса на всеки посетител. Музеят на занаятите се намира на централния градски площад „Възраждане”. Уникален е с това, че е единствения в България музей, съхранил богатството на майсторите на народни занаяти и приложни изкуства. Този специализиран музей е своеобразна съкровищница за съхранение, проучване и развитие на самобитното народно художествено творчество. Ще се убедите сами, че задача на музея е не само да събира, съхранява и реставрира великолепни колекции от керамика, метал, народни тъкани и костюми, както и уникални изделия от дърво, изобразително и приложно изкуство, но и да проучва и популяризира народното изкуство и историята на региона. Тук ше се насладите на пъстра и изкрючително богата музейна експозиция разположена в 10 зали, с общо 131326 експоната. От разказа на уредника ще научите много за зараждането и развитието на занаятите в района. Ще се запознаете със спецификата на харектерните за района: керамика, дървообработване, дървостругарство, дърворезба, иконопис, бъкличарство, металообработване, златарство, производство на оръжия, тъкачество и абаджийство. Ще разгледате типичния троянски интериор на балканджийския дом. Ще видите и развитието на съвременните занаяти в този край.

Всеизвесно е, че в троянското село Орешак ежегодно се провежда Национален панаир-изложба на художествените занаятчии. Непосредствено до сградата на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства се намира друга интересна сграда – реставриран турски конак. Тук можете да видите тематичната експозиция „Възраждане“. Изложбата проследява обществено-икономическото и културно развитие на Троян, учебното дело, хайдутството и дейността на местния революционнен комитет, основан от Васил Левски. В експозицията са представени и макети на Взаимното училище, строено през около 1847 г., на църквата „Св. Параскева“, датираща от 1835 г., както и на много други интересни сгради, свързани с историята на Троян. Непременно разгледаите и Картинната галерия в града, носеща името „Серякова къща“. Това е мястото, където можете да се насладите на изумителни платна, доказващи майсторлъка на троянските художници. Галерията се помещава в родната къща на Георги Серяков, който е бил Ботев четник и е загинал през 1876 г. Старинната сграда  е обявена за паметник на културата с местно значение и от 1991 г. действа като градска художествена галерия. Интересна за посещение е и къща-музей „Иван Хаджийски“. Тук можете да видите всичко за творческото развитие на родения в Троян виден социолог, публицист и родоначалник на социалнопсихологическата школа в България Иван Хаджийски, автор на произведенията „Бит и душевност на нашия народ“ и „Оптимистична теория за нашия народ“.  Отбийте се и в някоя от грънчарските работилници на Никола Йовков и Николай Добрев. Това са своеобразни музеи на творчеството на прочутите грънчарски фамилии Йовкови и Добреви. В тези автентични работилници може да се наблюдава извайване и изписване на керамични съдове.

На 10 км югоизточно от Троян, близо до село Орешак се намира третия по големина манастир в България, след Рилския и Бачковския манастири – Троянския. Манастирският комплекс се издига на около 400 м надморска височина. Той е най-големия манастир в Балкана. Ограден е от красиви гори и живописната река Черни Осъм, които придават на мястото допълнителна привлекателност. Преди да прекрачите портите на манастира е добре да знаете някои неща за тази света обител. Предполага се, че Троянския манастир е възникнал още през 13-14 в., независимо че първите писмени източници сочат, че е бил основан около 1600 г. от заселил се там отшелник. Тук определено има какво да видите. Троянският манастир е известен с чудотворната си икона „Св. Богородица Троеручица, както и с манастирската си църква, която днес е забележителен паметник на българската църковна архитектура. Черквата е построена през 1835 г., само за 6 месеца с дарения от местното население. Забележителен е факта, че църквата и манастирската галерия са покрити с невероятно красиви стенописи, дело на Захарий Зограф. Впечатляващ е и дърворезбования иконостас, изработен през 1839-1840 г., от новоселския резбар Никола Матеев. Иконите в манастира също са истински произведения на изкуството – дело са на художници от Тревненсаката и Самоковската школи. Разглеждайки манастирсата обител няма как да не узнаете, че по време на Възраждането Троянският манастир е бил значимо книжовно средище и е подпомагал издаването на множество богослужебни книги, които днес могат да се видят в манастирската библиотека. Интересен факт е, че местните монаси са подпомагали всячески национално-освободителното движение, развивало се в този край. Тук можете да видите и скривалището на Васил Левски, да разгледате троянска битова стая от Възраждането, както и стаята на цар Борис ІІІ, когато е отсядал в манастира. Празникът на тази Света обител е на 15 август – църковния празник Успение на Пресвета Богородица. На тази дата е и големият троянски панаир, възникнал още през Възраждането. Когато разгледате манастира можете да отпочинете на някое от приятните заведения в изградения наоколо комплекс. Мястото е приятно, а и красивата природа няма как да не ви накара да се почувствате по-различно.

На около 2 км източно от манастира се намира параклиса „Св. Никола”. Малката каменна черква е служела за подслон на монасите от Троянския манастир при разбойнически нападения. Още като влизате в църквата ще се впечатлите от великолепните плетеници и орнаменти, красящи църковните порти. Разбираме, че на това място в периода от 1785 до 1810 г. е имало и килийно училище. И понеже сте в района на село Орешак, не пропускайте да разгледате разположеното тук Национално изложение на художествените занаяти и изкуства. То се простира в непосредствена близост до манастира, на площ от 4000 кв.м. Експонатите са представени  в 9 просторни зали. Националното изложение е създадено още през 1971 г. Тук ще проследите историята и тънкостите на народните художествени занаяти, ще можете да разгледате национални и международни изложби които гостуват в момента, ще си купите нещо за спомен от пъстрия базар на произведения, изработени от български майстори. Местна атракция е демонстрирането на тънкостите при варене на прочутата троянска сливова ракия. Изложението работи целогодишно и е изключително посещавано от наши и чужди туристи.

Отбиите се и в троянското село Черни Осъм. То се намира на 12 км от града и само на 2 км от село Орешака. Тук също ще видите интересни неща, свързани с живописната природа на Стара планина, както и с бита и живота на местните хора. Малко са българските села, които могат да се похвалят със свои забележителности, а тук това са Природонаучния музей и Фотоархивната сбирка. Още като влезете в музея ще разберете, че той има изключително богата експозиция. В залите на музея са показани повече от 1200 експоната – представители на всички животински видове, обитаващи Централна Стара планина. Тук можете да видите колекция от 2000 пеперуди, интересна сбирка с насекоми, над 120 вида птици, сърни, благородни елени, елен-лопатар, мечки, глигани, вълци, чакали, диви котки, белки и др. В музея има специална зала за атракции, където ще чуете истинските гласове на птици и животни, ще можете да проследите и тяхното движение в природата. Музеят се ползва и като учебна база, защото разполага с много материали, филми и снимков материал. Фотоархивната сбирка в Черни осъм също е своеобразен музей, само че етнографски. Тук посетителя ще се запознае с културно-историческото и природно наследство на селото. Тук ще видите как са изглеждали черноосъмските къщи, стария метох, местните занятчийски работилници, водениците и казаните за варене на ракия. А факта, че в музея можете да отпиете ароматен билков чай и да опитате от домашно приготвеното сладко от горски плодове ще внесе истинска наслада в душата ви.

В околностите на Троян има и друг не по-малко известен манастир – Зелениковския. Тази Света обител носи името на Св. Йоан Предтеча и се намира в местността „Зелениковец”, в Троянския Балкан, на около 8 км югоизточно от Троянския манастир и на около 5 км южно от село Черни Осъм. Трябва да знаете обаче, че до манастира не може да се стигне с автомобил, както и това, че манастирската сграда все още не е снабдена с ток и вода. И ако решите да посетите мястото, тръгнете с кола от село Черни Осъм към Троян, по посока Балкана. След около 3-4 км извън селото се достига до местния ВЕЦ. От тук нататък разчитайте на пешеходния туризъм. От другата страна на пътя, срещу ВЕЦ-а, започва маркирана пътека за манастира. Така след около 2 ч. и половина ще сте в Зелениковския манастир. Още като пристигнете на това дивно място, ще ахнете – от манастира се открива невероятна панорама към старопланинските върхове Голям Купен и Амбарица. За тази Света обител ще научите, че е основана през 1832 г. от тогавашния игумен на Троянския манастир Партений. Скоро след това обаче бива опожарена. По време на Априлското въстание през 1876 г. турски войски го разрушават при преследване на подвизаващата се наблизо чета на Филип Тотю. Едва през 1913 г. манастирът е възстановен в сегашния си вид, а през 1914 г. е осветена новата му църква. Особен интерес в църквата представлява иконостасът, изработен от майстор Филип Македонеца – представител на Дебърската школа. В манастирския комплекс има черква, както и няколко жилищни и стопански сгради. Тук можете да пренощувате –  условията са скромни, но затова пък природата наоколо е невероятна. И след като сте се насладили на уединението и красотата на Балкана, можете да се отправите в посока северно от Троян, където на 12 км от града е разположен един от най-интересните археологически обекти на региона – римския град Состра, разположен на някогашния важния военен път, свързващ Дунава с провинция Тракия. Според специалистите града е основан през средата на II век и просъществува до края на V век. Днес останките от него могат да се видят край троянското село Ломец. Тук, върху относително равен терен, в предбалкана,  в живописната долина на река Осъм е бил изграден Римски военен лагер. От екскурзовода ще научите, че при археологически разкопки на това място са намерени много монети, съдове и паметници от античността. Най-ценната находка представлява древна тракийска маска от V-IV в. пр. Хр. Долината, в която е разположен лагера е заобиколена от живописни хълмове – Трапезица  на север, Попина могила и Попинка на т.нар. Микренските височини, разположени на запад и Калето, на изток. На юг долината се отваря между землищата на селата Дълбок дол и Добродан. Крепостта е била построена на изключително стратегическо място – контролира подстъпите на юг към Троян, а трасето на пътя преминава в непосредствена близост до него. Източната порта на крепостта, която е била и главната е обърната в посока на местността „Калугерското”. От тук навремето е бил единствения проход към горното течение на река Осъм. Цялата долина, в която се намира крепостта, обхваща приблизителна площ от 4 кв. км. В нея се намират частично проучени антични обекти.

Ако имате време и желание можете да се отбиете и в село Гумощник. Тук има килийно училище, създадено през 1829 г. Сградата е реставрирана през 1979 г. Днес в училището може да се видят дългите чинове с пясъчник, калеми и мастилница, плочките с тесни и широки редове и квадратчета за смятане, табелки за поощрение и наказания, читанка от 1896 г. и наустицата. На първия етаж на училищната сграда можете да разгледате сбирка, която разказва за историята на селото. Когато разгледате всичко това отидете и в местния храм „Св. Николай Летни” и запалете свещичка за здраве. Тук обърнете внимание на уникалния иконостас, изработен през 1839 г. И друго интересно ще видите тук – в двора на църквата е издигнат паметник на загиналите при корабокрушението на кораба „Титаник“ жители на Гумощник.

Ако обичате екстемни и екзотични преживявания, непременн посетете Атракционния въжен парк „КАТЕРИчка“, разположен край Троян, в зонато на национален парк „Централен Балкан”. Тук, сред девствените гори на Стара планина има изградени редица съоръжения като греди, въжени стълби, въжета, мостове и др., преодоляването на които ще предизвика незабравимо преживяване у вас, свързано с много емоции и адреналин. В този красив край на България със сигурност има още какво да се види, но може би по време на следващата екскурзия, която със сигурност отново ще е из някое от райските кътчете на нашата Родина!

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар