Ерланген – предизвикателствата на Бавария

С наближаването на лятото започвате да се замисляте къде да прекарате почивката си. Топлото време настойчиво ви кара да се откъснете, да избягате, макар и само за миг от уморителния работен ден и да дадете воля на мечтите си. Ако искате да се насладите на истински вълнуваща и приятна почивка, можете да посетите град Ерланген, който е разположен в Германия. Той е малко познат, но това го превръща в още по-голямо предизвикателство за туристите.

Добре е да знаете, че в града и околността му има над 3 200 места за отсядане, разпределени в хотели, гостилници, пансиони и къмпинги. Друг вариант за преспиване е наемането на частни вили, стаи или апартаменти. Цените за тях варират от 35 до 65 евро на човек. Най-изгодната алтернатива са т. нар. „младежки хотели”. Срещу 18,50 евро ще получите нощувка и вкусна закуска на сутринта.

Биреният фест е най-голямото и бележито събитие в Ерланген. Празнува се около Петдесетница (през пролетта) и продължава 12 дни. Започва винаги в четвъртък и завършва в понеделник. И така, в четвъртък, точно в 17 ч, кметът на Ерланген отваря първото буре с бира, и с това поставя началото на празника. Всяка година традиционно се избира бирена кралица. Под прекрасните стари, украсени с лампиони дъбови дървета, жадните посетители могат да седнат и да се насладят на студената бира и вкусните френски специалитети – наденички, брецени, сирена и стекове. Местата за седене около избите са 15 000. За доброто настроение на посетителити се грижат различни местни групи. На двете големи сцени, изградени специално за празника, те пеят и танцуват. Всеки ден от 10 до 23 ч. „вратите” на феста са отворени за посетители. След този час в Ерланген все още не настъпва спокойствие. Празненството продължава в близките заведения, в ресторантите и по улиците на града. На 12-я ден Бергът се закрива, като това става с тържественото заравяне на бирено буре в земята.

Бергът е само едно от празненствата, които Ерланген организира за своите жители и за посетителите, избрали именно него като място за почивка и развлечение. В града целогодишно се провеждат и други интересни събития – интернационалният великденски пазар, специалният коледен базар, чества се и празникът на поетите. Ето защо, независимо от сезона, си струва да дойдете тук и да видите с какво ново и различно ще ви изненада градът.

Има още много места, които трябва да посетите, за да бъде престоят ви в Ерланген пълноценен. Това са Градската галерия, Градината на замъка, Скулптурната градина на Хайнрих Кирхнер, Ботаническата градина, а също и т. нар. Ароматна градина.

Несъмнено, Ерланген привлича с многобройните си туристически и културни атракции. В центъра на града се намира Маркрафският замък с неговите прекрасни градини. Днес там е поместено управлението на основания през 1743 г. университет „Фридрих Александър”, известен предимно с медицината и стоматологията си. Маркрафският замък е построен през 1700-1704 г. Едновременно с него е създадено и зеленото „сърце” на града – неговата градина. Първоначално тя е била значително по-голяма от днешната, но в последствие от южната й страна е отнето за построяване на университетска улица, а от северната – за Ботаническата градина. От 1849 г. градината на замъка е отворена за посетители. В нея има много поляни за сядане и лежане. Градината е любимо място за срещи на студентите. Всяка година през месец юли тук се организира летен бал, който по своята грациозност и размери е един от големите в Европа. Скулптурната градина на Ерланген е основана от Хайнрих Кирхнер. Характерни за неговото изкуство са силно опростените фигури на хора и животни, изработени от бронз и желязо. В притежание на града са 17 големи и 43 по-малки скулптури на Кирхнер. Ботаническата градина е създадена през 1747 г. През 1828 г. тя е преместена на северната страна на градината на замъка. В центъра на града, на площ близо от два хектара, се съхраняват над 4 000 вида растения от цял свят. Ботаническата градина е отворена за посетители. Голямото разнообразие от растителни видове дава възможност през всеки сезон да се наблюдава различна картина. Ароматната градина е отворена през 1981 г. Построена е с дарения от гражданите, университета и различни фирми за лекарства и подправки. В градината се отглеждат над 100 вида ароматни растения, чиито етерични масла хората използват от най-древни времена. Тук можете не само да разгледате растенията, но и да получите информация за тях и да експериментирате.

Ерланген има много силни страни, които често не са видими на пръв поглед, но именно в това се крие очарованието му. Това е едно тихо и спокойно местенце, до което, като се докоснете веднъж, не само ще ви се прииска да го посетите отново, но и да останете тук завинаги.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар