Пари и разходи за Виетнам

Пари

Официалната валута на Виетнам е донг (d). В обръщение са банкноти от 500, 1000, 2000, 5000, 10 000, 20 000, 50 000, 100 000, 200 000 и 500 000 донга.

Разходи

Виетнам е сред евтините дестинации за пътуване в Азия. Въпреки че официалната валута в страната е виатнамският донг, щатският долар се приема почти навсякъде. В туристически центрове и повечето хотели се приемат и двете валути, макар че е по-добре си осигурете достатъчно от местната валута. В населените туристическите места можете да си намерите съвсем скромна стая от 5 – 7 USD. Ако решите да похарчите между 10 и 20 USD за стая, комфортът ще се покачи значително. Стая в тризвезден хотел струва от 40-50 USD, а с 100 USD на вечер, ще си осигурите лукса в петзвезден хотел.

Храната във Виетнам излиза доста изгодно. Хапването от уличните сергии и пазари може да ви струва само 0,50 -1 USD. В местните малки ресторанти можете да се нахраните между 1 и 4 USD, а ако желаете да похапнете в по-класен ресторант, вероятно ще похарчите не повече от 10 USD на човек. Относно бакшишите, е добре да знаете, че виетнамците като цяло не очакват да им оставяте бакшиши. В случай, че решите да го направите, те определено ще го оценят. Ако останете няколко дни в един и същ хотел, можете да оставите бакшиш на персонала, който почиства стаята ви. Възможно е по-хубавите хотели и ресторанти да добавят 5% такса обслужване, които обаче не са предназначени за персонала. Можете също така в знак на благодарност да оставите бакшиш на екскурзовода след като приключи обиколния ви тур.

Не се учудвайте, ако навсякъде във Виетнам местните искат от вас по-висока цена от реалната. Това е нормална практика. Обикновено се случва при продажбата на сувенири, а понякога и в ресторантите. Шофьорите на таксита и автобуси също често искат цена, няколко пъти по-висока от обявената за виатнамците. Много туристи предпочитат да си вземат рентакар наемат или да обикалят страната с местен екскурзовод. Разходите могат да бъдат от 25 USD за тур в града и около 100 USD на ден за екскурзия във вътрешността на страната. Ако искате да си наемете само гид, би ви струвало са между 20и 40 USD, в зависимост от дестинацията.

Обща информация за Виетнам
Кога да посетим Виетнам
Дестинации във Виетнам


Booking.com

Проверете Най-Ниската Цена Сред Милиони Места за Настаняване по Целия Свят:


Booking.com онлайн хотелски резервации
Booking.com

Бъди първият добавил коментар за тази статия

Добави коментар