Нощната столица с културно налседство – Варна

Трета по големина в България, Варна е известна повече като „морската столица на България”. Тя е голям културен и туристически център. Характерни за града са събития като международният театрален и музикален фелстивал „Варненско лято”, кинофестивалите „Любовта е лудост” и „Златна роза”, Международен джаз фестивал, Международен балетен конкурс и други сезонни музикални и развлекателни събития.

Много характерен за Варна е богатият нощен живот. По крайбрежната алея е отрупано с нощни клубове всякакъв стил, които вечерно време се пукат по шевовете. Освен тях във вътрешността на града има стилни пиано барове, малки уединени клубчета само за определен тип хора, а също и части от известни вериги заведения. Ако искате да усетите лятната вълна от клубни удоволствия, Варна предлага голямо разнообразие за всеки вкус и стил.

Лятно време Варна привлича множество туристи, не само заради богата културна програма, но и заради това, че е отправна точка за множество от спокойните курорти на българското черноморие, например Златни пясъци, Албена, Кранево и Балчик. Оттук можеш да вземеш градски транспорт или такси и за няма 15 мин да бъдеш на някои от чистите плажове из Северното Черноморие. Транспортните връзки са удобни и не е проблем дори за тези без собствен превоз, всеки ден да посещават различен плаж.

Интересни забележителности във Варна са Аквариумът, Делфинариумът, Варненският некропол, Морската градина, Варненски археологически музей и Етнографски музей. Аквариумът е строен в периода 1906- 1932г по идея на цар Фердинанд I. В този период множество злощастни събития включително Първата световна война оказват влияние сградата да не бъде довършена изцяло и използвана по предназначение. Днес тук могат да се видят представители на около 140 вида от черноморската фауна. Препарирани в други две зали има представители на Световния океан, за които могат да се научат мигарционните навици, хранителната верига и други любопитни подробности.Аквариумът разполага и с библиотека с повече от 30 000 екземпляра на разични издания, някои от които публикувани още през 19век.

Делфинариумът е изключителна атракция за всички туристи посещаващи Черноморието. Намира се в северната част на Морската градина и е с изглед към морето. Всяка вечер се провежда невероятно шоу с делфини, които изпълняват различни номера и всеки желаещ  би могъл да си купи билети. В последната година делфинариумът е реновиран и пригоден по съвременни изисквания за нуждите на такъв вид съоръжение.

Варненският халколитен некропол е открит през 1972г по погрешка, когато на мястото са искали да прокопаят ров за електрически кабел. Впоследствие се оказва, че некрополът се простира на площ от 7500 кв.м. и в него са открити 294 гроба. В тях са намерени голямо количесвто злато, бижута, керамични изделия и различни сечива. Оттогава се смята, че намереното злато в некропола е най –старото такова съкровище в света. То се съхранява в градския исторически музей.

Морската градина е известна с това, че е най – големият изкуствен парк на територията на Балканите със своите 850 дка. Вечерно време всички излизат на разходка тук из алпинеумите, алеите и шадраваните обагрени в различни цветове. Тук се намират голяма част от варненските забележителности, дори Аквариумът и Делфинариумът.

На 8км северно от Варна се намира резиденцият Евксиноград, строена първоначално за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг. Завършена е през 1890-те години и архитектурата и е била символ на изящество във времето след Освобождението. Паркът се простира на площ от 550дка, а резиденцията на общо 800. През 1891г е изградена и винарна за нуждите на семейството на цар Фердинанд, чиято собственост става резиденцията след като е откупена от българската държава.

Друга забележителност недалеч от Варна е Аладжа манастир. Той се намира на 16км от града и е известен с това, че е един от малкото скални манастири на територията на България.

Варна е атрактивна дестинация за всякакъв вид почивка, както активна, така и по –мързелива. Тук има какво да разгледате и да научите или просто можете да се отдадете на мързелуване под някоя бяла шатра с коктейл в ръка.

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар