Атина – символ на Акропола

Гръцката столица Атина е мястото, към което водят всички пътища в Гърция и от което започват много екскурзионни пътувания, защото „славата и величието на Гърция” са тук. В града живеят почти 5 млн. души, които представляват близо половината от цялото население на Гърция.

С пристигането си в Атина трябва да помислите къде да се настаните. Според официалната държавна категоризация всички хотели и квартири са обозначени с буквите от А до Е, което отговаря на категоризацията от една до пет звезди. Има и категория „лукс”. Понякога в цената е включена закуската, на други места обаче трябва да я поръчате отделно. В по-скъпите хотели тя представлява блок маса със сокове, пресни плодове, кисело мляко, овесени ядки, яйца, сирене, колбаси и различни видове хляб. В по-обикновените хотели вероятно ще ви предложат препечени филийки и кафе. Един от най-скъпите и хубави хотели е „Grande Bretagne”, който се намира на пл. „Синтагма”. Вътре ще намерите облицовани с мрамор помещения, басейн, съвременни условия за бизнес-срещи, изглед от високо към града и луксозен ресторант. От горните етажи се открива невероятна гледка към Акропола. Дори и да сте виждали снимки на Акропола, няма как да не се възхитите от това архитектурно чудо в сърцето на оживения съвременен град. Избелял от времето и безмълвен, Партенонът – великият панатински храм, който увенчава Акропола – ще ви разтърси със своята величественост. Атиняните построили този комплекс през V в. пр. Хр. в чест на богинята Атина, символ на града. Първите руини, които ще видите, са Propylaia – монументалната порта, отвеждаща поклонниците от света на тленното в света на духовното. Сега от нея са останали само мраморните колони и част от каменния таван. Отдясно по-горе се издига грациозната Naos Athenas Nikis. Храмът е добавен през 427-424 г. пр. Хр. в чест на победата на атиняни във войната им с персите. Докато вървите към Партенона, вляво се пада Erechteion, добавен някъде в периода 421-395 г. пр. Хр. Според преданието първото маслиново дърво в Атина е поникнало именно тук, когато богинята Атина е докоснала с копието си земята. Като символ на това от 1917 г. тук винаги расте маслиново дърво. Сградата включва Портика на кариатидите (фигури на девойки) с крепящи колони във вид на шест девойки. Музеят на Акропола се намира в дъното и експозицията му е внушителна.

На юг от Акропола се намира Театърът на Ирод Атически, който е достигнал до нас от римско време и е построен през 161-174 г. сл. Хр. от Ирод Атически. В театъра, реставриран през 1955 г., могат да се съберат 5 000 души и той и досега се използва по време на Атинския фестивал от юни до септември.

По-нататък от Акропола е разположен нереставрираният Театър на Дионис, който влиза в рязък контраст с величествения Театър на Ирод Атически. Театърът на Дионис се е използвал за най-различни цели, най-вече за гладиаторски битки и годишни театрални конкурси.

Докато слизате откъм северната страна на Акропола, долу вляво се е разпростряла голямата Древна Агора, или пазарът. Първоначално тук е имало гробища, но някъде около VІ в. пр. Хр. мястото започва да се използва и за пазар. Той се разширява и в продължение на столетия се превръща в средище в живота на Атина, запълнено от сергии и магазинчета. По-голямо внимание заслужават две значими сгради тук: храмът на Хефест и Аталовата колонада. Храмът прилича на Партенона в умален вид. Познат и като Тезеон, името, дадено и на атинския квартал наоколо. Построен е през 449-444 г. пр. Хр. В другия край на Агора е разположена покритата Аталова колонада. Двуетажната постройка няма равна в Атина, тъй като единствена е реставрирана напълно в първоначалния си вид. В нея днес има малък музей с широк спектър от артефакти – от детски нощни гърнета до важни исторически предмети, например една от урните за гласуване, с които гражданите са избирали управата на града.

На стотина метра от Древната Агора се намира Римският форум. В него е разположена една от най-необикновените постройки в Атина, Кулата на ветровете. Мраморната кула е вдигната през втората половина на І в. пр. Хр. по проект на сирийския астроном Андроник Кирски. Тя е с височина 12 м и с диаметър 8 м. Съоръжението е 8-стенно и служи за много цели. Всяка от страните е обърната към една от 8-те основни посоки, които сочи компасът, а в горния й край е изобразен по един от 8-те митологични вятъра. Друга забележителна сграда в Римския форум е Старата джамия, която е построена през 1458 г. и е най-старата в Атина, но днес се използва за склад.

Плака е лабиринт от улици, които криволичат северно и източно от подножието на Акропола. Това е един от районите в Атина, където има много туристи. Сградите са стари и красиви. Повечето улици са забранени за автомобили и има хубави заведения, където иденем, и нощем е весело. Тук се намира Музеят на народните инструменти, който се помещава в къща, строена през 1842 г. През лятото в двора се изнасят концерти на открито. Вътре на три етажа са изложени около 1 200 инструменти. Със слушалки можете да чуете как звучат повечето експонати. В едно от крилата има магазин за сувенири, където ще намерите една от най-добрите колекции от компактдискове с гръцка народна музика. В друга стара къща е музеят „Канелопулос”. Вътре има керамични изделия, статуи, накити и изобщо образци на изкуството и занаятите. Другият основен музей в Плака е Музеят на гръцкото народно изкуство. На петте етажа е изложена богата сбирка, обикновено има и втора временна експозиция. Сред най-любопитните експонати са платната на художника Теофилос, включително и цяла изрисувана стая, пренесена от къща на о. Лесбос. Има и образци на занаятите и голяма сбирка от народни носии.

Площад „Синтагма” е сърцето на Атина. Тук се намира сградата на Парламента. Тя е правена за дворец и е завършена през 1842 г. , а от балкона й крал Отон І прогласява първата Конституция на страната. Пред Парламента, в края на площада се намира Гробът на незнайния воин. На вечна стража тук стоят гръцки войници, облечени в красиви народни носии. Най-подходящо е да отидете в неделя в 11 ч. за главната церемония по смяната на караула, но ако нямате възможност, можете да видите по-обикновената смяна в други дни на кръгъл час.

Храната е едно от големите удоволствия в Гърция. Почти през цялата година е топло и можете да се храните на открито, освен това има изобилие от прясна риба и месо – ще прекарате чудесна вечер, ако ви ги опекат на скара. Сред най-разпространените предястия са тарама-хайверът, салатата „Снежанка” и различните мезета. Най-прочутата гръцка гозба е мусаката, която се приготвя от картофи, кайма и патладжан, залети със сос бешамел. Мусаката е лека като храна, възбужда апетита и е много вкусна. Гърците по рождение са много гостоприемни и в повечето ресторанти и таверни атмосферата е чудесна. Подобно на другите средиземноморски народи, гърците предпочитат да се хранят късно. Тук обядът рядко е преди 14 ч., а вечерята започва към 21-22 ч. Повечето ресторанти, обслужващи чужди туристи, се съобразяват с тях и отварят много по-рано.

От магазините в Плака можете да си купите различни сувенири – златни и сребърни накити, бродерии, дантели, памучни поли и блузи, записи с гръцка музика, броеници. Можете да закупите произведения на изкуството, стари гравюри и пощенски картички в няколко добри антиквариата в самия край на „Адриану”: вървете все направо след магазините за сувенири в Плака. На ул. „Ерму”, където движението на автомобили е забранено, има много магазини за облекло на световни марки като „Бенетон”, „Лакост” и „Маркс и Спенсър”, както и на много от гръцките им съответствия. Бутици за дрехи ще намерите и в богатия квартал „Колонаки”.

Изпълнена с митичност, история и романтика, Атина е приветлив град, оживен от кафенета, пешеходни улици и туристи. Тук ще намерите неповторима природна красота, топло гостоприемство и различни забавления. Този космополитен град умело съчетава древната история със съвремието. Никой не може да остане равнодушен към великолепието на Партенона, който се извисява над Атина като паметник на древната история на Гърция и да не пожелае да се върне отново на това място.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар