Осло – Старият град

Осло е столицата на Норвегия и се намира в южната част на страната. Той, датиращ от 1000-та година, е определян като най-старата столица в Скандинавия. Бил е опожаряван 14 пъти, като последният – през 1624 – води до абсолютната разруха на града. След трагедията, Крал Кристиан IV го премества в северозападна посока, и той е преименуван на Кристиания – в чест на Краля. През 1924 се завръща старото име на града.  Днес градът е ансамбъл от необичайни музеи, красиви паркове и изискан лайфстайл. Осло е и единственият град извън Швеция, където се дава Нобелова награда – тази за мир.

Преди да отивате в норвежката столица трябва да знаете няколко неща: Първо – това е един от най-скъпите градове в Европа и ако сте с ограничен бюджет трябва много да внимавате. Второ – Oslopass –това е най-лесният и най-евтин начин да се насладите на тази северна столица. Пропускът осигурява безплатен вход в 35 музеи и атракции, обе открити басейни и обедните круизи; безплатен градски транспорт в цялата четвърта зона и престой в общинските паркинги; намаления в автомобилните наеми, увеселителен парк Tusenfryd, някои ресторанти и магазини.

За жителите на града трябва да знаете, че както повечето скандинавци и те не харесват прекалената близост (освен с най-близките) или разговорите с непознати. Просто, ако никой не иска да седне до вас в автобуса не го приемайте лично!  Също – английският език е широко разпространен и можете спокойно да общувате с местните на него. Много от тях знаят и френски, испански или немски. Но не прекалявайте с чуждите езици.

Най-класните места за отсядане в града са Radisson Sas Plaza и Grand Hotel, но ако имате ограничен бюджет по-добрият избор са Thon Hotel Munch и Thon Hotel Astoria. За любителите на къмпинга съществуват Bogstad, Oslo Fjord и Langoyene.

Една от най-големите забележителности на града е музея на викингските кораби – там ще намерите много на брой и изключително запазени, оригинални викингски кораби и артифакти.  За любителите на северната история и изкуство съществува и музеят Мунк – с творби на световно признатия артист.  Трябва да се посети и Центъра на Нобеловата награда за мир, където има изложби за всяка връчена награда. Също разгледайте Парламента, Правителството, Кралския дворец, Операта и Oslo City Hall.

Любителите на отворените музеи могат да се насладят на Фрогнер парк, където пък се намира парк Вигеланд – място покрито със 212 скулптурни композиции от бронз, гранит и ковано желязо, наречено на създателя си Густав Вигеланд. Най-голямата от скулптурите се нарича „Монолит” и е висока 16 метра. Музеят на норвежката култура ще ви покаже типични постройки от различните моменти в местната история. Можете също да обиколите Ботаническата градина, и парка Ekeberg.

В столицата на  Норвегия също се намират и някои на пръв поглед странни монументи като например този, показващ кламер – да, един простичък кламер, но какво ли би бил офиса без това малко норвежко изобретение?

През лятото Aker Brygge е изключително оживена улица. Там е пълно с открити ресторанти и барове.  Като цяло, ако се намирате в центъра на града със сигурност ще срещнете много заведения. Ако сте почитател на хубавата музика трябва да се отбиете на някое събитие в Bar Boca, Blaр или дори Oslo Rockefeller Music Hall.

Вълнуваща история, специфична култура, разнообразност и красива природа – всичко това на едно място. Това е Осло – стария град на Скандинавия.

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар