Стокхолм – най-малкият голям град в света

Кралство Швеция е друга северна страна, чиято столица ще ви представя. Страната се намира на Скандинавския полуостров, като е трета по големина в целия Европейски съюз. Известни шведи са: Алфред Нобел – най-известен с откриването на динамита и с Нобеловата награда;  Андерс Целзий – измислил 100-пунктовата термометърна скала, използвана и в България; Ларс Магнус Ериксон – основател на телефонната компания Ериксон и други. В столицата се намират правителството, парламента и официалната резиденция на монарха. Те са места, които никой посетител на града не трябва да пропуска. Като цяло градът е изключително оживен и чист. 30% от него е вода, а други 30% – зелени площи и паркове.

До Стокхолм се достига чрез самолет, параход/лодка, автобус и влак.  Из него може да се движите с всякакви познати превозни средства като автомобил, ферибот, метро, трамвай, автобуси… Докато обикаляте града на любимото колело, дишайки непознато чистия въздух, не забравяйте да разгледате тези места:

Gamla Stan (Стария град) е историческият център на града.  В северната част се намират Кралския дворец и Riksdag – шведския парламент. Останалата част е съвкупност от красиви исторически сгради и стръмни улички. Кралският дворец (Kungliga Slottet)- Построен през 1697 – 1754, той се намира в източната част на Стария град. Сградата, заедно с Кралските апартаменти,  Музея Tre Kronor, Съкровищницата и Музея на антиките на Густав III, са отворени за посетители.

Стокхолмският архипелаг (skärgården) е един от най-интересните в световен мащаб. Простира се на 80 километра източно от града и се състои от 24,000 малки и големи острови и скали. Vaxholm се намира в близост до Архипелага и е прекрасен избор за една малка разходка.

Концерти, спортни срещи, Нобелови награди – ето къде най-често се провеждат те:

Stockholm City Hall (Stadshuset) Тук се провежда церемонията по наградите Нобел. В тухлената сграда ежедневно се провеждат турове, които минават през известните Синя и Златна зали.  Globe (Globen, официално „Глобусът на Ериксон”) Огромната сфера, която е наречена „Глобуса”, се намира в южната част на града и е една от най-интересните постройки след тържественото и откриване през 1989г. Със своите 16,000 места, арената е обявена за най-голямата сферична сграда в света.

Тези, които обичат книгите задължително трябва да разгледат Стокхолмска обществена библиотека (Stadsbiblioteket). Тя е построена през 1928 по дизайн на шведския архитект Ерик Гунар Асплунд. Сградата е с цилиндрична форма, като дори интериорът е объл. Така, когато влезете в библиотеката, вие се оказвате обкръжени от три етажа книги, простиращи се на 360 градуса около вас.  В близост има малко заведение и градската обсерватория.

Църквата Riddarholmen (Riddarholmskyrkan) е една от най-красивите в Стокхолм, и единственото оцеляло средновековно абатство. Стокхолмската катедрала е най-старата църква в Стария град. Построена е през  13и век в готически стил, като по-късно екстериорът (през 1740) е реконструиран в бароков. Там се намират две произведения на изкуството от световен мащаб – дървената статуя на Свети Георги от 15 век и копие на най-старата позната ни картина на Стокхолм – Vädersolstavlan („Картина на пархелии“), копие от 1636 на изгубения оригинал от 1535.

Музеят Vasa (Vasamuseet) – Vasa,оригинален боен кораб от 1628, който е потънал малко след пускането си в открити води. Възвърнат от водите през 1961, той е почти идеално запазен и е единствен по рода си като качество в света.

Както всеки голям град, и Стокхолм си има красива зоологическа градина. Но тя, не е никак обикновена:  Skansen  е първият музей на открито в света. Той е и зоологическа градина, специализирана в северната фауна – лосове, елени, мечки, вълци, рисове и росомаси. Част от музея са също и над 150 исторически сгради със своите стръмни пътища и ефектни домакини, посрещащи гостите на острова с класически за местността жестове и поздрави. На острова се намира и комбиниран аквариум с тропически видове като: лемури, маймуни, змии, паяци, риби и кубински крокодили.

За любителите на модерното изкуство тази северна столица предлага „най-дългата галерия в света” (както сами определят) – Стокхолмското метро.

Дали сте почитател на качествената архитектура, флора, фауна, литература или любител геолог, историк или екоактивист – Стокхолм е едно прекрасно райско кътче, което не трябва да пропуснете!

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар