Пари и разходи за Шри Ланка

Пари

Официалната валута в Шри Ланка е рупия (RS), като 1 рупия съдържа 100 цента. В обръщение са банкноти от 10, 20, 50, 100, 200, 500 и 1000 рупии.

В Шри Ланка можете да обмените валута във всяка банка или обменно бюро. Най-приемани чуждестранни валути са щатския долар, еврото и английският паунд. На много места в страната можете да се разплащате с кредитни карта, като най-широко приложение намират MasterCard и Visa. Добре е когато пазарувате да разполагате с по-дребни банкноти, защото много често продавачите нямат да върнат ресто. Скъсани и мръсни банкноти е вероятно да не бъдат приети почти никъде в страната, освен в банка.

Разходи

Пътуването до Шри Ланка ще ви струва по-скъпо в сравнение с останалите страни от Южна Азия. За скормна двойна стая със санитарен възел, но без климатик можете да платите между 500 до 1000 рупии, но ако искате да си осигурите комфорт в първокласен хотел, цената ще скочи драстично до 10 000 рупии.

Ако не държите да почивате във високия туристически сезон, ще имате възможност да се възползвате от много по-ниските и изгодни цени на хотелите през останалата част от годината. За сравенение, в Канди е възможно е да платите за хотел дори тройно по-висока от обичайната цена по време на големите фестивали, които се провеждат ежегодно в града.

Храната в Шри Ланка е на много разумни цени. Всъщност ще ви излезе около три пъти по-скъпо да се храните в къщите за гости, отколкото в местните ресторанти, в което бихте похарчили около 100 рупии на човек. Разходите за вечеря в луксозните ресторанти може да бъдат около 2000 рупии на човек. Относно бакшишите, въпреки че на много места към сметката ви ще добавят 10% такса обслужване, имайте в предвид, че това обикновено е предназначено за собственика, а не за служителя. В този смисъл в знак на благодарност можете да поощрите сервитоьора, който ви е облужил. Обикновено на шофьорите на таксита и екскурзоводите също се оставя бакшиш.

Обща информация за Шри Ланка
Кога да посетим Шри Ланка
Дестинации в Шри Ланка


Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар